гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Дізнайся свій алергічний портрет з ДІЛА

21.07.2021
Фото - Дізнайся свій алергічний портрет з ДІЛА

Іноді дізнатися про алергію на березу можна тільки по реакції після з'їденого яблука, а алергії на полин - після чашки чаю з ромашкою. При справжній алергії імунна система сприймає певні речовини в якості агресорів і виробляє до них антитіла. Це супроводжується розвитком типових симптомів алергії: свербіж, чхання, закладеність носа, набряк повік, шкірні висипання. Але іноді трапляється так, що прояви алергії виникають при реакції на інші, схожі за структурою речовини, і це явище називається перехресною алергією. У чому ж їх відмінність і як діагностувати алергію в таких випадках?

Полісенсібілізація (змішана алергія, при якій формуються антитіла одночасно до алергенів з декількох різних джерел) дуже поширена і може розвиватися в будь-якому віці. Наприклад, у 50-70% хворих з полінозом - алергією на пилок, виявляються алергічні реакції і на продукти харчування. У 80% дітей з харчовою алергією виявляється сенсибілізація до трьох і більше продуктів. Перехресна алергія виникає через схожість будови білків істинного алергену й іншого джерела. Тому, якщо в організм потрапляє така речовина, імунна система реагує на неї як на справжній алерген. У таких випадках діагностика причинного алергену істотно ускладнюється.

ALEX² - нове покоління тестів в діагностиці алергічних реакцій 1 типу. Панель з 295 екстрактів алергенів і алергенних молекул, включаючи рівень загального IgE, охоплює більше 99% всіх відомих алергенів.

Мультикомпонентна алергодіагностика ALEX² дозволяє одночасно визначити рівень антитіл до алергенних молекул і екстрактів алергенів в крові:

  • харчових продуктів - фруктів, овочів, горіхів, злаків, бобових;
  • алергенів тварин;
  • отрути комах;
  • латексу;
  • цвілі і дріжджових грибів;
  • кліщів і тарганів.
     

Один тест = повний алергічний портрет!

Харчова алергія - реакція організму на речовини, які містяться в їжі. Вживання навіть невеликої кількості цих речовин в їжу викликає неприємні симптоми. Важливе значення у формуванні сенсибілізації до продуктів харчування має генетична схильність. Як показали дослідження, у більшості пацієнтів з харчовою алергією є обтяжений сімейний або власний алергологічний анамнез: або вони самі страждають від алергічних захворювань (поліноз, атопічна бронхіальна астма), або від цих недуг страждають їхні найближчі родичі.

Практично будь-який харчовий продукт може бути алергеном і стати причиною розвитку харчової алергії. Однак найбільш вираженими сенсибілізуючими властивостями володіють продукти білкового походження, що містять тваринні та рослинні білки:

  • молоко;
  • яйця;
  • горіхи;
  • арахіс;
  • пшениця;
  • соя;
  • молюски та ракоподібні;
  • риба.
     

Але алергія тільки на продукти харчування зустрічається не так часто. Більш ніж у половини хворих з полінозом виявляють перехресну харчову алергію до овочів і фруктів, яка проявляється у вигляді орального алергічного синдрому (синдром «їжа-пилок»). Пов'язано це з тим, що у деяких фруктів і овочів є схожі білки з пилком рослин: в цьому випадку первинну сенсибілізацію викликає надходження в організм саме білків пилку.

Харчову алергію часто плутають з непереносимістю деяких продуктів, так як їхні прояви схожі, однак при непереносимості імунна система в патологічні реакції не втягується. Більше того, харчова алергія - це лише одна з безлічі реакцій, які підпадають під визначення «підвищена чутливість до продуктів харчування». Механізми харчової непереносимості різні: примітно, що алергічні реакції на продукти харчування зустрічаються набагато рідше, ніж прийнято вважати. Саме тому до цих пір відсутня точна статистика поширеності справжньої харчової алергії.

Європейська асоціація алергологів та клінічних імунологів класифікує реакції на харчові продукти наступним чином:

  • токсичні реакції.
  • нетоксичні реакції:
    імунологічні;
    неімунологічні (харчова непереносимість);
    реакції з невідомим механізмом розвитку.

     

Псевдоалергічні реакції - це надмірна чутливість до харчових продуктів, що супроводжується симптомами алергії, але не пов'язані з імунними механізмами. Токсичні реакції розвиваються після вживання продуктів харчування, в яких містяться токсичні компоненти.

Від харчової алергії страждає 2-3% дорослих і 7-9% дітей у віці до 6 років. У 5% з них можуть розвиватися респіраторні симптоми аж до бронхіальної астми, можливі і більш небезпечні реакції на кшталт анафілактичного шоку.

Важливо! Анафілаксія розвивається протягом декількох хвилин після потрапляння харчового алергену в організм і проявляється падінням тиску, різким утрудненням дихання, набряком губ і обличчя. При підозрі на анафілактичний шок слід одразу ж звернутися до лікаря, так як він може призвести до смерті.


Повністю вилікуватися від харчової алергії неможливо, але більше половини дітей «переростають» її. Основне значення має повне виключення з раціону продуктів, що викликають алергічну реакцію. Але для цього потрібно точно визначити алерген (або, найчастіше, групу алергенів).

Більше не потрібно десятки разів здавати кров в пошуках істинного алергену. ALEX² забезпечує виявлення чутливості до 117 молекул і 178 екстрактів алергенів, тобто практично до всіх відомих алергенів. Це дозволяє лікарю точно визначити причину харчової алергії, призначити коректне лікування і розробити ефективні дієтичні рекомендації, щоб уникнути контактів з потенційно небезпечними речовинами.

Чому ALEX² краще за інші тести?

Використання мультиплексних тест-систем допомагає визначити одночасно достатню кількість специфічних імуноглобулінів Е - маркерів сенсибілізації або алергічного захворювання пацієнта:

  • дослідження без ризику для здоров'я - на відміну від шкірних тестів;
  • не потребує відміни ліків - антигістамінні препарати не впливають на результат;
  • не має вікових обмежень - ALEX² підходить як дорослим, так і дітям;
  • достатньо однієї проби крові для діагностики (перелік відділень, в яких на дослідження беруть капілярну кров (кров з пальця), можна дізнатися тут або за телефоном інформаційно-сервісної служби ДІЛА 0 800 217 887);
  • ALEX² може використовуватися для вибору алергену для специфічної імунотерапії і прогнозування її ефективності.
     

Людина може тимчасово забути про деякі симптоми алергії, не надавати їм значення і не звертатися за лікуванням до алерголога. До того ж консультація фахівця може бути обмежена в часі, що істотно ускладнює збір повного анамнезу. Тому, підбираючи монопанелі до одного алергену, алерголог може втратити деякі фактори, які насправді викликають алергію. У таких випадках пацієнт може залишитися незадоволений результатами лікування харчової алергії, адже неприємні симптоми з'являтимуться знову і знову. Більш того, можливі і ускладнення, в тому числі небезпечні для життя.

Мультикомпонентна алергодіагностика ALEX² дозволяє лікарю отримати повну картину про сенсибілізацію пацієнта. В одному дослідженні зібрані всі харчові алергени, а також алергени, здатні викликати симптоми полінозу, алергічного риніту, атопічного дерматиту, бронхіальної астми. Не потрібно проводити додаткових тестів і досліджень. За результатами ALEX² можна підібрати ефективне лікування, в тому числі для полісенсибілізованих пацієнтів, розробити індивідуальну алерген-специфічну імунотерапію (АСІТ) і виробити рекомендації по дієті і способу життя.

ALEX² дозволяє перевірити рівень сенсибілізації до молекул і екстрактів алергенів. Це означає, що ви отримуєте інформацію не тільки про наявність алергії до певного алергену, наприклад, до риби загалом, але і до молекул його окремих протеїнів - наприклад, до парвальбуміну. Це важливо, оскільки деякі алергени руйнуються при термічній обробці, а деякі – ні, і на підставі результатів дослідження ALEX² лікар зможе дати повні рекомендації по дієті, наприклад, при алергії на рибу чи можна вам вживати її в смаженому вигляді або все ж таки ні. А якщо ви здаєте аналіз тільки на один алерген, висока ймовірність отримання негативного результату, адже при виробництві екстрактів деякі білки можуть руйнуватися. Охоплення і самих екстрактів, і їхніх молекул в рази підвищує точність і інформативність дослідження ALEX².

Важливо і те, що багатокомпонентна алергодіагностика економічно вигідніша, адже вартість дослідження на один алерген в складі ALEX² становить трохи більше 13 грн. Ціна ж визначення одного алергену, наприклад, до сої, в окремому тесті в рази вище.

ALEX² - найсучасніший на сьогоднішній день діагностичний інструмент. Тест дозволяє одномоментно отримати повну картину сенсибілізації пацієнта. І полегшує лікареві пошук головних і перехресно-реактивних алергенів. Для пацієнта - це точність, відсутність необхідності додаткових аналізів, економія часу і коштів, попередження розвитку небезпечних ускладнень.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому