гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Алергія на цвіль

06.10.2021
Фото - Алергія на цвіль

 

Одні види цвілі рятують життя, інші – вбивають. Одні надають особливого смаку сирам і винам, інші отруюють наші легені. Деякі види грибів розмножуються на дереві, інші в ванних кімнатах або в книгах. Цвіль оточує нас всюди, і, на жаль, це небезпечний алерген. Алергія на цвіль несе серйозну загрозу здоров'ю і навіть життю людини. Вона може протікати в різній формі, і позбутися від реакцій складно, як і вивести з дому спори цвілі.

Цвіль – один з найактивніших «осінніх» алергенів. Це обумовлено тим, що вона полюбляє вологе середовище, яке створює для неї найсприятливіші умови для зростання і розмноження. Алергія на цвіль небезпечна для здоров'я, особливо для дітей. Виключити контакт з пліснявими грибами практично неможливо, вони розмножуються у вологих умовах і теплі, як в будинках, так і поза житловими приміщеннями. Найчастіше в квартирах і будинках оселяються грибки роду Penicillium і Aspergillus, їх посилений ріст відзначається саме в осінньо-зимовий період. Найбільш поширеним місцем є ванна кімната, але рости вони можуть і в будь-яких вологих місцях приміщень – в горщиках кімнатних рослин, кондиціонерах, на стінах, малодоступних кутах, навіть в пральних машинах і під кухонними мийками. До того ж цвілеві гриби активно розмножуються в зів'ялих рослинах, тому у людей з алергією на цвіль симптоми посилюються саме восени, коли збирають опале листя

Цвіль, що виділяє спори, є скрізь, навіть високо в горах. Причому гриби без проблем розмножуються на будь-якому матеріалі, включаючи дерево, скло, пластик, кахель. Занадто малі для того, щоб бути поміченими неозброєним оком, спори цвілі потрапляють в повітря і потім вдихаются людиною. Більшість людей не реагують на ці подразники, але у чутливих людей може розвиватися алергія. У них це може спричиняти неприємні симптоми алергії або проблеми із диханням, включаючи астму.

Невидимий ворог

У світі налічується понад 300 тисяч видів грибів. Деякі з них небезпечні для здоров'я і спричиняють різні хвороби, включаючи грибкові інфекції і алергічні реакції. Цвіль – це один з небагатьох видів грибів, що мешкають у вологих частинах будинку або на вулиці. Можливо, ви бачили, як вона розростається на продуктах харчування, навколо вікон, труб або на даху. Цвіль також може з'являтися в сирих підвалах або інших частинах будинку, де циркуляція повітря ускладнена, а рости вона може де завгодно: від старих книг до соломи або опалого листя. Спори спричиняють алергічні реакції при вдиханні, а іноді – при попаданні на шкіру.

В Україні в житлових приміщеннях зустрічаються переважно цвілеві гриби роду Penicillium, Aspergillus, Cladosporium, рідше – Rhizopus. Люди, які протягом тривалого часу перебувають у сирих приміщеннях з великою кількістю цвілі, схильні не тільки до підвищеного ризику респіраторних захворювань і інфекційного ураження дихальних шляхів, а й до розвитку алергічного риніту, синуситу, бронхіальної астми, які пов'язані з сенсибілізацією до цвілевих грибів.

  • Alternaria alternata – один з найпоширеніших цвілевих грибів. Підвищена чутливість до Alternaria може виявлятися у пацієнтів з тяжким перебігом бронхіальної астми та ознаками алергічного ринокон'юнктивіта. Спори цього гриба виявляють в повітрі впродовж цілого року, з піковою концентрацією до кінця літа і на початку осені.
  • Cladosporium herbarum виявляють переважно поза приміщеннями, а сам гриб мешкає на рослинах. Концентрація його спор в наших широтах зростає в весняно-літньо-осінній період і знижується ближче до зими.
  • Aspergillus fumigatus часто виявляють у зерносховищах, на складах, а також в теплих вологих приміщеннях. Вона грає дуже важливу роль у розвитку алергічного бронхолегеневого аспергільозу, грибкового синуситу і ряду інших захворювань.
  • Penicillium chrysogenum (також відома як P. notatum) виявляється переважно в приміщеннях, в місцях зберігання продуктів і на складах.
     

Хто в зоні ризику?

Оскільки спори різних видів цвілі мають різноманітну будову, часто у людей розвивається алергія на один або кілька різновидів цвілі. Часто розвивається перехресна алергія з реакцією на продукти харчування.

Найбільше схильні до дії цвілі люди наступних професій:

  • фермери;
  • працівники молочних ферм;
  • лісоруби;
  • пекарі;
  • робітники заводів;
  • теслі;
  • працівники теплиць;
  • винороби;
  • майстри з ремонту меблів.
     

Алергія – це каскад несприятливих реакцій імунної системи на алерген. Ці надмірні реакції призводять до вироблення антитіл, запальних процесів і неспецифічних симптомів, які можуть включати хрипи, чхання, кашель, свербіж, висипання на шкірі, болі в животі.

Як проявляється алергія на цвіль?

Симптоматична картина при алергії на цвіль у дорослих може включати різні прояви.

Симптоми I рівня (специфічні):

  • висипання на місцях, куди безпосередньо потрапили спори цвілі, або ж висип по всьому тілу (кропив'янка);
  • кашель або постійне покашлювання, перщіння в горлі і відчуття дискомфорту;
  • закладеність носа.
     

При цьому висипання, спричинені впливом пліснявих грибів, складно відрізнити від інших типів висипів. Малоймовірно, що ви або ваш лікар зможете діагностувати алергічні висипання, просто глянувши на них. Сама висип може проявлятися сверблячкою, сухістю шкіри, попрілості (мокрий висип) і чутливістю шкіри, вона може набувати коричневого або рожевого відтінку. Можливо також невеликих опуклих нерівностей, на верхівці яких може сочитися рідина.

В цілому прояви пліснявий алергії аналогічні ознаками інших алергій. Ступінь реакції може залежати від рівня сенсибілізації і тривалості впливу алергену.

Симптоми II рівня (неспецифічні). Вони виражені сильніше і проявляються після тривалого перебування в середовищі, де присутні алергени. До симптомів II рівня відносяться:

  • втома;
  • постійні головні болі;
  • блювота і нудота;
  • втрата апетиту;
  • схуднення;
  • нервові розлади;
  • хронічні риносинусит і бронхіт.
     

Постійний вплив цвілі пов'язаний із декількома потенційними ускладненнями для здоров'я, включаючи астму або погіршення симптомів астми, захворювання верхніх дихальних шляхів і запалення легенів. На початкових етапах симптоми пліснявий алергії нагадують застуду або синусну інфекцію, оскільки їх прояви досить схожі. Уточнити діагноз і підтвердити алергічну природу захворювання допоможе тільки лабораторна діагностика. Тому дуже важливо грамотно оцінити свої сили і не упустити момент виходу ситуації з-під контролю. Кращий спосіб уникнути серйозних ускладнень – вчасно  звернутися до лікаря, який призначить необхідні дослідження.

Особливості лабораторної діагностики

Умовно цвілеві гриби поділяються на зовнішні (які зустрічаються у відкритому повітрі) і внутрішні (паразитують в приміщеннях). Однак існують і види, які однаково поширюються як зовні, так і всередині приміщень. До внутрішніх відносять Cladosporium, Alternaria і Botrytis, до зовнішніх – Aspergillus і Penicillium. Так, алергія до грибів роду Alternaria є однією зі значних причин бронхіальної астми, особливо у дітей. Тому важливо виявляти причини появи алергічних симптомів вже на ранніх стадіях. Для цього слід обстежитися на наявність/відсутність алергії до цвілевих грибів.

При підвищеній чутливості організму до певних видів цвілевих грибів наш імунітет виробляє антитіла до них – специфічні імуноглобуліни Е(IgE). У портфелі ДІЛА представлений широкий спектр лабораторних досліджень для виявлення алергічних реакцій до цвілевих грибів. Це дозволяє виявити специфічні глобуліни класу Е до найпоширеніших цвілевих грибів, щоб вчасно почати лікування і запобігти розвитку серйозних ускладнень.

Пропонуються наступні монодослідження:

У ДІЛА також доступні дослідження, які мають високу чутливість – метод ImmunoCAP®, визнаний світовим стандартом лабораторної діагностики алергій. ISAC має високу точність і специфічність: він дозволяє виявити в невеликому обсязі крові антитіла навіть в дуже низькій концентрації. Технологія заснована на іммунохемілюмінесценціі, що підвищує чутливість в кілька разів у порівнянні з іншими методиками. Флуоресценція вимірюється лазерним сканером.

За технологією ImmunoCAP® виконуються наступні дослідження:

  • Пакет досліджень «Цвіль внутрішня» (Aspergillus fumigatus (m3) Aspergillus niger (m207) Mucor racemosus (m4) Penicillium chrysogenum (m1) (P. notatum))
  • Пакет досліджень «Цвіль зовнішня» (rAlt a 1 Alternaria alternata (m229) Cladosporium herbarum (m2) Botrytis cinerea (m7))

Виявлення антитіл до того чи іншого виду цвілі дозволяє точно визначити причину симптомів, пов'язаних з алергією до неї.

До того ж ДІЛА пропонує мультикомпонентні тести ALEX2 і ISAC , які дають можливість визначити наявність алергії в більшості відомих алергенних білків, включаючи алергени цвілі. Дослідження можна проводити в гострий період захворювання, на результати не впливає прийом антигістамінних і гормональних препаратів, топічних стероїдів і інших лікарських засобів. Тести дозволяють перевірити наявність сенсибілізації не тільки до екстрактів, а й до молекул алергенів. Це підвищує точність і інформативність дослідження.

Профілактика

Як і будь-яку хворобу, алергії на цвіль легше запобігти, ніж лікувати. Боротьба з пліснявими грибами починається з прибирання свого житла. Важливо постійно перевіряти всі потенційні місця розвитку спор і ретельно їх обробляти. Фільтри систем кондиціонування слід регулярно чистити, так як вони є значущим фактором поширення цвілі по приміщеннях. Якщо вологість повітря перевищує 60%, зростання цвілі відбувається швидше.

Для профілактики дотримуйтеся 5 простих правил:

  1. Уникайте сушки білизни в квартирі.
  2. Встановіть хорошу систему вентиляції у ванній кімнаті.
  3. Регулярно прибирайте приміщення.
  4. Зберігайте продукти в холодильнику або харчових контейнерах.
  5. Усуньте всі протікання труб.

Тримайте свій будинок в чистоті і сухості, тоді розвиток алергії на цвіль не буде вам загрожувати

Кращий спосіб уникнути серйозних ускладнень алергії – вчасно звернутися до лікаря. Лабораторна діагностика дозволить уточнити діагноз і підтвердити алергічну природу захворювання. Повторні дослідження призначають для оцінки ефективності вже проведеної терапії.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому