гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

COVID-19. Діагностичні рішення від ДІЛА

10.04.2020
Фото - COVID-19. Діагностичні рішення від ДІЛА

 

В умовах пандемії коронавірусної хвороби у світі і в Україні, ключовим залишається питання достовірної і точної діагностики Covid-19. Весь світ сьогодні вчиться правильно діагностувати цю особливо небезпечну хворобу, опрацьовує правильні підходи до лікування і ведення хворих. Поступово накопичується статистика динаміки лабораторних маркерів.

Медична лабораторія ДІЛА впровадила нове дослідження – "Коронавірус (SARS-Cov-2), COVID-19, РНК методом RT-ПЛР-якісний", з умовами замовлення і правилами підготовки якого можна ознайомитися за посиланням.


Разом із щоденним поновленням інформації, ми набуваємо розуміння лабораторних інструментів і правильної оцінки результатів досліджень на COVID-19. Так, при дослідженні матеріалу з верхніх дихальних шляхів, було з’ясовано, що чутливість ПЛР тестування поступово знижується, починаючи з другого тижня хвороби, а вироблення і накопичення імуноглобулінів  у цьому ж періоді, росте.

Дослідники зробили висновок, що в залежності від часу, який пройшов від початку коронавірусної хвороби, лабораторні методи досліджень матеріалу з верхніх дихальних шляхів, мають різну діагностичну цінність. Варто поєднувати ПЛР дослідження з серологічними методами, що дозволить збільшити чутливість діагнозу «COVID-19» до 100% з 15 дня хвороби (див. табл).


Поєднання ПЛР (БМ з верхніх дихальних
шляхів) та серологічного тестування значно
підвищує чутливість
(%) діагнозу COVID-19*


*Juanjuan Zhao Jr. et al. Antibody responses to SARS-CoV-2 in patients of novel coronavirus disease 2019. Medrxiv (pre-print). March 2019. doi: https://doi.org

На основі актуальних на сьогоднішній день національних і закордонних рекомендацій з діагностики Covid-19, експерти МЛ ДІЛА створили узагальнений діагностичний алгоритм коронавірусної хвороби. В алгоритмі застосована логіка ділення пацієнтів, що потребують обстеження на різних етапах. Від контактних безсимптомних пацієнтів, декретованих груп населення до стаціонарних хворих, яким необхідно підтвердити діагноз.

Методи лабораторного обстеження COVID 19


 

*Word report. Developing antibody tests for SARS-CoV-2, 04.04.20. www.thelancet.com
** Наказ МОЗ №772 від 28.03.2020
*** www.cdc.gov
**** Антитіла M, G формуються протягом перших декількох тижнів після початкового впливу антигену, що залежить від індивідуума.
***** Report from the American Society for Microbiology COVID-19 International Summit, 23 March 2020: Value of Diagnostic Testing for SARS–CoV-2/COVID-19


Пропонуємо всій медичній спільності підсумковий варіант диференційно-діагностичного лабораторного алгоритму пацієнта з гострим респіраторним захворюванням. Це актуальне на сьогоднішній день рішення клінічної задачі «Виявлення етіології інфекцій дихальних шляхів».

Ознайомитися з алгоритмом діагностики Covid-19, актуальним на 10.04.2020 р. можна за посиланням.

Диференційно-діагностичний лабораторний алгоритм при підозрі на COVID-19

  • Пацієнта з гострим респіраторним захворюванням, незалежно від необхідності госпіталізації, та який за 14 днів до появи симптомів відповідає принаймні одному з наступних епідемічних критеріїв:
- мав тісний контакт з підтвердженим або ймовірним випадком COVID-19;
- відвідував або проживав у країні/регіоні із місцевою передачею вірусу в громаді відповідно до ситуаційних звітів ВООЗ.
  • Пацієнта з тяжким гострим респіраторним захворюванням (температура тіла ≥ 38ºС та хоча б один з наступних симптомів: кашель або утруднене дихання), а також необхідність госпіталізації та відсутність інших причин, які повністю пояснюють клінічну картину.

 

Пройти тестування на Коронавірус (SARS-Cov-2), COVID-19, РНК методом RT-ПЛР-якісний можна, звернувшись до Call-центру медичної лабораторії ДІЛА за телефоном 0 800 752 180 і замовивши  послугу "Виклик медсестри додому".

З алгоритмом Інтерпретації результатів лабораторних досліджень коронавірусної інфекції можна ознайомитися за посиланням.
 

1. Наказ МОЗ України від 28.03.2020 № 722 «Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)»
2. Наказ МОЗ України від 19.03.2007 N 128 «Про затвердження клінічних протоколів надання медичної допомоги за спеціальністю Пульмонологія»

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому