гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Загроза здоров’ю населення №1 і як їй запобігти

28.11.2019
Фото - Загроза здоров’ю населення №1 і як їй запобігти

 

Антибіотикорезистентність - це феномен стійкості штаму збудників інфекції до дії одного або декількох антибактеріальних препаратів.

Центр по контролю і профілактиці захворювань (CDC) закінчив роботу над новим звітом про загрозу антибіотикорезистентності. Попередній звіт з цієї проблеми був створений в 2013 році, в ньому повідомлялося про 2 млн випадків антибіотикорезистентних інфекцій і 23 тис. смертей щорічно. З огляду на ці дані була розпочата п'ятирічна програма боротьби з антибіотикорезистентністю.

За даними 2019 року, в США зареєстровано більш 2,8 млн випадків інфекцій за участю антибіотикорезистентних мікроорганізмів в рік, в результаті чого помирають понад 35 тисяч осіб. У порівнянні з показниками 2013 року смертність від інфекцій, пов'язаних з антибіотикорезистентними організмами, знизилася, а кількість інфекцій навіть трохи виросла. Близько 90% смертності припадає на C. difficile, MRSA і ентеробактерії.

Автори пов'язують зниження смертності з активною політикою щодо антибіотикорезистентних штамів, що включає обмеження використання антибіотиків в промисловості і практику - «antimicrobal stewardship» - відповідального керівництва антибактеріальною терапією, засноване на використанні сучасних можливостей культивування мікроорганізмів і визначення їх чутливості до препаратів

Поширеною причиною необгрунтованого призначення антибіотиків широкого спектру є урогенітальні інфекції. Пацієнтам рекомендується не практикувати самостійне застосування антибіотиків, а лікарям використовувати визначення чутливості патогенів, там де це можливо. 

CDC виділяють 18 небезпечних патогенів, п'ять з яких представляють серйозну загрозу і вимагають невідкладних заходів: три з них були представлені в звіті 2013 року (карбапенем-резистентні ентеробактерії (CRE), Neisseria gonorrhoeae і C. difficile), в 2019 році додалося два нових ( Candida auris і карбапенем-резистентний ацинетобактер).
У «тривожний» перелік додалися і три мікроорганізми, загрозу яких поки складно оцінити. Це резистентний до азолів Aspergillus fumigatus, Mycoplasma genitalium і Bordetella pertussis (значна захворюваність відзначається в інших країнах). Необхідно проводити постійний моніторинг цих патогенів, так як існує потенційна ймовірність їх широкого поширення з високим рівнем захворюваності та смертності.


Джерело: Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Antibiotic Resistance Threats in the United States 2019, Atlanta, GA: US Department of Health and Human Services, CDC; 2019

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому