Укр
icon
icon
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для пацієнтів
0 800 217 887
Консультація лікаря для пацієнтів
0 800 219 696
Гаряча лінія для лікарів
0 800 752 180
Гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Показники здоров’я щитоподібної залози

06.11.2019
Фото - Показники здоров’я щитоподібної залози
 
Загальнонаціональне дослідження забезпеченості населення мікронутрієнтами, яке проводилося науковцями ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В. П. Комісаренка НАМН України» та Інститутом медицини праці НАМН України спільно з Дитячим фондом ООН в 2004 році наочно показало, що проблема йододефіциту актуальна для всієї території України. Згідно з Global Iodine Nutrition Scorecard, в Україні 382 000 дітей (80 %) щороку народжуються із ризиком розладів внаслідок йододефіциту і розвиваються без споживання необхідної кількості йоду з їжею.
 
 

Чому необхідно контролювати рівень гормонів щитоподібної залози?

 

Наслідки нестачі йоду в організмі стосуються всього організму, але насамперед вони пов’язані з роботою щитоподібної залози. Йододефіцит може спричинити:
 
  • відчуття постійної втоми, слабкість, депресія; 
  • збільшення щитовидної залози (зоб); 
  • затримку росту та інтелектуального розвитку в дітей, зниження розумової активності у дорослих; 
  • порушення обмінних процесів; 
  • загрозу переривання вагітності (навіть незначний дефіцит йоду у жінок під час вагітності спричиняє освітні та когнітивні порушення у дітей у майбутньому); 
  • неонатальний гіпотиреоз; 
  • рак щитоподібної залози; 
  • погіршення пам’яті, слуху; 
  • підвищення холестерину; 
  • сухість шкіри, втрата її еластичності; 
  • порушення роботи кишківника; 
  • відчуття холоду; 
  • різке зниження чи підвищення маси тіла; 
  • набряки; 
  • випадіння волосся тощо.

Основним показником здоров'я щитоподібної залози є рівень гормонів, які вона виробляє. І для того щоб дізнатися про стан здоров'я, потрібно контролювати показники гормонів. Адже навіть при незначному відхиленні гормонів щитоподібної залози від норми зміни в організмі прогресують, але самопочуття при цьому може практично не змінитися. Щорічна профілактична перевірка функції щитоподібної залози в медичній лабораторії ДІЛА дозволяє уникнути таких серйозних ускладнень, як гіпертонічна хвороба, ранній атеросклероз, погіршення пам'яті та уваги, ожиріння, захворювань серця.

 

Кому рекомендовано щорічне профілактичне обстеження?

 
 
Зважаючи на те, що населення всієї території України потерпає від нестачі йоду в продуктах харчування, обстежуватися необхідно всім з профілактичною метою для виключення/виявлення патології щитоподібної залози. Особливо це актуально в наступних випадках:
 
  • за наявності факторів ризику розвитку захворювань щитоподібної залози (наприклад: паління, сімейна історія захворювань щитоподібної залози, проживання в районі помірної/важкої йодної недостатності, ожиріння, цукровий діабет та ін.)
  • при плануванні вагітності, під час вагітності, при невиношуванні вагітності.

Жінкам лікар обов’язково призначає аналіз крові на гормони тиреоїдної панелі, якщо планується вагітність, адже вони відносяться до тих факторів, які можуть вплинути на процес запліднення і виношування. 
 
Протягом вагітності також важливо досліджувати гормони щитоподібної залози, які разом з гормонами репродуктивної панелі та даними УЗД і клінічного огляду показують, як перебігає вагітність і чи є ризик неправильного розвитку плоду.
 
Показники гормонів досліджують не тільки для встановлення діагнозу, але і для контролю за перебігом лікування, коригуючи за необхідності дозу препарату. 
 
 

Які дослідження на гормони обрати?

 
 
Сформовані експертами ДІЛА скринінгові програми у відповідності до міжнародних протоколів медичної практики мають оптимальний склад (без зайвих неінформативних досліджень).
 
  • СП 123 "Перевір здоров'я щитоподібної залози" - це базовий скринінг, який дозволить оцінити функцію щитоподібної залози (чи правильно вона працює).
  • СП 171 "Щитоподібна залоза: оцінка функції та аутоімунного процесу" дозволяє виявити не тільки порушення функції ЩЗ (діагностика гіпо- та гіпертиреозу), але і наявність аутоімунних захворювань щитоподібної залози (аутоімунного тиреоїдиту).

Якщо ви зацікавлені у правильній постановці діагнозу, ви повинні бути впевнені у якості послуг обраної лабораторії. Медична лабораторія ДІЛА проводить дослідження гормонів із застосуванням унікальних біотин-незалежних методик, що забезпечує достовірність результатів.
 
Біотин, який входить до складу багатьох вітамінних комплексів та БАДів для покращення стану волосся та нігтів, вітамінів для вагітних, деяких ліків, може спотворювати результати досліджень. Виконуючи дослідження в МЛ ДІЛА ви можете бути впевнені у точності результату.
 
 

Як готуватися до визначення рівня гормонів?

 
Гормони примхливі і непостійні. Їхні кількісні рівні залежать від фаз циклу, пори року, часу доби, харчування і режиму. Тому до дослідження потрібно готуватися відповідально й виконувати всі рекомендації. Кров на гормони здається вранці натщесерце і перед маніпуляцією в жодному разі не можна курити і бажано уникати фізичного напруження.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому