гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Цілорічна алергія. Як боротися з недугою?

22.11.2018
Фото - Цілорічна алергія. Як боротися з недугою?

Цілорічна алергія, як випливає з назви, відрізняється від сезонної тим, що триває весь рік з періодичними загостреннями і незначними покращеннями. Найчастіше проявляється у вигляді алергічного риніту, бронхіальної астми.
 
Що призводить до розвитку цілорічної алергії?
 
Виникнення захворювання обумовлено впливом інгаляційних (тих, що проникають через дихальні шляхи з повітрям, яким ми дихаємо) алергенів житла, таких як кліщі домашнього пилу, алергени домашніх тварин, тарганів, спор цвілевих грибів.
 
Часті причини цілорічної алергії:
  • побутові алергени (кліщі домашнього пилу (Depmatophagoies pteronyssimus, Depmatophagoies farinae, Аcarus siro);
  • цвілеві грибки;
  • алергени домашніх тварин (кота, собаки, морської свинки, хом'яка, папуги та інших).

Домашній пил складається з багатьох органічних і неорганічних компонентів, що включають волокна, спори цвілі, продукти життєдіяльності кліщів та інших комах, лупу і слину домашніх улюбленців. Однак, основною алергенною частиною домашнього пилу, як складного багатокомпонентного алергену є кліщі, які і стають найчастішою причиною цілорічної алергії.
 
Досить часто виникнення захворювання обумовлено алергенами тварин: кішок, собак, коней, гризунів. Вони містяться в їх лупи, слині, виділеннях і є одними з найбільш сильнодіючих алергенів. За даними ВООЗ, від 2 до 30% населення різних країн мають підвищену чутливість до алергенів тварин.
 
Існують дані, які повідомляють про те, що в деяких регіонах підвищена чутливість до алергену таргана може бути більш поширеною, ніж до домашнього пилу, і в ряді випадків є причиною важких нападів бронхіальної астми. Основні алергени містяться в екскрементах і хітиновій оболонці комах.
 
Також, причиною цілорічної алергії можуть бути цвілеві і дріжджові грибки. Для грибків Cladosporum, Alternaria і Stemphylium характерна сезонність проявів алергії, а для грибків Aspergillus і Penicillium вираженість симптомів досить постійні протягом року.
 
Як проявляється захворювання?
 
Прояви цілорічної алергії практично нічим не відрізняються від симптомів сезонної, виключаючи той факт, що захворювання має постійний перебіг і більш високий відсоток ускладнень в зв'язку з цим. Основні симптоми цілорічної алергії:
  • часте чхання, закладеність носа, ринорея (нежить);
  • задишка, сухий нав'язливий кашель;
  • задуха, часто ночами і при фізичному навантаженні;
  • свербіж очей, сльозотеча, набрякання повік.

Однак, незважаючи на те, що алергени кліщів домашнього пилу, спор грибів і тарганів присутні цілий рік, їх кількість в повітрі залежить від пори року. У теплих і вологих приміщеннях кількість алергенів кліща домашнього пилу і цвілі значно зростає, тому прояви алергії можуть посилюватися в холодну пору року.
 
Діагностика цілорічної алергії
 
У встановленні діагнозу основним є результати діагностичних проб або лабораторних досліджень.
 
В МЛ ДІЛА доступна детекція Специфічного IgE до кліщів домашнього пилу Dermatophagoides farinae (d2) та Dermatophagoides pteronyssinus (d1).
 
Також доступна детекція Специфічного IgE до кліщів домашнього пилу у складі панелі досліджень:

При діагностиці та диференційній діагностиці цілорічної алергії може виникнути ряд труднощів, наприклад, у разі полівалентної сенсибілізації до побутових і пилкових алергенів, що успішно вирішується проведенням обстеження в медичній лабораторії ДІЛА за спеціально розробленим алгоритмом.
 
При алергії на мікроскопічні грибки прояви захворювання, як правило, не постійні, а через всюдисущість грибків буває важко встановити джерело, що викликає алергічні реакції. Також може спостерігатися непереносимість деяких продуктів, в процесі приготування яких використовуються методи ферментування або бродіння: кисломолочні продукти (кефір, сметана, йогурт, деякі м'які сорти сиру - рокфор, камамбер, чеддер), дріжджі і вироби з дріжджового тіста (свіжоспечений пшеничний і житній хліб, здоба), кисла капуста, копчені м'ясо або риба, квас, пиво, газовані напої та ін. Деякі хворі з грибкової алергією демонструють реакції до антибіотиків з групи пеніцилінів. Для диференційної діагностики істинної/перехресної сенсибілізації до цвілі, в МЛ ДІЛА представлені наступні дослідження:

Доступний в лабораторії спектр досліджень:
  • відповідає актуальним міжнародним протоколам по діагностиці алергії;
  • дозволяє обґрунтувати доцільність і ефективність проведення специфічного лікування - АСІТ;
  • дозволяє обґрунтувати профілактичні заходи, наприклад, елімінацію причинно-значущих перехресних харчових алергенів.

Переваги виконання досліджень в МЛ ДІЛА:
  • Висока чутливість і специфічність досліджень.
  • Обладнання та реагенти від відомих виробників.
  • Короткі терміни виконання - від 3-х діб.
  • Збереження біологічного матеріалу для виконання всіх етапів діагностики.

Своєчасна діагностика і проведення профілактичних і лікувальних заходів, які точно досягнуть мети, дозволять вам досягти зменшення симптомів алергії, зупинки прогресування захворювання, значного поліпшення загального стану і самопочуття.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому