гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Нові правила тестування на COVID-19 для приватних лабораторій: чого очікувати? Експертна думка генерального директора ДІЛА

23.10.2020
Фото - Нові правила тестування на COVID-19 для приватних лабораторій: чого очікувати? Експертна думка генерального директора ДІЛА
 
 
На засіданні Уряду від 9 жовтня 2020 року серед інших важливих питань, що були прийняті, найбільш цікавим виявилося затвердження постанови щодо залучення приватних лабораторій до здійснення тестувань на COVID-19 методом ПЛР.
 
Яким чином це буде впроваджено в життя і чи стане доступнішим тестування для пересічних громадян – розповів генеральний директор медичної лабораторії ДІЛА Олексій Бабич.
 

1. Чи планує ДІЛА долучатися до тестування на COVID-19 за схемою, запропонованою очільником МОЗ? 


Медична лабораторія ДІЛА долучилася до співпраці з МОЗ України ще відтоді, як було оголошено епідемію. ДІЛА першою з приватних лабораторій України, ще в березні 2020 року, впровадила нове дослідження – виявлення РНК COVID-19 методом ПЛР та отримала сертифікат на право видавати такі результати на рівні із державними лабораторіями Центрів громадського здоров’я МОЗ. Ми потурбувалися не лише про забезпечення населення адекватною лабораторною послугою, але і в досить невизначених умовах домоглися визнання якості цієї послуги. І на сьогодні ДІЛА є єдиною лабораторією, яка має акредитацію усіх своїх відділень та досліджень, в тому числі по COVID-19 за стандартом 15189 (лабораторна якість). Всі виробничі процеси у лабораторії стандартизовані та регламентовані і вчасно оновлюються відповідно до світових стандартів, що дозволяє регулярно та успішно проходити ресертифікацію/акредитацію на відповідність стандартам ISO 9001 та ДСТУ EN ISO 15189 і бути базовою установою й партнером МОЗ та НМАПО у впровадженні цих стандартів в медичну практику інших лабораторій в Україні на системному рівні. 

На сьогодні ДІЛА вже готова виділити квоту в 1000 досліджень на добу, а це - 30 тис. тестів на місяць, для проведення ПЛР-тестування для країни та після укладання угоди з чітким обсягом потреби – відповідно збільшувати обсяги. Але, на нашу думку, запропонований механізм співпраці на сьогодні має більше запитань, ніж відповідей. 
 
  • Яким чином будуть обиратися лабораторії для контрактування?  
  • Як буде формуватись вартість досліджень без проведення тендерів? 
  • Яка буде відповідальність приватних лабораторій та лабораторних центрів у таких умовах ціноутворення?  

В поточній схемі ми бачимо ризики для обох сторін - і лабораторних центрів, і приватних лабораторій. Ми вважаємо, що найбільш прийнятним для приватних лабораторій механізмом буде співпраця через Національну службу здоров’я. Це забезпечить контрольованість, масштабованість і безпечність та простоту взаємодії і прозорість звітності, та, головне, забезпечить необхідну керованість з обох сторін. Механізм співпраці:
 
  • НСЗУ затверджує єдину ціну;
  • контрактує приватні лабораторії;
  • веде облік виконаних досліджень (через систему E-HEALTH) та сплачує за виконані послуги.

А Центр громадського здоров’я міг би щоденно формувати квоту на дослідження по регіонах відповідно до їхньої потреби.
 

2. Чи очікується в лабораторії ДІЛА хвиля звернень за безоплатними тестами на COVID-19?

 
Міністр МОЗ України М. Степанов пояснив, що в разі укладання договору з приватною лабораторією механізм безкоштовного обстеження для пацієнта не зміниться:
 
  • забір мазку буде проводитися в ЛПЗ або мобільною виїзною бригадою при наявності показань;
  • біоматеріал буде доправлятися до місцевого лабораторного центру;
  • в разі його перевантаження - частина зразків буде скеровуватися до приватної лабораторії за схемою лабораторії другої лінії. 

Тобто взяття мазків для безоплатного тестування в нашій лабораторії проводитись не буде і додаткової черги за безкоштовним обстеженням під дверима лабораторії ми не очікуємо.
 
 

3. Яка на сьогодні ситуація з ПЛР-тестуванням на коронавірус?

 
Сьогодні існує величезний попит на дослідження, що можна бачити у щоденних звітах МОЗ та ЦГЗ. Захворюваність невпинно росте і це, звичайно, тягне за собою збільшення бажаючих обстежуватися. Для порівняння: якщо у червні 2020 року ми виконували 400 ПЛР-тестів, то сьогодні ця цифра сягнула 3500 тестів на день. І за нашими підрахунками це – не межа. Але ми намагаємось зменшити час очікування у відділеннях до мінімуму, впроваджуючи автоматизовані рішення, збільшуючи кількість виїзних бригад, відкриваючи нові відділення та набираючи і навчаючи додатковий персонал. 
 
З березня лабораторія у декілька разів збільшила свою пропускну здатність і вже сьогодні може забезпечити 100 тис. замовлень на місяць з чітким дотриманням стандартів якості від ДІЛА. Це наш реальний внесок у боротьбу з епідемією і контроль за епідемією з боку держави. Ми продовжуємо збільшувати свої можливості і ефективність в боротьбі з епідемією.
 
Терміновий тест в Києві доводиться очікувати від 12 годин до однієї доби. В регіонах – до 2 діб. Даний термін обумовлено строком виконання самого дослідження і пришвидшити його не можливо, хоча ми робимо все можливе і працюємо в режимі 24/7 від початку епідемії.
 
У відділеннях лабораторії посилено санітарно-гігієнічні та введено додаткові протиепідемічні заходи. Відділення працюють у штатному режимі і не приймають хворих з підозрою на COVID-19, щоб не наражати на небезпеку наших клієнтів. Бажаючі обстежитися на коронавірусну інфекцію мають завітати у спеціально виокремлені для цього відділення в певний час. Масковий режим, дезінфекційні та гігієнічні заходи, регулярне кварцювання приміщень та вентиляційний режим – посилено та постійно контролюються.
 
 

4. Чи можливе зниження вартості ПЛР досліджень в рамках контракту з МОЗ?

3. Яка на сьогодні ситуація з ПЛР-тестуванням на коронавірус?
За потреби та при укладанні чітких домовленостей з МОЗ ДІЛА готова йти на зниження вартості досліджень. 
 
На сьогодні лабораторія ДІЛА пропонує найкраще технологічне рішення, стандартизоване за стандартами ISO 9001 та ISO 15 189 (лабораторна якість), для лабораторного підтвердження COVID-19 шляхом виявлення РНК вірусу методом ПЛР. Всі зразки, які відповідають вимогам до взяття біоматеріалу даного типу можуть і будуть прийняті в роботу. Зразки реєструються в Лабораторній інформаційній системі (ЛІС), потім досліджуються на відповідній апаратурі з автоматичним відправленням результатів замовнику. Єдина вимога, якої потрібно неухильно дотримуватись: зразки повинні відбиратися відповідно до інструкцій ВОЗ та МОЗУ, з використанням якісних матеріалів для взяття мазків та доставлялись в лабораторію без порушень правил транспортування щоб уникнути хибнонегативних та хибнопозитивних результатів. Тільки в такому разі ДІЛА зможе гарантувати якість дослідження. 
 
На сьогодні досвід ДІЛА у ПЛР-тестуванні складає понад 200 тис. тестів. Ми маємо сучасне оснащення, автоматизовані виробничі процеси та висококваліфікований персонал, що працює у декілька змін. І ми готові надати потужності нашої ПЛР-лабораторії для обслуговування як індивідуальних клієнтів за індивідуальними чи груповими зверненнями, так і направлень, скерованих від МОЗ.
 
За відсутності вакцини, своєчасне виявлення інфікованих саме ПЛР-тестуванням є одним з головних інструментів контролю за розповсюдженням інфекції та запобігання її поширення серед населення поряд із соціальним дистанціюванням, масковим режимом та застосуванням антисептичних засобів. І ми, як соціально відповідальний бізнес, готові підтримати ініціативу МОЗ щодо розширення тестування населення, щоб запобігти розповсюдженню коронавірусної навали разом.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому