гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Що потрібно знати про онкомаркери

12.09.2019
Фото - Що потрібно знати про онкомаркери
 
Пухлинні маркери (онкомаркери) – особливі речовини, які в багатьох (але не у всіх) випадках виробляються клітинами пухлин в процесі їх життєдіяльності. Крім того, вони можуть виділятися нормальними клітинами організму у відповідь на присутність пухлинних клітин. Онкомаркери можуть виявлятися в крові, сечі, калі, пухлинній тканині та інших середовищах (рідинах) організму. На даний момент виявлено і впроваджено в клінічну практику велику кількість пухлинних маркерів. Деякі з них можуть підвищуватися тільки за певних видів злоякісних новоутворень, інші – при багатьох різновидах пухлин.
 

Для чого використовуються онкомаркери?

В онкології визначення концентрації пухлинних маркерів використовується в наступних цілях:
  • В процесі діагностичного пошуку, в тих випадках, коли підозрюється наявність у пацієнта злоякісного утворення;
  • Оцінка ефективності проведеного лікування: так як у багатьох випадках концентрація пухлинних маркерів тісно пов'язана з наявним об'ємом пухлинної маси (кількістю живих пухлинних клітин), зниження їх концентрації на тлі лікування є можливим свідченням ефективності його проведення;
  • У деяких випадках визначення концентрації пухлинних маркерів в плазмі крові застосовується в процесі спостереження за станом пацієнта після завершення етапу лікування для раннього виявлення рецидиву пухлини. Це може допомогти своєчасно почати лікування;
  • При окремих пухлинах концентрація онкомаркерів використовується для визначення прогнозу перебігу захворювання та вибору тактики лікування.

Окрім злоякісних клітин, онкомаркери в невеликій кількості можуть виробляти здорові клітини. Коливання їх концентрації в межах нормальних значень не є свідченням наявності будь-якої онкологічної патології, тобто підвищення концентрації онкомаркерів може бути обумовлене наявністю непухлинних захворювань. Так, наприклад, хоріонічний гонадотропін (β-ХГЛ) може підвищуватися при вагітності, а альфафетопротеїн (АФП) – при непухлинних захворюваннях печінки, наприклад, вірусних гепатитах.
 
При використані пухлинних маркерів в якості показника ефективності лікування слід пам'ятати про можливість так званого "спалаху" – підвищення їх концентрації після введення лікарських препаратів. Це обумовлено загибеллю клітин пухлини і масивним викидом онкомаркерів в кров із загиблих клітин, і не є ознакою неефективності лікування.
 

Як можна визначити концентрацію пухлинних маркерів?

Найбільш часто для визначення їх концентрації використовується венозна кров пацієнта.
 

Які онкомаркери використовуються в даний час?

На сучасному етапі розвитку медицини відомо безліч речовин, які виробляються пухлинними клітинами. Нижче наведені онкомаркери, які найбільш часто використовуються в клінічній практиці.
 
Пухлинні маркери раку молочної залози
 
Пухлинні маркери раку яєчників
 
Маркер визначення спадкової схильності до раку молочної залози та раку яєчників
 
Пухлинні маркери раку сечового міхура
 
Пухлинний маркер колоректального раку
 
Скринінговий тест для раннього виявлення пухлин повинен володіти високою чутливістю і специфічністю. На ранніх стадіях пухлинного процесу концентрація пухлинних маркерів може залишатися низькою. Підвищення рівня онкомаркерів може бути викликано непухлинними причинами, що також призводить до додаткових труднощів в діагностиці.
 
Проте, пухлинні маркери використовуються в деяких випадках в процесі діагностики. Так, при виявленні новоутворень в яєчниках часто виникають діагностичні труднощі, пов'язані з тим, що біопсія цього органу, як правило, не проводиться. З метою відокремлення доброякісних новоутворень від злоякісних пухлин яєчників розроблений діагностичний алгоритм ROMA, який на підставі визначення співвідношення онкомаркерів CA 125 та HE-4 дозволяє з досить високою точністю визначити ймовірність наявності раку яєчників.
 
Таким чином, визначення концентрації онкомаркерів є широко застосовуваним діагностичним тестом в онкології.
 
Треба памʼятати, що підвищення концентрації онкомаркерів не є діагнозом, так само як і нормальна концентрація пухлинного маркера не виключає наявність онкопроцесу. У деяких випадках концентрація пухлинних маркерів залишається нормальною навіть на пізніх стадіях раку. Крім того, на ранніх стадіях пухлинного процесу, концентрація онкомаркерів може не виходити за межі нормальних значень. Результати будь-яких обстежень повинні бути інтерпретовані лікуючим лікарем.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому