гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Жіночі проблеми. Що робити, коли болить живіт?

26.09.2017
Фото - Жіночі проблеми. Що робити, коли болить живіт?
 
Дисменорея - патологічний стан, що характеризується порушенням менструального циклу та виникненням больового синдрому під час менструації. 
 
Кожна друга жінка зіштовхується з погіршенням самопочуття у певний період, пов'язаний з циклічними змінами в організмі. Дисменорея - дуже поширене явище, що не лише супроводжується істотними емоційними та фізіологічними порушеннями, а й здатне виключити жінку з життя на декілька днів завдяки вираженим, інтенсивним болям внизу живота.

Причини виникнення

В залежності від причин, що викликають розвиток больових відчуттів під час менструації, дисменореї поділяють на: 
  • первинні – не пов’язані зі структурними порушеннями органів малого тазу;
  • вторинні – викликані різноманітними патологічними процесами у статевій сфері.
Первинна дисменорея
 
Вважається, що первинна дисменорея обумовлена порушенням гормональної регуляції у системі гіпоталамус-гіпофіз-яєчники і супроводжується розладом синтезу естрогенів, прогестерону, нейротрансмітерів та інших біологічно активних сполук. За рахунок цього порушується скорочувальна здатність матки, внутрішньоматковий тиск, матковий кровотік і з’являються медіатори болю, винні у виникненні первинної дисменореї. 
 
До факторів ризику розвитку первинної дисменореї відносяться, фізичне і нервове перенапруження, несприятливий вплив факторів зовнішнього середовища, стресові ситуації, спадковість.
 
Вторинна дисменорея
 
При вторинній дисменореї больовий синдром під час менструації обумовлений наявністю гінекологічних захворювань, таких як:
  • ендометріоз;
  • запальні захворювання статевих органів;
  • інфекції статевої сфери;
  • міома матки;
  • пухлини яєчників;
  • тазові гангліоневріти;
  • внутрішньоматкова контрацепція;
  • аномалії розвитку статевих органів;
  • опущення внутрішніх статевих органів;
  • варикозне розширення вен малого таза;
  • спайковий процес в малому тазу.
Перебіг захворювання істотно залежить від віку: 
  • первинна дисменорея найчастіше зустрічається у підлітків і молодих жінок;
  • вторинна з більшою ймовірністю виявляється у жінок репродуктивного віку та в передменопаузі. 

Симптоми дисменореї

Основним симптомом дисменореї є біль у нижній частині живота, який, як правило, починається за 12-24 години до менструації і триває протягом перших годин або супроводжує весь період менструації. Біль носить переймоподібний характер, може віддавати в клубову і попереково-крижову області та пряму кишку, за інтенсивністю коливається від помірного дискомфорту до дуже сильних, «нестерпних» відчуттів.
 
Особливістю первинної дисменореї є наявність супутніх проявів:
  • емоційно-психічних (дратівливість, анорексія, депресія, сонливість, безсоння, непереносимість запахів, порушення смакових відчуттів); 
  • вегетативних (нудота, озноб, відчуття жару, пітливість, підвищення температури, сухість у роті, часте сечовипускання, здуття живота);
  • вегетосудинних (непритомність, головний біль, запаморочення, прискорення або уповільнення частоти серцевих скорочень, перебої в роботі серця, біль у серці, похолодання та оніміння пальців рук і ніг, набряки повік, обличчя);
  • обмінно-ендокринних ( блювота, відчуття ватяних ніг, загальна різка слабкість, свербіж шкіри, біль в суглобах, набряки, поліурія).
Біль зазвичай припиняється після закінчення менструації.
 
При вторинній дисменореї турбує біль різної інтенсивності, ниючого характеру, може бути не пов'язаний з менструальним циклом та з’являтися в інші дні.

Діагностика

Лабораторна діагностика при порушеннях менструального циклу спрямована, насамперед, на встановлення причини виникнення захворювання. Важливим діагностичним етапом є визначення рівня гормонів у певні дні менструального циклу, а також виключення або підтвердження інфекційної патології в тазовій області.
 
Лабораторія ДІЛА пропонує комплексні скринінгові програми, які допоможуть встановити або уточнити діагноз:
 
Програма 126 "Порушення менструального циклу" дозволить оцінити можливі причини порушень менструального циклу, щоб своєчасно провести корекцію гормональних змін та зберегти своє здоров'я.
 
Програма 167 «Партнерська турбота» дозволить виявити інфікування мікроорганізмами, які найчастіше стають причиною розвитку запальних захворювань органів малого тазу.

Профілактика дисменореї

Профілактичні заходи полягають в активному способі життя, здоровому і раціональному харчуванні, відмові від шкідливих звичок, своєчасному і адекватному лікуванні захворювань статевих органів.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому