гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Знову і знову цистит?

26.07.2019
Фото - Знову і знову цистит?


Проблема циститу дуже поширена: близько 76% жінок мають щонайменше один епізод гострого бактеріального циститу (запалення сечового міхура) протягом життя. 20-40% жінок мають повторні епізоди циститу, а 25-50% - множинні повторні епізоди. 

Проблема рецидивуючих циститів зростає. Саме тому в 2019 році трьома великими медичними товариствами (Американська асоціація урологів (AUA), Асоціація урологів Канади (CUA), а також Товариство уродинаміки, патології тазу і урогенітальної реконструкції (SUFU)) вперше в історії було створено рекомендації саме з діагностики і лікування цього захворювання у жінок! 

Що ж нам рекомендують? 

По-перше, не займатися самолікуванням з допомогою антибіотиків. Адже кожний прийом антибіотика без визначення чутливості мікробів до нього збільшує вірогідність нового епізоду циститу в найближчий час. Це відбувається тому, що мікроорганізми навчилися ще швидше розвивати резистентність (нечутливість) до антибіотиків і ми їм у цьому активно «допомагаємо». 

Окрім цього, цистит може бути неінфекційним, а значить не потребувати лікування антибіотиками. Наприклад, внаслідок змін слизових оболонок на тлі гормональних проблем, подразнення хімічними речовинами та ін.

Буває дуже важко відрізнити симптоми циститу від уретриту (запалення сечовивідного каналу), причиною якого є інфекції, які передаються статевим шляхом. На ці інфекції не діють препарати від циститу, до того ж такі інфекції можуть викликати неплідність і тривалі болі. Всім жінкам рекомендовано проходити комплексне клініко-лабораторне обстеження, яке включає гінекологічний огляд і діагностику ІПСШ, а також дослідження Бактеріологічний посів + антибіотикограма сечі

Отже, облишмо хибну поведінку: «А, цистит! Я прийму знайомий препарат і на ранок все буде добре». 

Значно раціональніше буде обстежуватися щоразу при виникненні симптомів, чітко дотримуючись інструкцій щодо збору сечі.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому