гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Методи діагностики коронавірусної хвороби: які бувають, коли проводяться і як зрозуміти результат

30.04.2020
Фото - Методи діагностики коронавірусної хвороби: які бувають, коли проводяться і як зрозуміти результат
 
Сьогодні безліч захворювань можна виявити на найбільш ранніх стадіях завдяки новітнім методам лабораторної діагностики. Одним з таких найновіших і точних методів діагностики є метод полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). За його розробку вчений Кері Мулліс отримав в 1993 році Нобелівську премію. Сьогодні цей метод вважається золотим стандартом у діагностиці нового коронавірусу SARS-CoV-2 і використовується для раннього виявлення зараження COVID-19.
 

ПЛР-тест: суть методу

 
Метод ПЛР використовує принципи молекулярної біології. Його суть полягає в застосуванні особливих ферментів, які багаторазово копіюють фрагменти РНК і ДНК збудників хвороби, що знаходяться в пробах біоматеріалу, наприклад, в мазках з носо- та ротоглотки. Після цього працівники лабораторії звіряють отримані фрагменти з базою даних, виявляють тип збудника хвороби і його кількість (кількість копій молекул РНК або ДНК).
 
 

Серологічна діагностика COVID-19: ІФА, ELISA або експрес-тести

 
Ще одним методом визначення факту контакту організму із збудником є серологічне дослідження. Але, на відміну від ПЛР, - це опосередковане дослідження, тому що оцінюємо імунну відповідь, тобто виявляємо антитіла до збудника, який колись був в організмі, або присутній зараз, а не сам збудник (чи його генетичний матеріал, як при ПЛР). До цього методу дослідження відносяться, зокрема, експрес-тести на коронавірус COVID-19, які показують якісний результат – є чи немає в організмі антитіла класу М або G. Але одразу слід зауважити, що для достовірної діагностики такий результат можна використовувати лише як додатковий, тому що зазвичай показовим є лише кількісне дослідження, в якому можна простежити наростання титру антитіл з часом.
 
Якщо серологічна проба на COVID-19 позитивна, це означає, що організм вже виробляє специфічні антитіла, що свідчить про контакт людини зі збудником. Але варто пам'ятати, що виробляти їх організм починає не одразу, а лише через деякий час від зараження (потрапляння збудника в організм). Тобто, щоб серологічні проби були позитивними, людина повинна вже хворіти або перехворіти раніше. Тому для ранньої діагностики експрес-тести краще не використовувати. Їхня специфічність і достовірність завжди нижче звичайних методів діагностики, зате результат можна отримати вже за кілька хвилин.
 
Серологічні тести можуть бути негативними, тобто свідчити про відсутність антитіл, в разі, якщо у людини ослаблений імунітет і є важкі супутні захворювання. Наприклад, ВІЛ, онкологія та інші діагнози. У таких випадках через ослаблений імунітет організм починає боротися не так, як у здорових людей, а пізніше, відповідно, і антитіла також з'являються пізніше. Якщо зробити експрес-тест занадто рано, він просто нічого не покаже.
 
Ще один нюанс - наявність так званої перехресної чутливості. В такому випадку, позитивний результат може свідчити, що це не обов'язково те захворювання, яке підозрювалося спочатку. У випадку з COVID-19, існує припущення, що тест може давати позитивний результат, якщо людина вже хворіла раніше іншими типами коронавірусів (викликають звичайну ГРВІ і постійно циркулюють в популяції).
 

Кому і коли проводиться ПЛР-тестування на COVID-19

 
Припустимо, у вас є симптоми, притаманні ГРВІ - нежить, легкий кашель, лихоманка, біль у м’язах. Маючи такі загальні симптоми, єдиний спосіб перевірити, чи ви хворі на COVID-19, чи на звичайну застуду, - пройти тестування
 
 
Для ПЛР дослідження відбираються мазки спеціальними зондами з ротоглотки і носоглотки для отримання генетичного матеріалу вірусу SARS-CoV-2, вносяться у пробірку зі спеціальним транспортним середовищем задля запобігання руйнуванню вірусу і направляються при спеціальному температурному режимі до лабораторії, де проводять виявлення збудника. Дотримання правил взяття біоматеріалу, транспортування і давність перебігу захворювання є основними факторами, які впливають на точність результату дослідження. Адже, якщо РНК коронавірусу не потрапить у зразок біоматеріалу під час взяття проби або захворювання перейшло в таку стадію, коли вірус вже відсутній у верхніх дихальних шляхах, а є виключно в легенях - тест покаже хибно-негативний результат.
 
У випадках позитивного результату ПЛР до вірусу SARS-COV-2 обов'язково скеровується направлення до ДУ ЦГЗ МОЗ «Екстрене повідомлення» за формою №058/о. Для підтвердження діагнозу коронавірусної хвороби потрібно отримати два позитивних результати ПЛР.
 
 

Як зрозуміти результат дослідження?

 
Не дивлячись на те, що специфічність ПЛР тесту сягає майже 100%, існує дуже незначна ймовірність виникнення помилки, причини якої вже згадувалися вище. 

На результат тесту ПЛР може вплинути:

  • те, як відбираються зразки на аналіз;
  • як транспортуються;
  • де зберігаються;
  • яка тест-система використовується. 

Тому грамотні лікарі завжди дивляться за комплексом показників: враховують анамнез (сукупність відомостей про життя людини, її стан здоров'я, наявність генетичних, хронічних захворювань, перебіг хвороби і так далі), скарги, клінічні прояви хвороби, показники лабораторних та інструментальних методів дослідження, в тому числі, ПЛР.

Причини хибно-негативних результатів ПЛР на COVID-19 за наявності клінічної картини

 
1. Неправильна підготовка пацієнта перед взяттям біологічного матеріалу. 2. Зниження вірусної концентрації у верхніх відділах дихальних шляхів з перебігом захворювання. Найвища цінність ПЛР дослідження з 3 по 8 день захворювання.
3. Порушення правил взяття мазків. 4. Відмінності у тест-системах ПЛР «РНК COVID-19»
5. Порушення правил перевезення/транспортування зразків. 6. Інший респіраторній збудник, який викликає такі ж клінічні ознаки, наприклад, віруси грипу А і В.

 

Як реагувати на діагноз?

 
Будь-які респіраторні інфекції, COVID-19 в тому числі, за відсутності ускладнень, самі по собі закінчуються протягом п'яти, семи, максимум десяти днів. Якщо ви хворієте довше, це вже не інфекція, а ускладнення, які приєдналися або загострилися через ослаблений імунітет. Тому в цих питаннях потрібен індивідуальний підхід і як саме діяти у кожному конкретному випадку знає ваш сімейний лікар.
 
У більшості хворих коронавірусна хвороба перебігає без ускладнень. У дуже невеликої частини людей, навіть з групи ризику, COVID-19, може викликати серйозні ускладнення, перш за все, дихальну недостатність на тлі гострої вірусної або вірусно-бактеріальної пневмонії, респіраторний дистрес-синдром. 
 
З появою коронавірусної інфекції інші значимі для здоров'я інфекції та стани не втратили своєї актуальності. Ми маємо усі можливості для боротьби. Тому не варто панікувати, а слід дбати про себе та своїх близьких. Будьмо здорові!
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому