гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Медична лабораторія ДІЛА розпочала тестування на COVID-19 для населення шляхом виклику медсестри додому.

14.04.2020
Фото - Медична лабораторія ДІЛА розпочала тестування на COVID-19 для населення шляхом виклику медсестри додому.


Кількість хворих на COVID-19 зростає щодня в середньому на 300 осіб і вже йде мова про передачу інфекції всередині країни. Одним з нагальних питань забезпечення протиепідемічної безпеки є питання швидкої та ефективної лабораторної діагностики з підтвердженням або спростуванням діагнозу коронавірусної хвороби. В умовах зростаючої кількості хворих та контактних, коли потужностей державних установ може не вистачати, в роботу залучився приватний сектор лабораторних досліджень.

На початку квітня заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко під час брифінгу доповів, що приватні лабораторії можуть проводити тестування на коронавірусну хворобу, в тому числі і проводити ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція) дослідження. Медична лабораторія ДІЛА однією з перших підключилася до тестування українців на COVID-19, отримавши від МОЗ всі необхідні дозволи. На сьогодні в Україні лише дві лабораторії пройшли всі рівні перевірок, крос-валідацію з лабораторним центром МОЗ і отримали дозволи проводити ПЛР-тестування для населення. Перша з них – ДІЛА.

Наші експерти зібрали найбільш актуальні питання, що надходять до лабораторії щодня у величезній кількості, стосовно обстеження на коронавірусну хворобу і безпеки обслуговування в лабораторії. 

Чи можливо зробити в лабораторії ДІЛА дослідження на коронавірус та як саме планується проводити тестування для населення?

Так, у березні медична лабораторія ДІЛА впровадила нове дослідження – виявлення РНК SARS-COV-2 методом ПЛР та підтримала програму благодійного фонду «Повернись живим» з обстеження наших військових на сході країни на COVID-19. Наступним кроком на початку квітня стало те, що дослідження почали надавати медичним центрам, які обстежують пацієнтів з підозрою та хворих, і вже відсьогодні можна пройти тестування на COVID-19 всім бажаючим. Воно доступне для населення за бажанням, але лише при замовленні послуги «Виклик медсестри додому». У відділеннях мережі ДІЛА послуга не надається, щоб уникнути ризику для інших клієнтів, оскільки, керуючись вимогами наказу МОЗ України від 28.03.2020 № 722 "Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)", люди з симптомами ГРВІ повинні дотримуватись режиму самоізоляції. Отже виклик медсестри додому дозволить кожній людині, яка відчуває прояви респіраторного захворювання або була в контакті з інфікованим на COVID-19 чи повернулася з-за кордону, пройти обстеження, дотримуючись режиму самоізоляції і не виходячи з дому, щоб не наразити на можливу небезпеку оточуючих або інших клієнтів, та у короткий термін (24 години) зняти свої побоювання і перевірити наявність інфекції в організмі. Пройти обстеження можна за власним бажанням та призначенням сімейного лікаря.

Виклик медсестри для взяття біоматеріалу на дослідження – це дуже зручно і абсолютно безпечно. Ми подбали про цілковитий захист від інфікування як наших медсестер, так і наших клієнтів. Наші співробітники пересуваються автомобілями, що виключає сторонні контакти з іншими людьми. Вони забезпечені підсиленим комплектом засобів індивідуального захисту, які виключають можливість передачі інфекції, тому що є 100% одноразовим та замінюється після кожного виклику. 

Забір проводиться одноразовими системами, доставка матеріалу в лабораторію забезпечується в спеціальних сумках, що підтримують потрібну температуру. Результати досліджень надсилаються на вказану вами електронну пошту онлайн, щоб вам не потрібно було ходити за ними до відділення.

Як ДІЛА виконує дослідження?

Існує декілька підходів до виявлення коронавірусної хвороби (як і будь-якої іншої):

1. Виявити власне збудника в організмі (або його нуклеїнові кислоти - РНК). Це - ПЛР-дослідження. 

Цей метод визнаний в світі золотим стандартом діагностики та наразі є найбільш точним методом діагностики коронавірусу. Такі тести дозволяють знаходити РНК вірусу на ранній, безсимптомній стадії, коли людина становить найбільшу небезпеку для оточуючих. Саме масові використання ПЛР тестів дозволили іншим країнам, таким як, наприклад, Південна Корея стримати, розтягнути у часі і знизити фатальність перебігу епідемії коронавірусу. Якщо результат позитивний - це означає, що людина інфікована. ПЛР має дуже високу специфічність і здатна виявити збудника вже під час інкубаційного періоду, а тому призначається для ранньої діагностики COVID-19.

Дослідження на нуклеїнові кислоти, яку виконує лабораторія Діла – кращий регламетованний МОЗ України метод діагностики інфекції Covid-19 на сьогодні. Зразок матеріалу для тестування на Covid-19  беруть із слизової оболонки носоглотки або ротоглотки людини. ВОЗ рекомендує метод ПЛР-тестування зразків дихальних шляхів для ідентифікації та лабораторного підтвердження випадків COVID-19. 

Таким чином, якщо виникає потреба у встановленні діагнозу, можна звертатися до кол-центру медичної лабораторії ДІЛА за послугою "Виклик медсестри додому" за телефоном 0800752180 і пройти тестування на COVID-19 методом ПЛР.

2. Дослідити імунну реакцію організму у відповідь на вторгнення збудника, тобто виявити антитіла до нього.

Утворення антитіл  індивідуальне та залежить від декількох факторів, включаючи вік, стан харчування, тяжкість захворювання та певні ліки або інфекції, такі як ВІЛ, які пригнічують імунну систему. Саме на визначенні антитіл засновані експрес-тести, вони забезпечують тільки якісне визначення антитіл. 

Кому і коли потрібно робити ПЛР-тест на коронавірусну хворобу?

При появі будь-яких ознак ГРВІ – загальне знедужання, підвищення температури, головний біль, закладеність носа, першіння в горлі, сухий кашель, слабкість, ломота в тілі – постає питання своєчасного встановлення правильного діагнозу. За наявності симптомів вам обов’язково необхідне тестування, якщо:

  • Протягом 14 днів до появи вказаних симптомів мали тісний контакт з підтвердженим або ймовірним випадком COVID-19 (родичі, сусіди або друзі, з якими близько спілкувалися і які отримали лабораторне підтвердження діагнозу) або самі перебували в країні, де зафіксовано спалах коронавірусної хвороби.
  • Якщо ви знаходитесь у групі ризику (вагітність, серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, важкі хвороби печінки та нирок, важкі алергічні захворювання, новоутворення) або у вас тяжкий перебіг ГРВІ (температура тіла понад 38ºС та хоча б один з наступних симптомів: кашель або утруднене дихання).


В інших випадках тестування на COVID-19 вважається недоцільним.

Чи відповідає медична лабораторія ДІЛА критеріям, які потрібні для тестування нового коронавірусу?

Медична лабораторія ДІЛА працює на ринку надання послуг лабораторної діагностики вже 22 роки. Щороку ми проводимо більше 5 млн досліджень та забезпечуємо більше ніж 1 млн споживачів якісними та достовірними результатами досліджень. В компанії працюють лікарі-клініцисти, кандидати та доктора медичних наук. Щороку ми впроваджуємо інноваційні методики, покликані забезпечити лікарів і пацієнтів сучасними методами діагностики стану здоров’я. Ми відкриті новому і прогресивному, готові вчитися і підвищувати свій рівень, бути корисними кожному українцю у питаннях здоров’я. В тому числі і у нових реаліях, пов’язаних з пандемією коронавірусної хвороби.

Медична лабораторія ДІЛА має всі необхідні атестати і сертифікати, щоб мати право називатися експертом у своїй галузі. Ми першими отримали атестат акредитації ДСТУ EN ISO 15189:2015 (EN ISO 15189:2012, IDT) «Медичні лабораторії. Вимоги до якості та компетентності» і  маємо акредитацію всіх своїх тестів (642 дослідження). Всі виробничі процеси у лабораторії стандартизовані та регламентовані і вчасно оновлюються у відповідності до світових стандартів.

Ми маємо на оснащенні високотехнологічне обладнання визнаних лідерів своєї галузі і використовуємо реагенти світових лідерів. Але найважливішим активом нашої компанії є люди - кваліфіковані спеціалісти, люди високопрофесійні, люди своєї справи. Ми завжди розуміли цінність фахового медичного персоналу і залучали кращих спеціалістів для того, щоб створювати продукт найвищої якості. 

Чи безпечно відвідувати відділення лабораторії?

Ми, як і раніше, працюємо у штатному режимі і не приймаємо хворих з підозрою COVID-19 у своїх відділеннях, щоб не наражати на небезпеку наших відвідувачів, що звертаються до медичної лабораторії ДІЛА за якісною та безпечною лабораторною діагностикою. У відділеннях посилено наявні та введено додаткові протиепідемічні заходи. Засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) для персоналу (маски, рукавички, захисні щитки на обличчя), дезінфекційні засоби та гігієнічні заходи: контроль за гігієною рук, респіраторною гігієною і етикетом кашлю і чхання – посилено та постійно контролюються.

Збільшена частота обробки дезінфікуючими засобами поверхонь, які відносяться до зон користування великої кількості відвідувачів –  ручки дверей, стійки реєстрації, поверхні столів, ручки кранів у туалетних кімнатах. Встановлено посилений режим провітрювання через систему примусової вентиляції в усіх відділеннях. У маніпуляційних кабінетах столи і валики, як і раніше, обробляються після кожного пацієнта, використовуються одноразові джгути. Тобто ми максимально усунули можливість контакту пацієнтів між собою і через поверхні.

Ми забезпечили всі відділення необхідною кількістю ЗІЗ і дезінфікуючих засобів, щоб клієнти могли обробити руки при необхідності. Перед очима розміщені інформаційні матеріали для співробітників і клієнтів про гігієнічні вимоги. Клієнти попереджаються про необхідність бути в масці і дотримуватись дистанції.

Бережіть себе, піклуйтеся про інших, не забувайте про важливість дотримання карантину – і зустрінемо літо здоровими разом!

 

Олексій Бабич,
генеральний директор, головний лікар
Медичної лабораторії ДІЛА

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому