гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Вкусив кліщ? Перевірся!

09.04.2019
Фото - Вкусив кліщ? Перевірся!
 
Потепліло, і ми тепер більше часу проводимо на свіжому повітрі, у парках і лісах. Насолоджуючись природою, не забуваймо про те, що з прогулянки можна повернутися разом із іксодовим кліщем. І це не найкращий товариш, адже його укус може спричинити небезпечні захворювання, наприклад хворобу Лайма (кліщовий бореліоз). Сезонна активність кліщів спостерігається  з березня до листопада, у будь-який час  дня і ночі, за будь- якої погоди. А їхня максимальна активність проявляється  у квітні-травні та серпні-вересні.
 

Де живуть кліщі

Живуть кліщі у звичайних парках, лісах, на території насаджень коло озер. 
 
Є міф, що кліщі підстерігають нас тільки у дрімучих лісах із чагарниками й хащами. Та, за статистикою, більша частина звернень після укусів реєструється саме серед міських жителів, які повертаються з облагороджених парків, з буденних прогулянок вулицями коло дерев, кущів чи з дач. Оскільки після укусу, присмоктуючись, кліщ виділяє анестезійну рідину, більшість людей його не відчуває і помічає випадково, коли комаха все ще перебуває на тілі або на одязі. Кліщ може переповзти на тіло людини навіть
  • у квартирі, якщо кліща принесли з букетом квітів або він був на шерсті домашньої тварини, яка прийшла з прогулянки;
  • у транспорті, якщо кліщ знаходився на одязі інших людей, що поверталися з лісу;
 

Який кліщ на вигляд

Розміри самки дорослого кліща становлять 5 мм, самці трохи дрібніші. Мають овальну форму, хоботок, чотири пари ніг, коричнево-чорне забарвлення. Харчуються комахи кров'ю тварин, птахів, людини. Розмножуються шляхом відкладання яєць, із яких вилуплюються білі дрібні (0,5 мм), майже непомітні личинки, які потім виростають у німфи довжиною 1–2 мм. Лише після цього кліщ перетворюється на дорослу комаху. Небезпека полягає в тому, що і личинки, і німфи, як і дорослі комахи, атакують людей і можуть переносити бореліоз (хворобу Лайма). Але при цьому вони є практично непомітними, на відміну від дорослих самців та самок. Саме тому частина пацієнтів, які хворіють на бореліоз, не пригадують моменту укусу. Улюблені місця присмоктування кліщів – ті, де шкіра найтонша: під пахвами, в паху, під коліном, на шкірі голови.  Обов’язково також потрібно перевіряти одяг та домашніх тварин (наприклад, собак). 
 

Що таке хвороба Лайма

Хвороба Лайма – це інфекційне захворювання, спричинене збудником Borrelia (декількома видами), яке передається після укусу іксодовими кліщами від хворих тварин до людей. Борелії можуть зберігатися в організмі людини понад 10 років.
 

Симптоми: 

  • Першими симптомами (які проявляються не у всіх) є почервоніння на шкірі в місці укусу, відоме як мігруюча еритема. З'являється через тиждень-два.
  • На 2-му етапі хвороби приєднується загальне нездужання, слабкість із головним болем і болями у м’язах, лихоманкою, збільшенням лімфовузлів та іншими неспецифічними симптомами. Часто трапляються труднощі з концентрацію уваги, погіршення пам'яті, складність у засвоюванні нової інформації, незібраність, мінливий настрій, тривога, труднощі із комунікаціями та письмом.
  • 3-я стадія із порушеннями ритму серця, пам'яті, концентрації уваги, артритами, онімінням рук та ніг виникає за відсутності лікування на попередніх стадіях хвороби.
Домашні тварини теж хворіють на бореліоз. Типові симптоми включають набряк, пошкодження суглобів, кульгавість, підвищення температури і втрату апетиту. Часто розвиваються захворювання нирок, які можуть бути фатальними.
 

Лікування 

За умови, якщо антибіотикотерапію почато вчасно, хвороба добре піддається лікуванню. Найчастіше використовують препарати, до яких чутливий збудник Borrelia, наприклад доксициклін, амоксицилін або цефуроксим. 
 

Що робити, коли вкусив кліщ:

  • Насамперед його потрібно видалити якомога швидше. Чим довше заражений кліщ контактує із людським організмом, тим більший ризик інфікування. Найкраще, якщо це зробить лікар у хірургічному кабінеті чи травмпункті але, коли такої можливості немає, можна спробувати самому. Важливо не видавлювати кліща і не розривати його, а використовуючи пінцет, тягнути вгору із постійним рівномірним тиском. 
  • Після видалення продезінфікувати шкіру й помити руки. Не припікати кліща недопалками сигарет, сірниками й не заливати бензином чи іншими хімічними засобами (навіть якщо вам це радять зробити).
  • Якщо частина кліща залишилася на тілі, або у важкодоступному місці (наприклад у середині вуха) обов'язково звернутися по допомогу до лікаря.
  • Через 2–4 тижні після укусу кліща варто пройти обстеження у МЛ ДІЛА для виявлення антитіл IgM/IgG до збудника Borrelia burgdorferi за Програмою 156 «Вкусив кліщ? Перевірся». Результати досліджень дозволять виявити можливе ураження організму збудником хвороби Лайма або переконатися в його відсутності. Це дає можливість своєчасно і правильно вибрати лікування й уникнути небезпечних ускладнень чи звести їх до мінімуму. За відсутності лікування на ранній стадії хвороба може призвести до ураження шкіри, суглобів, м’язів, нервової й серцево-судинної систем і навіть до інвалідності.
 

Чи у всіх після укусу кліща розвивається хвороба Лайма

Хвороба Лайма після укусу кліща розвивається не у всіх, адже не всі кліщі переносять захворювання. Комахи інфікуються лише після контакту із зараженими тваринами (мишами, бурундуками, землерийками тощо) або виростають із відкладених інфікованою самкою яєць. Передбачити, який саме кліщ вкусив людину, неможливо. Тому з метою уникнення розвитку захворювання через 2 тижні після укусу рекомендується пройти лабораторне обстеження і за потреби якнайшвидше почати лікування.  Вкусив кліщ? Перевірся!
 

Чи передається хвороба Лайма статевим шляхом від хворої людини?

Такі випадки не було зафіксовано.
 

Чи є ефективним лікування?

Це залежить від стадії захворювання, на якій почали лікування. Чим швидше починається лікування, тим воно успішніше. Можливе повне одужання без залишкових проявів захворювання. 
 

Чи існує вакцинація для людей, яка запобігає розвитку хвороби?

Ні.
 

Чи розвивається пожиттєвий імунітет після інфікування?

Ні. Людина, яка перехворіла, після нового укусу інфікованим кліщем може захворіти знову.
 

Як захистися від кліща та хвороби Лайма?

  • Відвідуючи місцевості із щільними насадженнями, рекомендується носити одяг із довгими рукавами й штани замість коротких шортів. 
  • Віддавати перевагу кросівкам чи туфлям, що захищають стопу, а також світлим кольорам одягу, на яких кліщ є помітнішим.
  • Носити шкарпетки й кепки (панамки).
  • Віддавати перевагу прогулянкам доріжками на віддалі від кущів та густонасаджених дерев.
  • Користуватися спреєм, що відлякує комах.
  • Після повернення додому перевіряти наявність кліщів на тілі, одязі та у домашніх тварин, із якими ви були на прогулянці. 
  • Через 2-4 тижні після укусу кліща варто пройти обстеження для виявлення антитіл IgM/IgG до  Borrelia burgdorferi за Програмою 156 «Вкусив кліщ? Перевірся!”.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому