гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Роль сучасної акредитованої лабораторії в діагностиці орфанних метаболічних захворювань

15.04.2019
Фото - Роль сучасної акредитованої лабораторії в діагностиці орфанних метаболічних захворювань
 
Прес-реліз за результатами міжнародної конференції «Останні досягнення генетики людини. Орфанні (рідкісні) метаболічні захворювання»
 
 
11–12 квітня 2019 року в Україні проходила міжнародна науково-практична конференція «Останні досягнення генетики людини. Орфанні (рідкісні) метаболічні захворювання» за участю генерального директора медичної лабораторії ДІЛА О.В. Бабича та провідних спеціалістів Всеукраїнської асоціації з медичної та лабораторної генетики.
 
Обговорювалися можливості розширеного скринінгу новонароджених, інновації в лабораторній діагностиці спадкових захворювань та стратегії менеджменту якості в лабораторній медицині.
 
Актуальність ранньої діагностики орфанних захворювань зумовлена тим, що ціна зволікання з її проведенням і помилок у тестуваннях є досить високою. І хоча зроблено вже немало, сучасні можливості якісної пренатальної та неонатальної діагностики рухаються вперед. Опанування нових методів – обов’язок українських лабораторій, наголосив О.В. Бабич у своїй доповіді «Акредитація медичної лабораторії – шлях до самовдосконалення».
 
Створення системи контролю якості в медичній лабораторії – неодмінна умова функціонування сучасної лабораторії. На прикладі компанії ДІЛА Олексій Володимирович проаналізував основні аспекти організації системи контролю якості й представив методологію розробки відповідних документів.
 
За даними ВООЗ:
  • у 60–70% клінічних випадків правильний діагноз пацієнту лікарі встановлюють на підставі даних результатів лабораторних досліджень;
  • у 65% випадків результати лабораторних досліджень, виконаних за невідкладними показниками, призводять до корінної зміни терапії, що дозволяє врятувати життя пацієнтів.
 
Генеральний директор МЛ ДІЛА розказав про можливості акредитованих лабораторій у системі медичної допомоги населенню. Це не тільки сучасне обладнання, повна автоматизація процесів і необхідний перелік найсучасніших лабораторних досліджень у прейскуранті, а й команда висококваліфікованих співробітників, які працюють за затвердженими протоколами і світовими стандартами, зводячи помилки і вплив людського фактору до нуля.
 
Саме така робота гарантує:
  • стандарт якості – усі співробітники виконують дослідження, дотримуючись однакових правил і однакової послідовності кроків, щоб отримувати точні результати незалежно від співробітника;
  • правильність результату – співробітники, які працюють за протоколами лабораторних досліджень, отримають більше правильних і точних результатів. Адже вони ніколи не покладаються лише на власну пам’ять і не пропускають у процесі жодного кроку;
  • надійність – точні й достовірні результати є головною метою лабораторії й підтверджують її якісну роботу.
 
«Прагнення до самовдосконалення, знання та їх практичне використання відіграють ключову роль у прогресі роботи кожної лабораторії, на яку покладаються лікарі та пацієнти щодня. І успіх, який полягає у збереженні якості життя людей, це той драйв, який змушує нас рухатись тільки вперед», – підкреслив Олексій Володимирович.
 
Генеральний директор МЛ ДІЛА вже не вперше розкриває секрети успіху лабораторії світового рівня, які полягають в міжлабораторному і внутрішньому контролі якості та забезпеченні стабільної точності результатів досліджень. Компанія проводить щоденне тестування всієї системи лабораторії за кожним показником і має сертифікати про успішне проходження зовнішньої оцінки якості роботи за такими системами:
 
  • RIQAS (Великобританія); 
  • INSTAND e.v (Німеччина);
  • EQAS (США);
  • BIO-RAD (США);
  • Randox (Великобританія).

На порядку денному стояли також важливі проблеми інтерпретації результатів та їх використання в клінічній практиці з урахуванням етичного компоненту досліджень. 
 
Отже, компанія ДІЛА довела можливість проведення в Україні найсучасніших лабораторних тестів відповідно до стандартів Європейської та Американських незалежних систем зовнішнього контролю якості.
 
 
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому