гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Комплекс №24 "Скринінг патології шийки матки"

Повернутися

Діагностичний напрямок

Онкоскринінги

Загальна характеристика

Рак шийки матки (РШМ) є однією з найбільш поширених онкопатологій в усьому світі, яка посідає четверте місце. В Україні кількість зареєстрованих смертей від РШМ становить близько 50% загальної кількості діагностованих випадків. Це пов'язано з низькою культурою турботи про своє здоров'я в українських жінок та діагностикою захворювання на пізніх стадіях, коли лікування неефективне.

Ризик розвитку РШМ існує у всіх жінок незалежно від віку, особливо у віці старше 30 років та ВПЛ (вірус папіломи людини) інфікованих. Важливо пам'ятати, що розвитку РШМ передує низка патологічних станів (від запальних змін до дисплазії), які підлягають лікуванню.

На сьогодні існують скринінги з виявлення РШМ, у яких у якості первинного тесту використовують цитологію (ПАП-тест) або визначення високоонкогенних штамів вірусу папіломи людини (ВПЛ), або котестинг (ПАП-тест у поєднанні з ВПЛ). Поєднання дослідження з виявленням інфекцій, що передаються статевим шляхом дозволяє своєчасно виявити ці інфекції, що вплине на результат лікування. Відомо, що у 70% випадків інфекції, які передаються статевим шляхом не турбують людину і не мають клінічних проявів.

Показання для призначення

  1. жінкам в будь-якому віці;
  2. за наявності нового статевого партнеру; 
  3. за наявності декількох партнерів, які ніколи не обстежувалися на ІПСШ; 
  4. за наявності партера, у якого є  ІПСШ;
  5. перед гінекологічними маніпуляціями та оперативними втручаннями навіть якщо не має симптомів захворювання.

Маркер

Маркер морфологічних (атипових) змін в епітелії шийки матки різного характеру та ступеню ураження та  наявності збудників інфекції - вірусу папіломи людини, Trichomonas vaginalis, Chlamydia trachomatis, Mycoplasma genitalium, Neisseria gonorrhoeae

Клінічна значущість

Результати досліджень дозволять:

  • виявити не лише передракові стани шийки, а й інфекції при їх безсимптомному перебігу;
  • призначити адекватне лікування або провести контроль ефективності лікування за індивідуальними показами

Правила підготовки пацієнта

урогенітальний зішкріб (жіночий)

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):Утримуватися від статевих контактів 48 годин. За 2 години Утримуватися від сечовипускання.Важливо:Припинити прийом інтравагінальних засобів різного призначення (супозиторії, сперміциди, спринцювання, тампони, місцеві процедури та ін.) за 48 годин. Здавати до лікування або через 21 день після закінчення антибактеріальної, антимікотичної терапії (якщо інше не визначено лікарем). Проходити обстеження не раніше ніж через 48 годин після гінекологічного огляду, вагінального УЗД, кольпоскопії та інших інтравагінальних гінекологічних процедур. При необхідності повторного виконання ПАП-тесту, взяття матеріалу слід здійснювати не раніше, ніж через 3 тижні після попереднього цитологічного дослідження, з метою відновлення епітеліального покрову шийки матки (якщо інше не визначено лікарем).Примітки:Дослідження не проводиться під час менструації. У незайманих (virgo) та до 14 років, незалежно від наявності статевого життя, приймається тільки доставлений БМ. У вагітних жінок взяття матеріалу з шийки матки або з цервікального каналу у відділеннях МЛ ДІЛА не проводиться. Оптимально на 10-20 день менструального циклу (при 28-денному менструальному циклі), не пізніше, ніж за 5 днів до початку менструації.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

урогенітальний зішкріб (жіночий)

Біоматеріал для дослідження: Зішкребок із уретри, цервіксу, вагіни. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Епендорф з транспортним середовищем. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 72 год.

Біоматеріал для дослідження: ВПЛ+ПАП-тест РЦ: Зішкребок каналу ШМ (SurePath). Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Контейнер з консервантом SurePath. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 72 год.

Біоматеріал для дослідження: Зішкребок каналу ШМ (SurePath). Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Контейнер з консервантом SurePath. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 7 дн.

Інтерференція:

  • Прийом антибіотиків і / або інших антибактеріальних, протигрибкових, місцевих протизаплідних препаратів спотворює результати дослідження.

Інтерпретація:

  • Отримання позитивного результату одного з показників свідчить про наявність ураження шийки матки
  • Негативний результат всіх показників свідчить про відсутність патології шийки матки по визначеним критеріям
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому