гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Комплекс №234 "Ендокринологічне обстеження вагітних у терміні до 15-го тижня"

Повернутися

Діагностичний напрямок

Оцінка стану щитоподібної залози

Загальна характеристика

Гормони щитоподібної залози, стан вуглеводного обміну, вітамін D дуже важливі для підтримки нормального перебігу вагітності, розумового та фізичного розвитку плоду. Комплекс відповідає вимогам Наказу МОЗ України № 1437  від 09.08.2022 "СТАНДАРТИ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ «НОРМАЛЬНА ВАГІТНІСТЬ»" та включає у себе дослідження, рекомендовані для проведення вагітним на першому візиті до гінеколога, якщо вони не були зроблені жінкою на етапі планування вагітності.

Показання для призначення

Діагностика та моніторинг ефективності лікування порушень функції щитоподібної залози та вуглеводного обміну, оцінка вітамін D статусу у вагітних у терміні до 15-го тижня.

Маркер

Маркер оцінки функціонального стану щитоподібної залози, стану вуглеводного обміну, вітамін D статусу у вагітних до 15 тижнів.

Клінічна значущість

Діагностика і моніторинг ефективності лікування гіпотиреозу, тиреотоксикозу, цукрового діабету, недостатності вітаміну D або передозування при прийомі препаратів вітаміну D у вагітної до 15 тижнів.


Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 3 доби Виключити ангіографію з контрастом Флуоресцеїн. Припинити прийом препаратів біотину, полівітамінів, біодомішок для волосся, нігтів, шкіри. Припинити прийом прийом препаратів біотину, полівітамінів, біодомішок для волосся, нігтів, шкіри. За 24 години виключити фізичні навантаження та стреси. За 4 години Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. Для дітей до 1 року - бажано дотриматись максимально можливого проміжку між годуваннями, або безпосередньо перед наступним годуванням.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

Біоматеріал для дослідження: Цільна ВК/ЕДТА HBA1C. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Система з ЕДТА без розподільного геля, 4,0 мл. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

Інтерпретація:

  • Результати досліджень дозволять своєчасно виявити у вагітної:
    • порушення функціонування щитоподібної залози;
    • порушення вуглеводного обміну (цукровий діабет);
    • недостатність вітаміну D або передозування при прийомі препаратів вітаміну D
    та допоможуть лікарю прийняти вірне рішення щодо необхідності подальшого дообстеження та лікування, яке забезпечить нормальне виношування плоду вагітною та надасть можливість запобігти порушенням розвитку дитини.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому