гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

ДІЛА руйнує міфи про ПАП-тест

31.01.2023
Фото - ДІЛА руйнує міфи про ПАП-тест

 

ПАП-тест входить до скринінгу, який сьогодні є основним заходом запобігання раку шийки матки. Щоб зберегти своє здоров’я, проходити це дослідження потрібно щорічно кожній жінці. Але, як і майже кожна медична маніпуляція, регулярне гінекологічне обстеження із взяттям біоматеріалу з шийки матки й досі оповите низкою міфів. І один з основних стосується того, що ПАП-тест потрібен лише у старшому віці. А насправді проходити його рекомендовано усім жінкам, які почали статеве життя.

Отже, розвінчуємо міфи навколо ПАП-тесту:

Міф №1. Пап-тест не потрібен, якщо мене нічого не турбує.

Це зовсім не так. ПАП-тест – це саме той аналіз, який виконується в рамках профілактичного огляду гінеколога. Метою ПАП-тесту є виявлення патологічних змін шийки матки, тобто скринінг. Скринінг – обстеження всіх осіб без скарг з метою виявлення хвороб на ранній стадії, коли їх ще можна повністю вилікувати. Передракові зміни шийки матки (і навіть рак шийки матки) на ранніх стадіях не проявляють себе жодними симптомами

Міф №2. Рідинний ПАП-тест – це щось нове та незрозуміле для українських лікарів.

ПАП-тест методом рідинної цитології (рідинний ПАП-тест) є сучасним і значно більш ефективним різновидом дослідження порівняно з традиційним ПАП-тестом, який застосовується для скринінгу раку шийки матки ще з 50-х років ХХ сторіччя. Українські лікарі мають великий досвід роботи з рідинним ПАП-тестом і високо цінують його результати. В 2015 році медична лабораторія ДІЛА була однією з перших, хто запровадив це дослідження й сьогодні залишається лідером якості в цій сфері.

Міф №3. ПАП-тест – це боляче та/або призводить до кровотечі.

Біль та/або кров’янисті виділення під час чи після взяття ПАП-тесту не є типовим явищем. Інструмент, яким здійснюється збір клітин шийки матки для сучасного ПАП-тесту, дозволяє зробити процедуру безболісною і при цьому дослідити багато клітин.

Міф №4. Пап-тест – це теж саме, що й тест на ВПЛ/статеві інфекції/вагінальну флору.

Хоча і ПАП-тест, і визначення основної причини раку шийки матки - віруса папіломи людини (ВПЛ), - використовуються в сучасному скринінгу, задачі та сутність цих досліджень відрізняються. ПАП-тест виявляє уже наявні початкові передракові й інші зміни клітин. Молекулярний тест на ВПЛ визначає присутність на даний момент в шийці матки високоонкогенних штамів вірусу, що визначає ризик можливих змін клітин. Повторні визначення ВПЛ дозволяють оцінювати персистенцію (тривале перебування) певних високоонкогенних штамів ВПЛ. Саме персистенція – фактор ризику негативних змін клітин. І саме ретельне їх відстежування за допомогою ПАП-тесту дозволить тримати ситуацію під контролем.

Хоча запальні зміни й ознаки статевих інфекцій можуть бути описані в результаті ПАП-тесту, вони не є основною метою дослідження. Метою ПАП-тесту є виявлення негативних змін шийки матки. Отже, обстеження на статеві інфекції, мазки на вагінальну мікрофлору та ПАП-тест не є взаємозамінюваними дослідженнями.

Міф №5. З появою тесту на ВПЛ (вірус папіломи людини) ПАП-тест став непотрібним.

Це не так. У сучасних стратегіях попередження раку шийки матки ПАП-тест і ВПЛ-тест взаємодоповнюють один одного задля досягнення максимальних результатів.

Міф №6. ПАП-тест не потрібно проводити жінкам, які пройшли вакцинацію від ВПЛ.

Вакцинація від ВПЛ є дуже ефективним способом попередження раку шийки матки, але вакцинованим жінкам все одно необхідно проходити профілактичні огляди та скринінг. Такими є рекомендації професійних медичних товариств усіх країн світу.

Міф №7. ПАП-тест не потрібен жінкам з негативним тестом на ВПЛ, які мають моногамні стосунки.

На жаль, негативний ВПЛ-тест не відображає патологічних змін шийки матки, які вже можуть відбуватися під час обстеження. Тому задля досягнення максимального результату краще поєднувати ПАП-тест і ВПЛ. Негативний результат тесту на ВПЛ не гарантує відсутність повторного інфікування ВПЛ у майбутньому. Доведено, що організм не здатен формувати імунну пам’ять до ВПЛ, тому інфікування цим вірусом може відбуватись знову.

Міф №8. ПАП-тест достатньо зробити один раз.

ПАП-тест необхідно проходити регулярно. Періодичність визначається лікарем залежно від індивідуальних особливостей організму жінки й обраного алгоритму обстеження. Небезпечні зміни клітин шийки матки, яких не було рік тому, можуть з’явитись у наступному році.

Міф №9. Щоб збільшити ймовірність виявлення проблем із шийкою матки, потрібно робити ПАП-тест якомога частіше.

Надто часте необґрунтоване проведення ПАП-тесту не лише не підвищує ефективність скринінгу, а й може спотворити результат дослідження. Не слід проходити ПАП-тест частіше, ніж це рекомендовано лікарем.

Міф №10. ПАП-тест не можна робити за наявності внутрішньоматкової спіралі, у період лактації, при плануванні та під час вагітності.

Жоден із зазначених станів не є протипоказанням для ПАП-тесту. Взяття біоматеріалу для ПАП-тесту абсолютно безпечне:

  • за наявності внутрішньоматкової спіралі;
  • через 3 місяці після пологів;
  • при грудному вигодовуванні;
  • для жінок, які планують вагітність, і навіть для вагітних.
     

Міф №11. Відмінний від норми результат ПАП-тесту означає рак.

У результаті ПАП-тесту можуть бути відображені різні зміни. В більшості випадків це - доброякісні зміни, але також можуть мати місце передракові та ракові стани. Тільки лікар визначає подальшу тактику: спостереження чи більш ретельне обстеження та втручання.

Міф №12. ПАП-тест може брати лише лікар-гінеколог.

Взяття біологічного матеріалу для ПАП-тесту може бути здійснене гінекологом, а також кваліфікованим медичним персоналом медичного закладу або медичної лабораторії. Але інтерпретація результатів є виключно лікарською процедурою, і здійснює її лише лікар відповідної кваліфікації.

Отже, ми зруйнували більшість існуючих міфів, і тепер ніщо не завадить вам регулярно турбуватися про себе і залишатися здоровими!

Існують різні підходи до скринінгу на рак шийки матки у жінок до 30 років: з первинним тестуванням на ВПЛ або з первинним ПАП-тестом. Поєднання цих двох досліджень забезпечує найбільшу інформативність і дозволяє зекономити час.

Лайфхак: якщо ви ніяк не можете знайти час/мотивацію/сили на першу чи чергову консультацію гінеколога, пройдіть обстеження в ДІЛА за Комплексом №89 «Високочутливий скринінг раку шийки матки" (Пап-тест методом рідинної цитології  (технологія SurePath BD); ВПЛ, Комплексне генотипування ДНК 28 типів, в напівкількісному форматі методом REAL TIME ПЛР)». Графік прийому біоматеріалу: щоденно. Біоматеріал: урогенітальний зішкріб.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому