Укр
icon
icon
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для пацієнтів
0 800 217 887
Консультація лікаря для пацієнтів
0 800 219 696
Гаряча лінія для лікарів
0 800 752 180
Гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Про що мовчать онкомаркери

03.02.2021
Фото - Про що мовчать онкомаркери

4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби проти раку. Серед усіх видів діагностичних досліджень лабораторна маркерна діагностика займає особливе місце. Онкоскринінг можна пройти в багатьох центрах і лабораторіях. ДІЛА також пропонуєть комплекс досліджень, спрямованих на виявлення онкологічних захворювань. Однак наші експерти не рекомендують його проходити всім бажаючим. Чому інформація про онкологічні маркери далеко не завжди корисна, а іноді і зовсім може нашкодити? Ми розповімо про це.

Виявити наявність раку допомагають онкомаркери або пухлино-асоційовані білки. Це специфічні речовини, продукти життєдіяльності пухлини або білки, які виробляють здорові тканини у відповідь на інвазію ракових клітин. При наявності захворювання підвищений вміст онкомаркерів можна виявити в крові, сечі, калі та інших біологічних речовинах. У невеликій кількості пухлино-асоційовані білки продукуються і здоровими клітинами навіть за відсутності раку. Однак часто бувають і зворотні ситуації, коли організм, уражений онкологічним процесом, цих речовин не виробляє. Тому навіть позитивний результат онкоскринінгу не є 100% підтвердженням раку. Більш того, сам тест не є єдино достовірною процедурою для встановлення діагнозу.

Один із найнебезпечніших міфів, пов'язаних з онкомаркерами – омана щодо їхньої ролі в діагностиці раку. Багато хто помилково вважає, що дослідження на наявність пухлино-асоційованих білків дозволить отримати точну інформацію про стан свого здоров'я. Однак це не завжди так.

Що таке онкомаркери?

Невтішна статистика онкологічних захворювань пов'язана з низкою факторів – стадією пухлинних процесів, на якій виявлено новоутворення, типом і локалізацією пухлини. Однак вирішальним моментом в лікуванні будь-якої онкопатології є своєчасність її виявлення саме на ранніх стадіях – I-II. Тому рання діагностика онкологічних захворювань – актуальне завдання, адже більше шансів одужати у тих хворих, які раніше почали терапію. Для своєчасного виявлення та моніторингу деяких видів раку призначають дослідження на онкомаркери. Вони можуть проводитися як в процесі діагностики, так і під час лікування.

Що це? Пухлинні маркери – особливі білки, які в багатьох (але не в усіх) випадках виявляються в злоякісних (пухлиноспеціфічні) і асоційованих зі злоякісним ростом клітинах (асоційовані з пухлиною). Окрім того, ці високомолекулярні сполуки присутні також і в нормальних клітинах. Макромолекули представлені білками з вуглеводним або ліпідним компонентом, які формуються всередині або на поверхні пухлинних клітин. Але в результаті індукції вони можуть утворюватися і в інших клітинах.

Для чого проводиться онкоскринінг?

  • пошук груп з високими ризиками онкопатологій;
  • раннє виявлення передракових станів і пухлинних процесів;
  • в поєднанні з іншими методиками діагностики – рання диференційна діагностика онкопатологій;
  • відстеження динаміки перебігу захворювання та контроль ефективності терапії;
  • при необхідності – внесення змін у стратегію лікування;
  • контроль динаміки стану після проведеної протипухлинної терапії для раннього виявлення метастазів (за 4-6 місяців до їх клінічного виявлення).
     

Критерії діагностичної значущості. Щоб онкоскринінг мав високу діагностичну цінність, між пухлино-асоційованими білками і ростом пухлини повинен простежуватися чіткий зв'язок. Дослідження повинно демонструвати чітку кореляцію між вмістом маркера і стадією онкопатології, а самі білки повинні виявлятися ще до появи перших клінічних ознак раку.

Одночасне виявлення декількох онкологічних маркерів дає можливість знизити ймовірність помилки при проведенні лабораторної діагностики:

  • Основний маркер (висока діагностична значимість) є найбільш чутливою речовиною до певного типу пухлинних процесів.
  • Другорядний маркер (середня значимість).
  • Додатковий онкологічний маркер (підвищує чутливість скринінгу).
     

У деяких випадках другорядні онкомаркери можуть стати основними по відношенню до певної онкопатології, а іноді – основні можуть вирішувати другорядні завдання. Певні пухлино-асоційовані білки здатні виявляти захворювання на ранніх стадіях, інші ж використовуються для моніторингу ефективності лікування.

Які онкомаркери використовуються в медицині найчастіше?

Онкологічні маркери можуть виявлятися в крові, сечі, калі, уражених тканинах і інших середовищах організму. Вже описано близько 200 сполук, які відносяться до пухлинних маркерів при різних локалізаціях раку, однак діагностичну значущість мають трохи більше двох десятків. Концентрація деяких з них може збільшуватися тільки при певних новоутвореннях, інших - при декількох різновидах онкопатологій.

Наразі не описано жодного онкомаркера, що має 100% специфічність по відношенню до будь-якого органу. Лабораторний маркерний скринінг не завжди достовірний. Однак сьогодні онкоскринінг є єдиним методом, використовуваним для діагностики раку на ранніх стадіях.


Найчастіше в клінічній практиці застосовуються такі пухлинні маркери:

Онкомаркери раку молочної залози:

Онкомаркери раку яєчників:

Маркер спадкової схильності до раку молочної залози і раку яєчників:

  • BRCA1 і BRCA2
     

Онкомаркери раку сечового міхура:

Онкомаркер колоректального раку:

  • онкомаркер товстої кишки Tu M2-піруваткіназа*

* для діагностики раку кишечника також використовується дослідження «Прихована кров у калі (гемоглобін і трансферин)»

На початкових стадіях пухлинних процесів концентрація специфічних білків може залишатися низькою. Збільшення рівня онкологічних маркерів часто викликають і непухлинні фактори, що також вносить додаткові труднощі в процес діагностики.

Однак онкомаркери в деяких випадках є дуже цінним джерелом інформації – наприклад, при виявленні раку яєчників, при якому біопсія зазвичай не проводиться. Для диференціації добро- і злоякісних утворень розроблений діагностичний алгоритм ROMA, який базується на розрахунку співвідношення пухлино-асоційованих маркерів CA 125 і HE-4. Він дозволяє з високою точністю визначити ймовірність наявності раку яєчників.


Коли потрібен онкоскринінг?

Онкологічний скринінг повинен призначати виключно лікар. Це означає, що пацієнтові потрібно звернутися до фахівця, пройти огляд, отримати результати інструментальних досліджень, біопсії. Тільки після цього, і в залежності від клінічної ситуації, може знадобитися тест на онкологічні маркери.

Онкоскринінг призначається в таких випадках:

  • Коли діагноз вже поставлений, і потрібно контролювати перебіг хвороби.
  • Для оцінки ефективності хірургічного видалення пухлини.
  • При ще невстановленому діагнозі, якщо пацієнт знаходиться в групі ризику – спадковість, професійні фактори ризику, супутні або призводять патології.
  • Для своєчасного виявлення можливих рецидивів захворювання.
     

Але навіть в цих випадках онкологічний скринінг – лише одна зі складових комплексного обстеження.

Однак підвищення концентрації пухлино-асоційованих білків не може служити діагнозом, так само як і нормальна кількість онкомаркерів не виключає наявності онкологічного процесу. У деяких клінічних випадках концентрація специфічних і пухлино-асоційованих білків залишається в межах референсних значень навіть на пізніх стадіях раку. Більш того, вона може залишатися нормальною і на ранніх стадіях. Для багатьох видів онкопатологій специфічних маркерів взагалі не існує.

Саме з цієї причини онкоскринінг як метод загальної діагностики організму неефективний. Хибно позитивні або помилково негативні результати можуть як призвести до марних тривог, стресів і додаткових витрат, так і до втрати часу – життєво цінного ресурсу для хворого на рак.


Замість висновку

Експерти ДІЛА не рекомендують проходити маркерний онкоскринінг без направлення лікаря. Ми пропонуємо обстеження на виявлення пухлин-асоційованих білків тим пацієнтам, у яких за результатами інструментальних досліджень є підозри на рак – в якості методики уточнюючої діагностики, а також пацієнтам з уже поставленим діагнозом для оцінки та моніторингу терапії.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому