гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Моя здорова няня

05.10.2021
Фото - Моя здорова няня

 

Няня – дуже важлива людина в домі, адже вона багато часу проводить з дитиною. Тому необхідно підійти до її підбору з особливою увагою. Безпека ваших дітей залежить не тільки від досвіду і кваліфікації няні, але і від її здоров'я. У ДІЛА ви можете пройти спеціальні програми обстеження для няні, а також розширені обстеження всього домашнього персоналу.

Не всі мами мають можливість сидіти вдома з дитиною. Далеко не у кожної є бабусі, які готові бути з онуками постійно. Хтось не хоче віддавати малюка в дитячий садок, комусь просто не дісталося місця там. У таких випадках потрібна няня. І батьки не мають права на помилку, адже ви впускаєте в будинок чужу людину, яка буде проводити наодинці з дитиною по 8-12, а то і 14 годин на добу. Це важливо як для фізичного, так і для психічного здоров'я малюка, а іноді – це навіть питання його життя.

У людини, яка буде працювати з дитиною, потрібно обов'язково попросити довідку про стан здоров'я. У ДІЛА доступна скринінгова Програма 205 «Перевір здоров'я няні», яка дозволяє оцінити стан здоров'я і виявити найбільш поширені інфекційні захворювання, що можуть протікати без клінічних симптомів, коли хвороба неможливо розпізнати за характерними ознаками. Оскільки у маленьких дітей імунна система ще до кінця не сформована, обстеження домашнього персоналу на інфекційні захворювання – це безпека вашого малюка.

Які бувають няні і що вони повинні робити

Є дві категорії нянь:

  • Працівниці, які виконують лише «технічні» функції – годують, миють, одягають дитину, гуляють з нею.
  • Няні, які по суті є і вихователями. Вони грають в розвиваючі ігри, читають вірші, вчать малюка, виконують розвиваючі завдання.
     

Обрати няню, яка б виконувала суто технічні функції, не так вже й складно. Але якщо працівниця більшу частину часу мовчить, зробила свою справу – і дивиться собі телевізор або сидить в телефоні, для дитини це погано. Адже саме у віці між 1,5 і 3 роками інтенсивно розвивається мова. Малюк повинен слухати, задавати питання, вступати в діалоги, вчитися і спілкуватися.

Дуже важливо, щоб няня, яка знаходиться з дитиною довгий час, знала не тільки методики розвитку, а й володіла навичками першої медичної допомоги. Уявіть, що дитина бігала і, наприклад, розбила коліно, пішла кров з носа, зламав руку. Поки прибуде машина швидкої допомоги, потрібно надати першу допомогу, яка може врятувати йому життя. А у нас більшість нянь, навіть будучи професійними педагогами, на жаль, такими навичками володіють слабо.

Якщо дитина маленька, працівниця повинна вміти приготувати дитячу суміш, довести її до потрібної температури, погодувати. Більш старшим малюкам потрібно допомагати їсти з ложки, а ще старшим – контролювати, щоб він акуратно їв, а якщо щось проллє, вчасно провести гігієнічні процедури, допомогти помити руки або простежити, щоб він зробив це сам. У разі необхідності няня повинна вміти і переодягнути малюка, розуміти, коли потрібна зміна постільної білизни.

Ще один важливий момент – няня повинна знати основи вікової психології. Розуміти, чим 3-річна дитина відрізняється від 8-річної, що таке комунікативні навички малюка, як правильно з ним спілкуватися, чому не можна на нього кричати і, тим більше, шльопати. Яке покарання може принести користь, а яке – шкоду.

Оскільки у нас немає такої професії «няня», якій би навчалися спеціально, в цю сферу можуть йти люди з різною освітою, навичками, рівнем інтелекту і способом мислення. Все, звичайно, залежить від запитів батьків: яку няню вони хочуть бачити поруч зі своїм малюком, які у неї будуть обов'язки.

Адже бути нянею - це вміти багато:

  • орієнтуватися в дитячій психології та педагогіці;
  • знати основи надання першої медичної допомоги;
  • вміти готувати, доглядати і забезпечувати безпеку малюка;
  • вміти і любити працювати з дітьми.
     

Коли в родині з'являється няня, разом з нею у батьків з'являється і відповідальність. Тому дуже важливо правильно вибудувати кордони із робітницею. Робити це слід делікатно, в рамках її компетенції. На самому початку співпраці няні важливо розуміти, які правила і традиції є в конкретній сім'ї, що в будинку можна робити, а чого робити категорично не можна. Тому одразу варто озвучити всі ваші «можна», «хочу» і всі очікування. І, чим молодша дитина, тим це важливіше.

Також не зайвим буде укласти договір. Це дисциплінує і няню, і батьків – кожна сторона таким чином отримує свої права і обов'язки, що усуває можливу напруженість у відносинах і будь-яку недомовленість.

Чи обов'язкова медична довідка?

У нас в країні проходять медичний огляд співробітники майже всіх сфер, включаючи водіїв, але у нянь чомусь такого документа не вимагають. До цього питання необхідно підійти з особливою серйозністю, адже мова йде про фізичне здоров'я малюка і всієї родини. Бували випадки, коли до сім'ї потрапляли працівники з туберкульозом, і вся сім'я опинялася в тубдиспансері.

Няні, як і домробітниці, доглядальниці, кухарі або інші домашні працівники, знаходяться в безпосередньому контакті з вашим малюком і всіма членами сім'ї, предметами домашнього побуту, продуктами, посудом, меблями. Навіть якщо ви обираєте цих співробітників за рекомендаціями знайомих, то лабораторне обстеження на виявлення небезпечних інфекційних захворюваннях зайвим не буде точно. Ті няні, що прийшли з агентства, швидше за все, будуть до цього готові – їх попереджають про можливість такого обстеження за бажанням роботодавця.

До складу скринінгової Програми 205 «Перевір здоров'я няні» входять наступні дослідження:

  • гепатит В, HBsAg;
  • гепатит С, Anti-HCV антитіла до вірусу – скринінг;
  • туберкульоз, Mycobacterium tuberculosis, ДНК методом ПЛР - якостей;
  • аналіз калу на яйця гельмінтів.
     

Більшість цих інфекцій передаються різними шляхами – при порушенні цілісності шкіри і слизових оболонок, через інфіковану їжу, воду і брудні руки через предмети домашнього вжитку, а деякі з них – також повітряно-крапельним і повітряно-пиловим шляхом.

Перші два дослідження дозволяють виявити антитіла до гепатитів В і С. Це серйозні захворювання, що спричиняють запальні процеси, які протікають в переважно клітинах печінки. В результаті клітини (гепатоцити) руйнуються, і орган не може повноцінно виконувати свої функції. За хронічних форм гепатиту В і С повного відновлення пошкоджених клітин печінки не відбувається, і вони заміщуються сполучною тканиною. Що, в свою чергу, стає причиною зміни структури органу, розвитку цирозу і навіть раку печінки (гепатоцелюлярної карциноми). Дослідження на гепатити – ефективний захід для попередження серйозних наслідків цієї вірусної інфекції.

Туберкульоз – дуже заразне інфекційне захворювання, яке вражає дихальну систему, опорно-руховий апарат і інші системи. Патогенні мікроорганізми (Mycobacterium tuberculosis, «паличка Коха») потрапляють в легені при диханні. Головним джерелом інфікування є хвора на відкриту форму туберкульозу людина. Mycobacterium tuberculosis переносяться повітрям з невидимими оку мікроскопічними крапельками мокротиння, які виділяються при розмові, кашлі, чханні. Рідше зараження відбувається через продукти харчування – наприклад, сире молоко, отримане від хворих на туберкульоз тварин. Особливу небезпеку становлять хворі з хронічною формою туберкульозу. Один хворий на туберкульоз в активній формі за рік може інфікувати від 40 до 60 осіб, зазвичай це родичі, друзі, контакти на роботі і найближче оточення. Бактерії Mycobacterium tuberculosis стійкі в зовнішньому середовищі, легко переносять вплив хімічних речовин. Небезпека туберкульозу в тому, що захворювання може дуже довго протікати приховано, часто цю смертельну хворобу діагностують випадково. Тому лабораторна діагностика туберкульозу у няні, особливо його латентних форм, вкрай важлива.

Гельмінтози (глистяні інвазії) – група захворювань, спричинених паразитичними черв'яками (глистами, гельмінтами), що живуть в людському організмі. Гельмінтози виникають при потраплянні в організм яєць або личинок глистів. Це відбувається, коли людина нехтує правилами гігієни – ретельно не миє руки після прогулянки на вулиці, після відвідування гостей або туалету, перед сном і перед їжею. До глистових інвазій можуть призвести «невинні» дитячі звички гризти нігті, смоктати пальці, тримати в роті брудні предмети – ручку, олівець. Ризики розвитку гельмінтозів значно зростають у людей, у яких вдома живуть домашні тварини, особливо якщо їх часто вигулюють на вулиці. Люди можуть заразитися паразитам, вживаючи в їжу продукти, не оброблені гарячою водою – наприклад, ягоди, зелень. Не менш небезпечно пити сиру воду з невідомих джерел, а також промивати нею фрукти і овочі. Гельмінти можуть передаватися від людини до людини, особливо при користуванні загальним посудом, постільною білизною, при частих і тривалих контактах. Також в портфелі ДІЛА є дослідження Ентеробіоз, Enterobius vermicularis, зішкрібок, спрямоване на на виявлення яєць гостриків (Enterobius vermicularis). Ентеробіоз - найпоширеніший вид гельмінтозу в Україні, найчастіше його виявляють у дітей.

Тому навіть якщо ваша няня мила жінка, яка виростила своїх дітей і онуків, має освіту і досвід, дуже важливо все ж наполягти на медичному обстеженні в лабораторії. Молоді мами часто соромляться вимагати у співробітників медичну книжку і обговорювати питання проходження досліджень, покладаючись тільки на зовнішній вигляд претендентки і на результати загального співбесіди. Вони помилково вважають, що найголовніше – те, як няня буде справлятися зі своїми обов'язками. Це, звичайно, дуже важливо, але переконатися в здоров'ї працівниці також буде розумним кроком.

Няні ви довіряєте найдорожче, що у вас є – вашу дитину. Її безпека перебуває в прямій залежності від здоров'я працівниці. Неможливо визначити з першого погляду, чи є у майбутньої няні інфекційне захворювання, чи є вона носієм вірусу або бактерії (наприклад, туберкульозу). Комплексна лабораторна діагностика допоможе виявити всі захворювання домашнього персоналу, які можуть створити загрозу для вашого здоров'я і здоров'я ваших домочадців.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому