гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Небезпечні сусіди. Діагностика алергії на пилок амброзії і полину

05.08.2021
Фото - Небезпечні сусіди. Діагностика алергії на пилок амброзії і полину

 

Минулий 2020 рік навчив нас заходам безпеки під час інфекцій, які поширюються повітряно-крапельним шляхом. Але який ще невидимий оком ворог може ховатися у повітрі? Кінець літа зазвичай являє собою важку пору для алергіків. Всі, хто страждає на поліноз, в сезон цвітіння бур'янів, а особливо амброзії і полину, відчуває неприємні симптоми, які істотно знижують якість життя і загрожують небезпечними ускладненнями.

Пилок бур'янів традиційно вважається одним з найважливіших алергенів, до якого чутливі близько 30% населення різних країн. Згідно з медичними даними, одним з найсильніших алергенів є пилок амброзії полинолистої, який спричиняє хворобливу реакцію організму на потрапляння пилку в дихальні шляхи. Така алергія виявлятиметься щоразу із настанням літнього періоду. При потраплянні пилку на шкіру або слизові оболонки у схильних до полінозу дорослих можливе виникнення алергічного дерматиту, що супроводжується свербінням і висипкою.

Щоб скласти точний алергологічний паспорт пацієнта, важливо розуміти, пилок якої саме рослини є причиною реакції. Це дозволить скласти найбільш точний прогноз для лікування і профілактики загострень. До того ж при алергії на пилок бур'янів спостерігається високий відсоток перехресної алергії, зокрема з харчовими алергенами, що значно ускладнює пошук причинного алергену. І тільки із застосуванням надійних і сучасних методів лабораторної алергодіагностики, які здатні охопити максимально широкий спектр алергенів, постановка діагнозу значно спрощується.

У ДІЛА доступний молекулярний тест ALEX2 – багатокомпонентне дослідження алергенів, яке дозволяє по одній пробі крові визначати рівні загального IgE (tIgE) і специфічних IgE (SIgE) до більшості найважливіших екстрактів алергенів і молекулярних компонентів. Цей перелік в цілому містить 295 найбільш поширених алергенів.

Молекулярний тест ALEX2 дозволяє:

  • одночасно визначити рівні загального і специфічних IgE до 295 алергенів і оцінити ступінь сенсибілізації до них;
  • діагностувати справжню алергію і спрогнозувати можливі перехресні реакції;
  • оцінити ризики розвитку важких алергічних реакцій;
  • розробити точні дієтичні рекомендації;
  • підібрати ефективне лікування.
     

Дослідження можна виконувати під час цвітіння рослин і в гострий період захворювання.

Чому амброзія привертає стільки уваги?

Причиною полінозу є пилок переважно вітрозапилюваних рослин – його концентрація в повітрі набагато вища, ніж концентрація пилку рослин, які запилюються комахами. Це дрібні частинки розміром близько 0,02-0,04 мм, тому вони з легкістю потрапляють на слизові оболонки очей, носа і дихальних шляхів. Основні види бур'янів, які мають значення у розвитку алергічних реакцій наприкінці літа – це амброзія і полин. Сезон цвітіння у них починається в серпні і закінчується з приходом холодів, тобто у жовтні.

На території нашої країни амброзія представлена двома видами: полинолистою та трьохроздільною. Окрім того, що їх пилок становить небезпеку для здоров'я, ці рослини – особливо небезпечні бур'яни і оголошені карантинними. Амброзія полинолиста – ймовірно, один з найпоширеніших бур'янів в сучасному світі, що зустрічається практично повсюдно: в Середній і Атлантичній Європі, Середземномор'ї, в Молдові, в Україні, на Кавказі, в Російській Федерації, в Середній Азії, Малоазіатському регіоні, Ірані, Казахстані, Японії, Китаї, Південній Америці, Австралії, Африці.

Амброзія відноситься до сімейства складноцвітих разом з айстрами, кульбабами, полинами і зовні найбільше нагадує саме полин. Її «квітки», зібрані у вузькі довгі суцвіття, насправді (як і у полину) – мініатюрні суцвіття-кошики, які складаються із зовсім крихітних квіточок.

Однак ця мініатюрність і непримітність оманливі: один екземпляр амброзії здатний виробити до 150 тисяч сім’янок, які в ґрунті можуть зберігати здатність до проростання понад 40 років, що гарантує рослині надзвичайну живучість. Окрім того, ніде в Європі у неї не знайшлося природних ворогів – будь то комахи чи патогенні мікроорганізми.

Але що ж робить амброзію не просто бур'яном, а дуже небезпечним сусідом? Щоб виробити весь цей запас насіння, необхідно запилити кожен насінний зачаток, а для цього потрібно дуже багато пилку. Не маючи яскравих квіток, амброзія не може запилюватися комахами і покладається на вітер. Ось чому масове цвітіння амброзії нагадує пилову бурю: крихітні пилкові зерна розносяться всюди і надовго осідають в будівлях, квартирах, на одязі і на листі дерев. Окрім того, завдяки поширенню з вітром, прояви алергії можуть наздогнати людей навіть в тих районах, де рослина навіть не росте.

Вітрозапилюваний пилок викидається рано вранці, але його вміст в повітрі досягає максимальних значень вдень або ж надвечір. Це пов'язано з активною циркуляцією повітря саме в цей час доби. У суху погоду під дією слабкого вітру концентрація пилку навіть у великому місті може бути високою, а його алергенні властивості зберігаються протягом 5-6 годин.

У розвитку і появі полінозу важливу роль відіграє обтяжений спадковий аллергоанамнез. Самовилікування зазвичай не відбувається. Якщо навесні і влітку у вас з'являються характерні ознаки полінозу, необхідно звернутися за допомогою до алерголога.

Що ми знаємо про симптоми полінозу?

Поліноз – це група алергічних захворювань, викликаних пилком рослин. Вони проявляються у вигляді гострих запальних змін в слизових переважно дихальних шляхів і очей.

Симптоми «сінної лихоманки»

Часто:

  • алергічний риніт: часте чхання, свербіж і лоскотання в носі, рідше – відчуття печіння, рясні водянисті виділення з носа;
  • алергічний кон'юнктивіт – свербіння і печіння в області очей, почервоніння повік, сльозотеча;
  • оральний синдром – свербіж язика, піднебіння, свербіж і роздратування в горлі, вухах, набряк губ (після вживання рослинної їжі).
     

Рідко:

  • шкірні прояви – кропив'янка, свербіж і набряк шкіри;
  • важкі алергічні реакції – від набряку Квінке до анафілактичної реакції після контакту з алергеном.
     

Часто алергія на пилок може мати перехресну реакцію з харчовими продуктами за рахунок схожих білків, які містяться в пилку і в продуктах харчування, найчастіше у фруктах, овочах, горіхах і спеціях.

Залежно від того, який саме білок спричиняє алергію, реакція може бути тільки на сирі продукти (термічно оброблені не викликають алергію), а може бути і на ті, що вже пройшли термічну обробку.

Так, наприклад, один з білків полину, який може перехресно реагувати з бобовими, горіхами, насінням (різні види) і спеціями – не руйнується при термічній обробці, тому алергія проявлятиметься і на сирі продукти, і на приготовані.

Інший же білок полину руйнується при термічній обробці, тому фрукти і овочі, які перехресно з ним реагують (цибуля, капуста, солодкий перець), втрачають здатність викликати алергію після приготування.

Продукти, що мають перехресні реакції з пилком амброзії (диня, кавун, кабачок) зазвичай спричиняють реакції тільки в сирому вигляді.

Також бур'яни мають особливі білки – профіліни, що містяться у всіх продуктах рослинного походження і у всіх видах пилку. Вони вкрай рідко спричиняють алергічну реакцію, але за присутності тригерів (факторів, що підсилюють алергічну реакцію) можуть викликати харчову алергію на ананас, апельсин, лимон, кабачок і томати.

Тригерами можуть бути стрес, значне фізичне навантаження, менструація, прийом нестероїдних протизапальних препаратів, вживання алкоголю.

Також слід пам'ятати, що несвоєчасна діагностика і лікування полінозу можуть призвести до розвитку бронхіальної астми або погіршити перебіг вже наявної.

Переваги мультикомпонентної алергодіагностики ALEX²

Більшість людей, які страждають на поліноз, звертаються до лікаря в той момент, коли симптоми вже завдають проблем – в період загострення, що унеможливлює використання методів in vivo – шкірних тестів. А звичайні монокомпонентні тест-системи не дають комплексної інформації щодо профілю сенсибілізації. І тому для постановки правильного діагнозу потрібно кілька етапів діагностики, при цьому рівень загального IgE представлений у вигляді окремого дослідження. Мультикомпонентний тест ALEX² надає повну картину сенсибілізації, включаючи аналіз на загальний IgE, що істотно спрощує діагностику алергії. Для компонентної діагностики є 117 екстрактів алергенів і 178 алергенних молекул.

У пацієнтів з полінозом високий ризик перехресних реакцій з іншими видами пилкових алергенів, особливо яскраво це простежується за алергії на бур`яни полин і амброзію. І це дуже важливо, адже завдяки молекулярному тесту ALEX2, лікар може скласти дієту з чітким зазначенням дозволених продуктів і в якому вигляді їх можна вживати, що значно знизить ризик виникнення алергічних реакцій.

До того ж наявність мінорних алергенів в дослідженні дозволяє не тільки спрогнозувати ефективність АСІТ, але і зрозуміти, як давно людина сенсибілізована. На відміну від шкірних тестів, ALEX² безпечний для здоров'я, тому підходить як дорослим, так і дітям. Дослідження може використовуватися для вибору алерген-специфічної імунотерапії (АСІТ).

Пилок бур'янів – один з найпоширеніших алергенів. Для визначення рівня сенсибілізації використовують молекулярний тест ALEX2, який здатний охопити максимально широкий спектр алергенів. Звернувшись в ДІЛА, ви можете бути впевнені в точному і достовірному результаті дослідження за оптимальну ціну і в найбільш короткі терміни.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому