гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Комплекс №220 "Ендокринні причини безсоння"

Повернутися

Діагностичний напрямок

Оцінка стану вуглеводного обміну

Загальна характеристика

Порушення сну може бути наслідком впливу одного або комбінації чотирьох факторів:
• зовнішні фактори: зміна місця проживання, зміна часового поясу, шум/температура/вологість повітря
• ліки або речовини:  стимулятори (кофеїн), певні препарати (ципрофлоксацин, глюкокортикоїди, передозування тироксину) інші
• психологічні розлади: тривога, депресія, стрес
• медичні стани:  кашель, задишка (легенева, серцева недостатність), шлуново-стравоходний рефлюкс, менопауза, закладеність носа, нічні позиви до сечовипускання, біль, порушення роботи ендокринної системи.
Відповідно, для правильного лікування необхідним є усунення причини порушення сну.
Комплекс направлений на виключення порушень роботи ендокринної системи як причини порушень сну.

Показання для призначення

При порушеннях сну для виключення ендокринної причини його розладів.

Маркер

Маркер ендокринних розладів, як причини порушення сну.

Клінічна значущість

Діагностика ендокринних розладів, як причини порушення сну.


Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 3 доби Виключити ангіографію з контрастом Флуоресцеїн. За 4 години Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. Для дітей до 1 року - бажано дотриматись максимально можливого проміжку між годуваннями, або безпосередньо перед наступним годуванням. Виключити гострі і загострення хронічних процесів (запальні, інфекційні та ін.), будь-яке підвищення температури.

слина (мелатонін)

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 2 доби Припинити прийом препаратів біотину, полівітамінів, біодомішок для волосся, нігтів, шкіри. За 1 годину не палити. За 30 хвилин Не вживати їжу та напої. Виключити чистку зубів щіткою або ниткою. Видалити помаду, бальзам для губ. За 5 хвилин Прополоскати ротову порожнину холодною водою. Виключити обстеження при загостренні захворювань порожнини рота. Погодити з лікарем препаратів мелатоніну.Важливо:Біоматеріал приймається тільки в спеціальному контейнері. Час збору слини вказує лікар. Після взяття слини контейнер підписати: дата, ПІБ, вказати час взяття слини. Увага! – використовуйте контейнер тільки Sarstedt Cortisol-Salivette з кришкою синього кольору. Контейнери Sarstedt Salivette мають кришку іншого кольору, призначені для інших досліджень, в роботу не приймаються. Дотримуйтесь правил збору слини – не втрачайте внутрішній контейнер, після просочування тампону слиною, поверніть тампон у внутрішній контейнер не торкаючись його руками (малюнок в інструкції) та помістіть внутрішній контейнер у зовнішній. Без внутрішнього контейнеру біоматеріал не приймається.Примітки:у вкладенні.

instr_melatonin_u_slyni.pdf

слина (кортизол)

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 1 добу Не вживати алкоголь. Не вживати солодку (препарати та рослину) За 60 хвилин не палити. виключити фізичні навантаження та стреси. Не вживати тютюн (не жувати). За 30 хвилин Не вживати їжу та напої. Виключити чистку зубів щіткою або ниткою. Видалити помаду, бальзам для губ. Виключити обстеження при загостренні захворювань порожнини рота. Погодити з лікарем прийом глюкокортикоїдів, естрогенів, опіатів, пероральних контрацептивів.Важливо:Біоматеріал приймається тільки в спеціальному контейнері. Увага! – використовуйте контейнер тільки Sarstedt Cortisol-Salivette з кришкою синього кольору. Контейнери Sarstedt Salivette мають кришку іншого кольору, призначені для інших досліджень, в роботу не приймаються. Дотримуйтесь правил збору слини – не втрачайте внутрішній контейнер, після просочування тампону слиною, поверніть тампон у внутрішній контейнер не торкаючись його руками (малюнок в інструкції) та помістіть внутрішній контейнер у зовнішній. Без внутрішнього контейнеру біоматеріал не приймається.Примітки:у вкладенні. Слина збирається в спеціальний контейнер (час забору вказує лікар) - Sarstedt Cortisol-Salivette. Виконайте наступні дії, щоб зібрати слину. 1) Зніміть верхню кришку контейнера. 2) Не торкаючись тампону пальцями, нахиліть контейнер таким чином, щоб тампон опинився у роті. 3) Для достатнього просочування слиною, м’яко пожуйте тампон не менше 2 хвилин (!тампон повинен бути рясно просочений слиною, запобігайте розжовуванню тампона). 3) Не торкаючись тампону, поверніть його назад в контейнер. 4) Закрийте контейнер, переконайтеся, що кришка прилягає щільно. 5) Помістіть контейнер в холодильник (зберігання зразку при 2-8 °С). 6) Протягом 2 діб доставте контейнер зі слиною в лабораторію згідно графіка взяття біоматеріалу у відділенні ДІЛА.

instr_kortizol_u_slyni.pdf

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифуговану пробірку зберігати в холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год.

слина (кортизол)

Біоматеріал для дослідження: Слина (Кортизол). Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Контейнер Sarstedt Cortisol-Salivette (з синьою кришкою). Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 48 год. Коментар: вказати час збору слини.

Інтерпретація:

  • Щитоподібна залоза: зниження функції (гіпотиреоз) може бути причиною надмірної сонливості, надлишок гормонів (тиреотоксикоз) може викликати безсоння. Зниження Соматомедіну С у дорослих (може виникнути внаслідок травм, інсульту, пухлин голови) призводить до неефективності сну та постійного відчуття невиспаності, незалежно від тривалості сну. Кортизол у слині вільний зібраний ввечері близько 23.00 відображає наявність порушення циркадних ритмів. Мелатонін у слині, зібраний вночі (близько 3.00) дозволяє виявити дефіцит мелатоніну - гормону сну та прийняти рішення щодо призначення препарату гормона Мелатонін.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому