гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Мелатонін у слині

Повернутися

Діагностичний напрямок

Оцінка стану вуглеводного обміну

Загальна характеристика

Мелатонін (N-ацетил-метокситриптамін; MLT) гормон шишкоподібного тіла – епіфіза, нейропептид, синтезується із триптофану.  Стимуляція епіфіза відбувається в темряві, тоді як світло пригнічує його активність. Відповідно, виділення мелатоніну в нормі має циркадний ритм, який залежить від циклу світло-темрява.
Зниження секреції
1.призводить до порушення чутливості тканин до інсуліну (інсулінорезистентність, ожиріння, метаболічний синдром, ПКЯ).
2. може призводити до підвищення концентрації естрогенів, що обумовлює гіперплазію гормонзалежних тканин (ендометрію, матки, яєчників) з подальшим розвитком міоми матки, маткових кровотеч
3. у дитячому віці при низькому рівні Мелатоніну знижується гальмівний вплив на формування статевої системи, що призводить до передчасного статевого дозрівання – (до кінця першого десятиріччя життя, хворіють частіше хлопчики). 
4. викликає безсоння, стрес, депресії. Підвищення рівня спостерігається при пухлинах епіфізу з гіперпродукцією гормону. 

Для достовірного визначення вихідного рівня Мелатоніну пацієнта, необхідно дослідити нічний пік - о 2.00-3.00, до призначення препаратів Мелатоніну, з попередньою відміною інтерферуючих факторів, збір слини слід проводити після своєчасного засипання пацієнта в нічний час, без впливу світла, пацієнт повинен прокинутися (поставити будильник) та зібрати слину о 2.00-3.00.
У людей, які працюють у нічні зміни, спостерігається пізній пік секреції мелатоніну, на ступінь якого впливає рівень експозиції нічного світла та кількість відпрацьованих ночей.  

Підвищення рівня спостерігається при пухлинах епіфізу з гіперпродукцією гормону. Підвищення денного рівня Мелатоніну спостерігається при  шизофренії, маніакально-депресивних розладах.  

Показання для призначення

 Виявлення зниження нічного пику Мелатоніну (для адекватного призначення препарату Мелатоніну):
1.серед пацієнтів з інсулінорезистентністю, метаболічним синдромом, порушенням вуглеводного обміну на тлі інсулінорезистентності
(в тому числі в групах пацієнток з ПКЯ,

 2. серед пацієнток гіперпластичними процесами ендометрію, матки, яєчників на тлі гіперестрогенії), 
3. у дітей при передчасному статевому дозріванні,
4.у пацієнтів з порушеннями сну, депресивних станах,  сезонних афективних розладах
Визначення випадкового рівня Мелатоніну:
1.моніторинг лікування, виявлення передозування препаратів Мелатоніну
2. виявлення підвищеного рівня при пухлинах епіфізу,
3.виявлення порушень циркадного ритму виділення Мелатоніну

Маркер

 Маркер функціональної активності епіфізу.

Клінічна значущість

Дослідження дозволяє встановити стани, при яких показаний прийом препаратів мелатоніну, виявити причину передчасного статевого дозрівання у дітей, підтвердити пухлину епіфізу з гіперпродукцією гормону. 


Склад показників:

Мелатонін у слині

Метод: Твердофазний імуноферментний аналіз
Діапазон вимірювань: 0.854 - 500
Одиниця виміру: Пікограм на мілілітр

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 130Р
Час доби:        Межі:
5.00-20.59        0-8 пг/мл
21.00-4.59        10-58 пг/мл

Правила підготовки пацієнта

слина (мелатонін)

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 2 доби Припинити прийом препаратів біотину, полівітамінів, біодомішок для волосся, нігтів, шкіри. За 1 годину не палити. За 30 хвилин Не вживати їжу та напої. Виключити чистку зубів щіткою або ниткою. Видалити помаду, бальзам для губ. За 5 хвилин Прополоскати ротову порожнину холодною водою. Виключити обстеження при загостренні захворювань порожнини рота. Погодити з лікарем препаратів мелатоніну.Важливо:Біоматеріал приймається тільки в спеціальному контейнері. Час збору слини вказує лікар. Після взяття слини контейнер підписати: дата, ПІБ, вказати час взяття слини. Увага! – використовуйте контейнер тільки Sarstedt Cortisol-Salivette з кришкою синього кольору. Контейнери Sarstedt Salivette мають кришку іншого кольору, призначені для інших досліджень, в роботу не приймаються. Дотримуйтесь правил збору слини – не втрачайте внутрішній контейнер, після просочування тампону слиною, поверніть тампон у внутрішній контейнер не торкаючись його руками (малюнок в інструкції) та помістіть внутрішній контейнер у зовнішній. Без внутрішнього контейнеру біоматеріал не приймається.Примітки:у вкладенні.

instr_melatonin_u_slyni.pdf

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

слина (мелатонін)

Біоматеріал для дослідження: Мелатонін у слині. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Контейнер Sarstedt Cortisol-Salivette (з синьою кришкою). Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год. Коментар: вказати час збору слини.

Інтерференція:

  • Препарати біотину, флувоксамін та інші інгібітори цитохрому  P450 (CYP) 1A2 та CYP2C19,  5- чи 8-метоксипсорален, циметидин - інгібітор CYP2D. Можуть змінювати секрецію ендогенного мелатоніну - препарати, що блокують бета-адренорецептори, клонідин, дексаметазон 

Інтерпретація:

  • Передозування препаратів Мелатоніну, при пухлинах епіфізу з гіперпродукцією Мелатоніну 

  • Може виявлятися
    • у пацієнтів з інсулінорезистентністю, метаболічним синдромом, порушенням вуглеводного обміну на тлі інсулінорезистентності
    • при передчасному статевому дозріванні у дітей
    • у пацієнток з ПКЯ, гіперпластичними процесами ендометрію, матки, яєчників на тлі гіперестрогенії
    • у пацієнтів з порушенням сну, при депресивних станах, сезонних афективних розладах, розсіяному склерозі 

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому