гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Комплекс №230 "Індекс HOMA (глюкоза (венозна кров) х Інсулін /22,5)"

Повернутися

Діагностичний напрямок

Оцінка стану вуглеводного обміну

Загальна характеристика

Інсулінорезистентність це стан втрати чутливості м’язової, жирової й печінкової тканин до інсуліну, що проявляється розвитком порушеної толерантності до глюкози та цукрового діабету 2 типу.
Інсулінорезистентність провокує розвиток порушень жирового обміну (дисліпідемії), артеріальної гіпертензії, ожиріння, ішемічної хвороби серця. Для визначення рівня інсулінорезистентності застосовується розрахунковий індекс – індекс НОМА.

Показання для призначення

В комплексі обстежень пацієнтів із ожирінням, цукровим діабетом, метаболічним синдромом, синдромом полікістозних яєчників, з хронічним гепатитом С, з неалкогольним стеатозом печінки для оцінки і моніторингу інсулінорезистентності, ризику розвитку цукрового діабету і серцево-судинних захворювань.

Маркер

Маркер інсулінорезистентності.

Клінічна значущість

Комплекс призначений для діагностики та моніторингу ефективності лікування інсулінорезистентності.


Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 8 годин Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. Погодити з лікарем проведення натщесерце і / або після навантаження глюкозою, їжею.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Плазма ВК/Na-F. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з фторидом натрію, 2,0 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: зберігати у холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год. Коментар: при доставці до лабораторії довше, ніж 20 годин, відібрати плазму у 2 епендорфи.

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифуговану пробірку зберігати в холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год.

Інтерпретація:

  • Підвищення індексу НОМА відповідає підвищенню резистентності до інсуліну і підвищеному ризику розвитку цукрового діабету і серцево-судинних захворювань.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому