гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Комплекс №222 "Діагностика целіакії"

Повернутися

Діагностичний напрямок

Ентеропатії

Загальна характеристика

Згідно світової статистики целіакія є досить поширеним захворюванням, як серед дорослого населення (жінки більш схильні за чоловіків), так і серед дітей. Клінічна картина не завжди буває чіткою, є приховані форми, симптоми, асоційовані з целіакією, є надзвичайно різноманітними  та можуть спостерігатися з боку різних систем організму - хронічна діарея, біль у животі, прояви гастроезофагеального рефлюксу, гіпотрофія або втрата маси тіла, синдром подразненого кишківника, анемія, затримка статевого дозрівання, мігрень, депресія, атаксія, м'язева слабкість тощо. Загалом більше 200, що робить проблему діагностики досить складною. 

Ризик целіакії підвищений у хворих на цукровий діабет 1-го типу, автоімунні захворювання печінки і/або щитовидної залози, при синдромі Дауна, синдромі Шерешевського-Тернера, синдромі Вільямса, нефропатії IgA, з дефіцитом IgA та у родичів 1-го ступеня хворих на целіакію.

Діагностика целіакії має значення для зняття неправомірного виключення з вживання в їжу глютенвмісних продуктів. Необґрунтовані обмеження щодо вживання глютенвмісних продуктів  можуть призвести до штучних дефіцитів поживних речовин . 

Діагностика є достовірною лише при передуючому щоденному (впродовж ≥6-ти тиж.) споживанні ≥1-ї страви, що містить глютен (≈10 г глютену на день — стільки містять 4 скибки хліба).

Показання для призначення

Комплекс рекомендований дітям, підліткам, дорослим:

• за наявності  симптомів при підозрі на целіакію;

• при підвищеному ризику захворювання, якщо є обтяжена спадковість (наявність целіакії у родичів 1-го ступеня) та захворювання:
-цукровий діабет 1-го типу;
-синдром Дауна;
-аутоімунні захворювання печінки і/або щитоподібної  залози;
-синдром Шерешевського-Тернера;  
-синдром Вільямса- Бойрена;
-нефропатія IgА;
-дефіцит IgA 

• для диференційної діагностики у людей з алергією на пшеницю та гіперчутливістю до глютену, неспричиненою целіакією.

• для оцінки дотримання безглютенової дієти та оцінки активності захворювання.


 

Маркер

Маркер Целіакії.

Клінічна значущість

Діагностика целіакії лабораторними методами є ефективним рішенням у питанні як постановки діагнозу, так і подальшого періодичного моніторингу ефективності лікування.

Невчасна діагностика та відсутність лікування можуть мати довгострокові наслідки для здоров'я, а саме: підвищення ризику онкозахворювань ШКТ, дефіциту вітамінів, поживних та мінеральних речовин, раннього прояву остеопорозу, безпліддя, виникнення резистентної целіакії тощо. Прогноз при дотриманні пацієнтами пожиттєвої  безглютенової дієти сприятливий: спостерігається значне покращення стану, зникнення симптомів та підвищення якості життя, також знижується ризик, як доброякісних, так і злоякісних ускладнень.
 Кому і коли це потрібно:

1. Діагностика глютенової ентеропатії у пацієнтів із клінічними симптомами: втрата ваги у дорослих, хронічні або періодичні діарея/закреп/біль у животі, анемія, гіпокальціемія або остеомаляція, нез’ясованої етіології та інш.

2. Діагностика глютенової ентеропатії у пацієнтів із підвищеним ризиком цього захворювання (спадкова схильність: наявність целіакії у родичів 1-го ступеня; цукровий діабет 1-го типу; синдром Дауна; аутоімунні захворювання печінки і/або щитоподібної  залози; синдром Шерешевського-Тернера;  синдром Вільямса- Бойрена; нефропатія IgА; дефіцит IgA )

3. Відбір для біопсії тонкого кишківника у пацієнтів з підозрою на целіакію ( наприклад: атипова, німа, латентна форми целіакії);

4. Для диференційної діагностики у пацієнтів з алергією на пшеницю та гіперчутливістю до глютену, неспричиненою целіакією.

5. Оцінка дотримання пацієнтом безглютенової дієти та оцінка активності захворювання. 



Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 4 години Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. Для дітей до 1 року - бажано дотриматись максимально можливого проміжку між годуваннями, або безпосередньо перед наступним годуванням.Важливо:Дослідження доцільно проводити до переходу на безглютенову дієту.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифуговану пробірку зберігати в холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 5,0 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифуговану пробірку зберігати в холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год.

Інтерференція:

  • Див. посилання по кожному показнику.

  • Див. посилання по кожному показнику.

Інтерпретація:

    • Зміни показників  дозволяють комплексно оцінити стан пацієнта та виявити патологію.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому