гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Антитіла до тканинної трансглютамінази IgA ELiA

Повернутися

Діагностичний напрямок

Ентеропатії

Загальна характеристика

Антитіла до тканинної трансглютамінази IgА - серологічне дослідження на наявність аутоантитіл до компонентів пошкодженої слизової тонкого кишківника, що входять до діагностичних критеріїв целіакії.

Тканинна трансглютаміназа - фермент, який є основною антигенною мішенню в аутоімунній реакції при целіакії. Модифікація гліадину (компонент глютену) тканинною трансглютаміназою клітин слизової оболонки кишківника відіграє ключову роль у запуску Т-клітинної аутоімунної відповіді при целіакії.

Целіакія МКБ До 90.0 - хронічна генетично детермінована аутоімунна Т-клітинно опосередкована ентеропатія, що характеризується стійкою непереносимістю специфічних білків ендосперму зерна деяких злаків з розвитком гіперрегенераторної атрофії слизової оболонки тонкої кишки (атрофія ворсинок) і пов'язаного з нею синдрому мальабсорбції (порушення всмоктування поживних речовин). 

Показання для призначення

1. Скринінгове дослідження при підозрі на целіакію. 2. Скринінгове дослідження у пацієнтів з високими факторами ризику (обтяжений спадковий анамнез по целіакії, цукровий діабет 1-го типу, синдром Дауна та ін.). 3. Моніторинг активності процесу, оцінка прихильності пацієнта до безглютенової дієти, контроль безглютенової дієти (згідно Нак. МОЗ України № 438 - серологічні обстеження бажано проводити щорічно).

Маркер

Маркер целіакії

Клінічна значущість

Кількісне визначення найбільш діагностично значущих антитіл - точний діагноз целіакії.
Висока діагностична чутливість (ДЧ 85-98%).
Висока діагностична специфічність (ДС 95-99%) дозволяє підтвердити захворювання і уникнути ендоскопічної біопсії кишківника.
Дослідження входить в Нак. МОЗ України № 438 від 26.05.2010, Протокол лікування целіакії у дітей.

Склад показників:

Антитіла до тканинної трансглютамінази IgA

Метод: Автоматизований імунофлюороферментний метод ELIA Phadia
Діапазон вимірювань: 0.2 - 128
Одиниця виміру: Одиниць на мілілітр

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 120Р
< 7
<7     негативний
7-10  сумнівний
>10   позитивний

Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 4 години Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. Для дітей до 1 року - бажано дотриматись максимально можливого проміжку між годуваннями, або безпосередньо перед наступним годуванням.Важливо:Дослідження доцільно проводити до переходу на безглютенову дієту.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 5,0 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифуговану пробірку зберігати в холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год.

Інтерференція:

  • при безглютеновій дієті

Інтерпретація:

  • Позитивний рівень Антитіл до тканинної трансглютамінази IgА і виявлення Антитіл до ендомізію забезпечує практично абсолютну впевненість в діагнозі целіакії.
    При необхідності проводиться визначення носійства HLA антигенів DQ2 і DQ8 на основі їх високої негативної прогностичної цінності і біопсія.
    Концентрація Антитіл до тканинної трансглютамінази IgА корелює з активністю захворювання - дослідження може бути використано для моніторингу лікування та контролю дотримання безглютенової дієти.
    Позитивні результати серологічних досліджень, але негативний результат біопсії може свідчити про дотримання безглютенової дієти перед дослідженням, про латентну або ранню стадію ентеропатії. Деякі пацієнти можуть мати позитивні результати Антитіл до тканинної трансглютамінази IgA, але негативні Антитіла до ендомізію, що може бути свідченням хибнопозитивного результату або ранньої стадії захворювання.
    Антитіла до тканинної трансглютамінази не виявлені - целіакія малоймовірна, але не виключається. Необхідно виключити селективний недолік загальних IgA (частота 2-11% у групі пацієнтів з целіакію), при дефіциті IgA - визначити наявність Антитіл до тканинної трансглютамінази IgG - менш специфічні, так як вони можуть бути при інших запальних захворюваннях ШКТ, але використовуються для діагностики целіакії в осіб з селективним дефіцитом IgA. 
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому