гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Антитіла до гліадину (деамінізовані пептиди) IgA ELiA

Повернутися

Діагностичний напрямок

Ентеропатії

Загальна характеристика

Гліадин є спирторозчинною фракцією глютену - білка пшениці та причиною розвитку целіакії (ентеропатії) у осіб з генетичною схильністю. Пептиди, які утворюються при розщепленні глютену, багаті глютаміном і зв'язуються в кишківнику ферментом тканинною трансглютаміназою, який підсилює їх антигенні властивості. Це викликає розвиток запалення і специфічної імунної відповіді з появою ряду антитіл і аутоімунним ураженням слизової оболонки тонкої кишки, що характеризується втратою ворсинок і наявністю великої кількості міжепітеліальних лімфоцитів. Клінічно це проявляється синдромом мальабсорбції з явищами метеоризму, здуттям живота, діареєю, втратою маси тіла. Захворювання часто проявляється у новонароджених при додаванні каш до молочного харчування. Целіакія може розвиватися і у дорослих (можливо, при дії провокуючих чинників), діагностика в цьому випадку ускладнена. Зміни метаболізму, пов'язані з порушенням всмоктування поживних речовин, мінералів і вітамінів, можуть призводити до розвитку остеохондрозу, анемії, стомлюваності, погіршення репродуктивної функції.
Усунення глютену з дієти призводить до відновлення ворсинок і нормалізації абсорбції. Антигліадинові антитіла присутні у більшості хворих на целіакію. Антитіла класу IgА більш специфічні, ніж антитіла класу IgG, однак комбіноване скринінгове дослідження на специфічні IgА і IgG проти гліадину більш ефективно. 

Показання для призначення

1. При підозрі на глютенчутливу ентеропатію (метеоризм, здуття живота, діарея, затримка в збільшенні зросту і ваги у дітей, втрата ваги у дорослих, анемія, гіпокальціємія або остеомаляція,які неможна пояснити, селективний IgA дефіцит, герпетиформний дерматит).
2. Скринінгове обстеження родичів хворих з целіакію.
3. Контроль лікування.  

Маркер

Маркер первинної діагностики целіакії.

Клінічна значущість

Серологічний маркер целіакії (непереносимість глютену).

Склад показників:

Антитіла до гліадіну (деамінізовані пептиди) IgA

Метод: Автоматизований імунофлюороферментний метод ELIA Phadia
Діапазон вимірювань: 0.2 - 142
Одиниця виміру: Одиниць на мілілітр

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 120Р
< 7
<7     негативний
7-10  сумнівний
>10   позитивний

Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 4 години Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. Для дітей до 1 року - бажано дотриматись максимально можливого проміжку між годуваннями, або безпосередньо перед наступним годуванням.Важливо:Дослідження доцільно проводити до переходу на безглютенову дієту.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 5,0 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифуговану пробірку зберігати в холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год.

Інтерференція:

  • Не виявлена.
  • Не виявлена.

Інтерпретація:

  • Глютенчутлива ентеропатія (целіакія); іноді інші варіанти синдрому мальабсорбції (хвороба Крона, виразковий коліт, дефіцит галактозидази, постінфекційна мальабсорбціїя), захворювання сполучної тканини (ревматоїдний артрит, синдром Шегрена, системний склероз та ін.); інтерстиціальні захворювання легень (гіперчутливі пневмоніти, ідіопатичний фіброзуючий альвеоліт, фібротичні стадії саркоїдозу та ін.). 
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому