гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Комплекс №168 "Партнерська турбота (розширений)"

Повернутися

Діагностичний напрямок

Запальні захворювання органів малого тазу

Загальна характеристика

Комплексне дослідження проводитися з метою виявлення патогенних збудників, що найчастіше передаються статевим шляхом

Показання для призначення

1. Запальний процес урогенітального тракту

2. Незахищений статевий контакт більше 1 місяця тому.

3. Профілактичне обстеження на інфекції що передаються статевим шляхом

4. При плануванні вагітності

5. При плануванні планового оперативного втручання на органах малого таза.

6. При тривалому субфебрилітеті

7. Донорам крові і органів.

8. При ймовірному зараженні (переливання інфікованої крові, після випадкового незахищеного сексу)

Маркер

Маркер наявності запального процесу, викликанного патогенними збудниками. 

Клінічна значущість

Виявлення патогенів, що найчастіше передаються статевим шляхом. 


Правила підготовки пацієнта

урогенітальний зішкріб (жіночий)

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):Утримуватися від статевих контактів 48 годин. За 2 години Утримуватися від сечовипускання.Важливо:Припинити прийом інтравагінальних засобів різного призначення (супозиторії, сперміциди, спринцювання, тампони, місцеві процедури та ін.) за 48 годин. Здавати до лікування або через 21 день після закінчення антибактеріальної, антимікотичної терапії (якщо інше не визначено лікарем). Проходити обстеження не раніше ніж через 48 годин після гінекологічного огляду, вагінального УЗД, кольпоскопії та інших інтравагінальних гінекологічних процедур.Примітки:Дослідження не проводиться під час менструації. У незайманих (virgo) та до 14 років, незалежно від наявності статевого життя, приймається тільки доставлений БМ. У вагітних жінок взяття матеріалу з шийки матки або з цервікального каналу у відділеннях МЛ ДІЛА не проводиться.

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 4 години Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. Для дітей до 1 року - бажано дотриматись максимально можливого проміжку між годуваннями, або безпосередньо перед наступним годуванням.

урогенітальний зішкріб (чоловічий)

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 48 годин Припинити прийом будь-яких місцевих лікарських препаратів та процедур в ділянці взяття біоматеріалу. За 2 години Утримуватися від сечовипускання.Важливо:Здавати до лікування або через 21 день після закінчення антибактеріальної, антимікотичної терапії (якщо інше не визначено лікарем). Важливо: дослідження не потребує додаткового споживання рідини й наповнення сечового міхура.

сеча

Важливо:Здавати до лікування або через 21 день після закінчення антибактеріальної, антимікотичної терапії (якщо інше не визначено лікарем).Примітки:Для дослідження відбирають першу порцію ранкової сечі в кількості 15-25 мл. Рекомендовано використовувати стерильний контейнер 60 мл, Vacuette 9,5 мл без консерванту: з контейнера із сечею відібрати необхідний об'єм у вакуумну пробірку Vacuette без консерванту за допомогою спеціального тримача для перенесення сечі, який входить в комплект. Допускається дослідження першої порції сечі, отриманої через 3 і більше годин після попереднього сечовипускання. Для жінок: не слід проводити збір сечі під час менструації. Послугу «Взяття біологічного матеріалу», що передбачає вакуумні контейнери VACUETTE, для збереження властивостей біоматеріалу та дотримання стандарту виконання дослідження можна заздалегідь придбати у відділеннях ДІЛА або її потрібно буде оплатити під час реєстрації замовлення.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

урогенітальний зішкріб (жіночий)

Біоматеріал для дослідження: Зішкребок із уретри, цервіксу, вагіни. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Епендорф з транспортним середовищем. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 72 год.

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 5,0 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

урогенітальний зішкріб (чоловічий)

Біоматеріал для дослідження: Зішкребок із уретри. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Епендорф з транспортним середовищем. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 72 год.

сеча

Біоматеріал для дослідження: Сеча ПЛР. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Стерильний контейнер з кришкою, 30 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: зберігати у холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год.

Інтерференція:

  • Прийом антибіотиків і / або інших антибактеріальних, протигрибкових препаратів спотворює результати дослідження.

Інтерпретація:

  • Отримання позитивного результату свідчить про наявність одного з певних збудників патогенної флори, як етіологічного фактора запального процесу
    Пам'ятати, позитивний результат при ВІЛ-інфекції:
    1. ВІЛ - інфекція.
    2. Хибнопозитивний результат
    (Антитіла до вірус Епштейна - Барр, ревматоїдного фактора, головний комплекс гістосумісності HLA).
    3. Дослідження не інформативно
    (У дітей народжених від ВІЛ-інфікованих матерів до 18 міс.)
  • Негативний результат всіх показників свідчить про відсутність в біологічному матеріалі досліджуваних патогенів
    Негативний результат при ВІЛ-інфекції:
    1. Не інфікований (дотримані діагностичні терміни проведення дослідження).
    2. Серонегативний варіант перебігу інфекції (антитіла виробляються пізно).
    3. Термінальна стадія СНІД
    (Порушено утворення антитіл до ВІЛ).
    4. Дослідження не інформативно
    (Діагностичні терміни не дотримані).
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому