Харчова алергія – це підвищена чутливість організму до харчових продуктів, яка розвивається при порушенні імунної системи. Найчастіше вона спостерігається у дітей, дорослі зазвичай страждають на неї з дитинства.
Серед людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки, жовчовивідних шляхів поширеність алергії до продуктів харчування ширша, ніж серед осіб, які не страждають на цю патологію, і коливається від 5 до 50%.
Також часто зустрічається харчова алергія у хворих з іншими алергічними захворюваннями, зокрема при полінозі.
Харчову алергію слід відрізняти від іншого, дуже схожого на неї стану – харчової непереносимості.
Які відмінності між харчовою алергією та харчовою непереносимістю?
Ознака |
Харчова алергія |
Харчова непереносимість |
Залежність інтенсивності реакції від кількості алергену (продукту) в організмі | Практично немає залежності (досить невеликої кількості продукту, іноді навіть запаху їжі) | Є залежність (скарги виникають тільки під час вживання у кількості, що перевищує поріг) |
Час розвитку реакції | Від кількох хвилин до кількох годин | Може розвинутися і пізніше |
Реакція спостерігається | Щоразу при вживанні алергену (продукту) | Не обов'язково при кожному вживанні продукту |
Реакція на продукт зберігається протягом усього життя | Так | Ні |
Наявність у крові антитіл до продукту | Антитіла виявляються | Антитіла не виявляються |
Які симптоми характерні для харчової алергії?
Які харчові продукти найчастіше викликають харчову алергію?
Харчова алергія може розвинутись після прийому практично будь-якого продукту. Однак деякі з них мають виражені алергічні властивості і особливу алергенну активність:
Повністю вилікуватися від харчової алергії неможливо, але більш ніж половина дітей «переростають» її. Основне значення має повне виключення з раціону продуктів, що викликають алергічну реакцію. Але для цього потрібно точно визначити алерген (або найчастіше групу алергенів).
Панель «Харчова розширена» від ДІЛА – комплексне дослідження, яке включає 22 алергени овочів, фруктів, круп, горіхів, м'яса. Дослідження дозволяє виявити сенсибілізацію по рівню специфічних IgE до найбільш важливих харчових алергенів.
Показання до призначення
Склад комплексу
М'ясо та молочні продукти | Морепродукти | Овочі та фрукти | Злаки та горіхи | |
молоко коров`яче | тріска | персик | пшениця | |
казеїн | креветка | яблуко | вівсянка | |
яєчний білок | апельсин | соя | ||
яєчний жовток | морква | арахіс | ||
м`ясо курки | селера | ліщина | ||
свинина | картопля | мигдаль | ||
томат | кунжут |
Переваги діагностики алергії за допомогою дослідження Алергопанель «Харчова розширена» 22 алергени в ДІЛА:
|