Графік роботи на Великдень

×
гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Діагностика харчової алергії

11.08.2023
Фото - Діагностика харчової алергії

 

Харчова алергія – це підвищена чутливість організму до харчових продуктів, яка розвивається при порушенні імунної системи. Найчастіше вона спостерігається у дітей, дорослі зазвичай страждають на неї з дитинства.

Статистика невтішна: від харчової алергії страждає 2-3% дорослих і 7-9% дітей у віці до 6 років. У 5% з них можуть розвиватися респіраторні симптоми аж до бронхіальної астми, можливі і більш небезпечні реакції на кшталт анафілактичного шоку.

Серед людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки, жовчовивідних шляхів поширеність алергії до продуктів харчування ширша, ніж серед осіб, які не страждають на цю патологію, і коливається від 5 до 50%.

Також часто зустрічається харчова алергія у хворих з іншими алергічними захворюваннями, зокрема при полінозі.

Харчову алергію слід відрізняти від іншого, дуже схожого на неї стану – харчової непереносимості.

 

Які відмінності між харчовою алергією та харчовою непереносимістю?

Ознака

Харчова алергія

Харчова непереносимість

Залежність інтенсивності реакції від кількості алергену (продукту) в організмі Практично немає залежності (досить невеликої кількості продукту, іноді навіть запаху їжі) Є залежність (скарги виникають тільки під час вживання у кількості, що перевищує поріг)
Час розвитку реакції Від кількох хвилин до кількох годин Може розвинутися і пізніше
Реакція спостерігається Щоразу при вживанні алергену (продукту) Не обов'язково при кожному вживанні продукту
Реакція на продукт зберігається протягом усього життя Так Ні
Наявність у крові антитіл до продукту Антитіла виявляються Антитіла не виявляються

 

Які симптоми характерні для харчової алергії?

  1. З боку шлунково-кишкового тракту: блювання, кольки з відсутністю апетиту, відмова від їжі, запори, рідкий стілець, свербіж у ротовій порожнині або горлі.
  2. З боку шкіри: шкірні прояви харчової алергії (або алергодерматоз) належать  до найпоширеніших як у дорослих, так і у дітей. У малюків до 1 року однією з перших ознак харчової алергії можуть бути попрілості, симптоми подразнення шкіри, сверблячки, які виникають після годування.
  3. З боку дихальних шляхів:  алергічний риніт, ларингіт. Алергічний риніт при харчовій алергії характеризується появою рясних слизових виділень з носа, іноді закладеністю, чханням, свербінням носа або шкіри навколо.
  4. З боку нервової системи: головний біль, мігрень.
 

Які харчові продукти найчастіше викликають харчову алергію?

Харчова алергія може розвинутись після прийому практично будь-якого продукту. Однак деякі з них мають виражені алергічні властивості і особливу алергенну активність:

  • риба, особливо морська;
  • морепродукти (устриці, ракоподібні, молюски тощо);
  • горіхи (арахіс, фундук);
  • яйця;
  • молоко;
  • кісточкові (абрикоси, червоні сорти яблук);
  • овочі (морква, томати);
  • харчові злаки (пшениця, овес).
     

Повністю вилікуватися від харчової алергії неможливо, але більш ніж половина дітей «переростають» її. Основне значення має повне виключення з раціону продуктів, що викликають алергічну реакцію. Але для цього потрібно точно визначити алерген (або найчастіше групу алергенів).

Панель «Харчова розширена» від ДІЛА – комплексне дослідження, яке включає 22 алергени овочів, фруктів, круп, горіхів, м'яса. Дослідження дозволяє виявити сенсибілізацію по рівню специфічних IgE до найбільш важливих харчових алергенів.

 Показання до призначення

  • Діагностика алергічних захворювань, пов'язаних з сенсибілізацією до харчових алергенів. 
  • Диференційна діагностика харчової алергії та харчової непереносимості.
  • Виявлення сенсибілізації до харчових алергенів.
 

Склад комплексу

М'ясо та молочні продукти Морепродукти Овочі та фрукти Злаки та горіхи
молоко коров`яче тріска персик пшениця
казеїн креветка яблуко вівсянка
яєчний білок   апельсин соя
яєчний жовток   морква арахіс
м`ясо курки   селера ліщина
свинина   картопля мигдаль
    томат кунжут


Правила підготовки
За 8 годин витримати голодування, виключити жирну їжу, можна пити воду. Безпосередньо перед обстеженням не палити, виключити фізичні навантаження та стреси. Погодити з лікарем застосування імуносупресивних препаратів (цитостатики, глюкокортикоїдні гормони, моноклональні антитіла тощо).

Переваги діагностики алергії за допомогою дослідження Алергопанель «Харчова розширена» 22 алергени в ДІЛА:

  • можливість обстеження під час загострення , на тлі приймання ліків для боротьби з симптомами алергії;
  • оптимальний склад дослідження для комплексної діагностики підвищеної чутливості до 22 найбільш важливих харчових алергенів;
  • короткі терміни виконання, що дозволяють не згаяти дорогоцінний час та своєчасно призначити лікування.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому