гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Удосконалення діагностики нейроендокринних пухлин – нові дослідження: серотонін та 5-гідроксиіндолоцтова кислота

01.02.2020
Фото - Удосконалення діагностики нейроендокринних пухлин – нові дослідження: серотонін та 5-гідроксиіндолоцтова кислота


З 01.02.2020 року медична лабораторія ДІЛА в рамках діагностичного напряму «Онкоскринінги» впровадила дослідження «Онкомаркер карциноїдних пухлин 5-гідроксиіндолоцтова кислота» (5-ГІОК) та «Онкомаркер карциноїдних пухлин Серотонін».

Cимптоматика нападів, в комплексі проявів яких наявні приливи з гіпертонічними кризами, серцебиттям є досить поширеною при зверненні до лікарів різних спеціальностей. Такі напади у багатьох пацієнтів супроводжуються діареєю з переймоподібними болями в животі, бронхоспазмами. Через неспецифічність симптоматики пацієнти отримують тривале різнобічне обстеження, лікування, при цьому залишаються невиявленими пацієнти з карциноїдом (пухлина, яка походить з клітин нейроендокринної системи). При відсутності лікування карциноїду розвивається ендокардіальний фіброз з відкладанням карциноїдних бляшок на серцевих клапанах, надалі – серцева недостатність. Пухлина здатна злоякісно трансформуватись та метастазувати. Зважаючи на те, що при карциноїді симптоматика зумовлена надлишковою секрецією пухлиною серотоніну, а отже і його метаболіту у сечі 5-ГІОК, для обрання правильної тактики ведення пацієнта вкрай необхідним є своєчасне дослідження даних маркерів.

Переваги маркерів:

 Дослідження рівнів Серотоніну, Хромограніну А в крові та одночасно 5-ГІОК в сечі за добу (за клінічної необхідності - бажано двічі в різні дні) – є достовірною діагностикою карциноїду. 
*для спільної оцінки з вищезазначеними маркерами рекомендується визначення рівня Нейроенолази (NSE) - підвищений рівень спостерігається у 30–50% пацієнтів з нейроендокринними пухлинами, особливо у хворих з низькодиференційованими пухлинами. Значне підвищення рівня NT-proBNP є характерним маркером для карциноїдної хвороби серця. 

Переваги ДІЛА

В прайсі наявні дослідження як серотоніну (кров), так і дослідження його метаболіту 5-гідроксиіндолоцтової кислоти (добова сеча). Методика досліджень: LCMS/MS (рідинна хроматографія з тандемною мас-спектрометрією).

Недотримання умов підготовки може вплинути на результат. З Інструкцією з підготовки до дослідження можна ознайомитися на сайті ДІЛА, за телефоном Єдиної інформаційної служби  0 (800) 752 180, а також отримати Інструкцію у відділенні медичної лабораторії ДІЛА.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому