Загальна характеристика
Лактоферин — поліфункціональний білок родини трансферинів. Він є залізозв'язуючим глікопротеїном із молекулярною масою близько 80 кДа і широко представлений у різних секреторних рідинах, таких як молоко, слина, секрет носових залоз. Лактоферин це представник системи неспецифічного гуморального імунітету, який регулює функції імунокомпетентних клітин і належить до білків гострої фази запалення.
Лактоферин —має кілька важливих функцій:
1.Антибактеріальну: Зв'язує іони заліза, позбавляючи бактерії необхідного для їх росту та розмноження елемента.
2.Протизапальну: Бере участь у регуляції імунної відповіді та зменшенні запалення.
3.Імуномодулюючу: Підтримує місцевий імунітет кишечника.
Фекальний лактоферин, як лабораторний маркер оцінює ступень активності лейкоцитів при запальних процесах в шлунково-кишковому тракті. Під час запалення кишечника поліморфноядерні нейтрофіли інфільтрують слизову оболонку і вивільняють лактоферин шляхом дегрануляції, що призводить до його посиленого виведення з фекаліями. Як установлено R. Sidhu та співавт. (Велика Британія) та L. Langhorst зі співавт. (Німеччина), концентрація лактоферину в калі хворих на НВК та ХК перевищує таку в пацієнтів із синдромом подразненого кишечника (СПК). При запаленні концентрація лактоферину може зростати до кількох сотень.
Дослідження на фекальний лактоферин є неінвазивним і простим методом, що дозволить оцінити наявність запального процесу в кишечнику.
Тип біоматеріалу та способи взяття:
| Тип БМ | ||||
|---|---|---|---|---|
| кал |
Правила підготовки
кал
У лабораторному довіднику можна ознайомитися з докладним описом дослідження


