гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Знову літо! І гострі кишкові інфекції

13.08.2020
Фото - Знову літо! І гострі кишкові інфекції


Гострі кишкові інфекції (ГКІ) особливо актуальні в літні місяці, хоча виявляються протягом усього року. Причиною захворювань є різні патогенні мікроорганізми. Все патології мають загальні симптоми ураження травного тракту, які об'єднують їх в одну групу. У ряді випадків здоров'ю може бути завдано серйозної шкоди аж до загрозливих для життя станів, особливо в разі захворювання у маленьких дітей.

Етіологія і способи передачі

У гострих кишкових інфекцій немає єдиного специфічного етіологічного агента (причини, збудника). Їх викликають:

  • бактерії (сальмонела, ешерихія або кишкова паличка, шигелла (збудник дизентерії), стафілокок, клебсієла, кампілобактер, протей);
  • віруси (ротавірус, аденовіруси кишкової групи, вірус Норфолк, ентеровіруси, наприклад, вірус Коксакі);
  • найпростіші (амеба).

Тут перераховані лише деякі збудники, насправді їх декілька десятків. Багато належать до умовно патогенної флори. Такі бактерії постійно живуть в кишечнику і провокують симптоми тільки при ослабленні імунітету або порушенні балансу кишкової мікрофлори.

Передаються інфекції найчастіше від хворої людини або носія. Переносять збудників в основному комахи, найвідоміший з яких - муха. Мікроби концентруються на поверхнях, в продуктах, воді, а далі - погано оброблені термічно продукти, вода з невідомого джерела, немиті руки - і збудник через рот потрапляє в шлунково-кишковий тракт, де і починає вести свою злочинну діяльність.

У зовнішньому середовищі мікроорганізми живуть від кількох годин до кількох днів. Стафілокок здатний розмножуватися в продуктах, особливо солодких - морозиві, тортах, печиві з кремом. При цьому він виділяє токсини, що провокують гостре отруєння (харчова токсикоінфекція).

Симптоми кишкових інфекцій

Прояви ГКІ, викликаних різними мікроорганізмами і їх токсинами, схожі між собою. Збудники провокують запалення слизової шлунка і кишечника. Порушується всмоктування рідини в кишечнику і підвищується її виділення клітинами. В результаті ураження з'являються симптоми:

  • нудота;
  • блювота;
  • пронос;
  • болі в животі;
  • млявість, відсутність апетиту;
  • синдром інтоксикації: лихоманка, головний біль, ломота в м'язах;
  • зневоднення (проявляється спочатку спрагою, потім відмовою від пиття, сухістю слизових і шкіри, у дітей перестає виділятися сеча);
  • при важких станах - судоми, порушення роботи серця і нирок.

Як буде проявлятися хвороба, залежить від багатьох факторів. Значення має вік, стан здоров'я, вид збудника. Важко захворювання протікає у дітей. У дитячому віці з тканин, кров'яного русла швидко виводиться вода і солі, розвивається поліорганна недостатність.

Деякі гострі кишкові інфекції мають свою специфічну симптоматику:

  • Стафілококова інфекція проявляється вже через кілька годин після прийому зараженої їжі. З'являється блювання, спазми в животі. Рідше приєднується діарея і лихоманка.

  • Характерний симптом сальмонельозу - кал кольору болотяної твані. При цій хворобі спостерігається лихоманка, сильна інтоксикація. У важких і ослаблених хворих може розвиватися сепсис.
  • Ознаки дизентерії - кал з кров'ю і слизом, тенезми (різкі спазматичні болі в животі). Дефекація часта, з хибними покликами, виділення при цьому мізерні. Зневоднення буває рідко, зате яскраво проявляється інтоксикація, піднімається температура.
  • При ешеріхіозах (зараження кишковою паличкою) стілець пінистий, оранжевого або яскраво-жовтого відтінку, деякі штами здатні викликати захворювання, схожі за клінічній картині з холерою або дизентерію.
  • Легка форма ротавірусної інфекції не дає температури. З'являється блювання, рідкий кал з піною, що швидко веде до зневоднення (особливо у дітей). Симптоми посилюються при вживанні молочних продуктів.
  • Ентеровірусна інфекція може давати дві хвилі лихоманки. Після нормалізації температури через 1-2 дня вона знову піднімається. На другу хвилю нерідко приєднується герпетична ангіна, кон'юнктивіт, серозний менінгіт.

За клінічними проявами зрозуміти етіологію кишкової інфекції важко. У досвідченого лікаря виникає лише підозра про справжню причину хвороби. Щоб підтвердити діагноз, потрібно провести лабораторні дослідження.

Діагностика кишкових інфекцій

Будь-яка ознака кишкової інфекції - привід звернутися до лікаря. Після уважного огляду він призначить необхідні дослідження. Важливо розпізнати збудника, від цього багато в чому залежить подальше лікування.

Стандартний метод етіологічної діагностики - посів фекалій. Його застосовують для ідентифікації бактерій, що викликали зараження. За допомогою посіву також визначають чутливість флори до антибактеріальних препаратів. Але метод має свої обмеження: якщо вже розпочато прийом антибіотиків, посів буде неінформативний. Також він не виявляє вірусів, частої причини інфекцій.

Сьогодні діагностику інфекційних патологій неможливо уявити без полімеразно-ланцюгової реакції (ПЛР). У пробі матеріалу визначається ДНК або РНК мікроорганізмів, що дозволяє з високою точністю їх ідентифікувати.

Лабораторія ДІЛА пропонує діагностичний комплекс «Гострі кишкові інфекції ПЦР REAL TIME - скринінг». У ньому представлені тести для виявлення найбільш поширених видів збудника. Для здачі дослідження потрібно самостійно зібрати кал. Матеріал можна віднести у відділення лабораторії ще до звернення до лікаря. Деякі фахівці навіть рекомендують зробити це напередодні візиту, щоб бачити повну картину захворювання.

Часто додаткові обстеження при ГКІ закінчуються виявленням збудника. У більш важких випадках призначають:

  • Загальний аналіз крові, в якому спостерігається збільшений гематокрит, з'являється лейкоцитоз.
  • Вміст електролітів у плазмі. Внаслідок зневоднення в крові може знижуватися кількість макроелементів. Це провокує судоми, порушення роботи серця і інші небезпечні симптоми. Корегують недостачу введенням сольових розчинів.

Якщо ПЛР не виявляється збудників, у лікаря виникає підозра на інші запальні патології шлунково-кишкового тракту - неспецифічний виразковий коліт, хворобу Крона. Для уточнення діагнозу знадобляться інструментальні обстеження (ректороманоскопія, колокноскопія). Без проведення інвазивних маніпуляцій підтвердити або спростувати діагноз допоможе Програма 199 "Діагностика запальних захворювань кишечника". З кишковими інфекціями схожа симптоматика целіакії. Вона пов'язана з непереносимістю глютену і підтверджується лабораторними тестами.

Як лікувати і попередити кишкові інфекції

При гострій кишковій інфекції слід звертатися до сімейного лікаря, інфекціоніста або педіатра. Легка форма лікується амбулаторно, у важких випадках допомогу надають в стаціонарі. При вірусних захворюваннях обмежуються патогенетичною терапією.

Попередити кишкові інфекції нескладно. Для цього потрібно дотримуватися простих правил:

  • Мити ретельно фрукти і овочі.
  • Термічно обробляти продукти.
  • По можливості їсти їжу свіжоприготованою.
  • Зберігати всі страви та продукти, що швидко псуються тільки в холодильнику.
  • Стежити, щоб страви не контактували з сирим м'ясом, немитими овочами і фруктами.
  • Захищати їжу від комах (прикривати плівкою, тканиною або кришкою).
  • Пити бутильовану воду або кип'ятити її перед вживанням.
  • Використовувати очищену/кип'ячену воду для миття продуктів.
  • Часто мити руки. Якщо вода недоступна, обробляти антисептиком.
  • Ретельно прибирати кухню.
  • Харчуватися вдома або в перевірених закладах, де точно дотримуються гігієнічних правил.
  • Не купувати підозрілі продукти і готові страви на вулиці, пляжі, в придорожніх кафе.


Влітку число кишкових інфекцій завжди збільшується. Цьому сприяє зниження кислотності шлунка, висока температура повітря, при якій бактерії добре зберігаються на поверхні, активація шляхів передачі. Прості гігієнічні навички попереджають зараження. При перших симптомах ви можете звернутися в лабораторію і вже з готовими результатами досліджень йти до лікаря. Лише фахівець правильно інтерпретує дані, зіставити їх з клінічною картиною і призначить ефективну терапію.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому