гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Що потрібно знати про рак

04.02.2023
Фото - Що потрібно знати про рак

 

Щорічно 4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби проти раку, який був проголошений у 2005 році Міжнародним союзом по боротьбі з онкологічними захворюваннями. Це було зроблено з метою підвищення обізнаності про рак, як одне із найбільш важливих захворювань в сучасній цивілізації, закцентувати увагу на важливості його профілактики, ранньому виявленні та лікуванні.

В 2023 девізом Всесвітнього дня боротьби проти раку став: «Об’єднаємо наші голоси для дії!». Це означає, що для боротьби з недугою потрібно не лише покладатися на досягнення медицини, а й активно долучатися до профілактичних заходів та здорового способу життя.

Як кожен з нас може запобігти раку, окрім дотримання здорового способу життя?

Головним у профілактиці є відповідальне ставлення до себе. Найбільш ефективним способом боротьби з певними видами раків є  виявлення їх на виліковній  стадії до появи симптомів, завдяки регулярним профілактичним оглядам та скринінговим обстеженням. Успішність цієї методики доведена світовим досвідом, на що вказує тривалість життя у розвинених країнах.

Доказовими прикладами є скринінг на рак шийки матки у жінок і рак передміхурової залози у чоловіків.

Скринінг на рак шийки матки – обов’язкова складова щорічного health-check кожної жінки.

Процедура скринінгу:

  • займає не більше 5 хвилин;
  • є безболісною і безпечною;
  • полягає в щадному взятті клітин шийки матки з метою виявлення в них передракових змін та присутності вірусу папіломи людини - основної причини злоякісних захворювань шийки матки;
  • дозволяє попередити рак шийки матки.
     
Лайфхак: якщо ви ніяк не можете знайти час, мотивацію або сили на першу чи чергову консультацію гінеколога, пройдіть обстеження в ДІЛА за Комплексом №89 «Високочутливий скринінг раку шийки матки" (Пап-тест методом рідинної цитології (технологія SurePath BD); ВПЛ, Комплексне генотипування ДНК 28 типів, в напівкількісному форматі методом REAL TIME ПЛР)».

Графік прийому біоматеріалу: щоденно.

Біоматеріал: урогенітальний зішкріб.


ДІЗНАТИСЯ БІЛЬШЕ: Комплекс №89 «Високочутливий скринінг раку шийки матки"

Скринінг на рак простати

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, рак передміхурової залози є найпоширенішим злоякісним захворюванням серед чоловіків середнього та похилого віку.

Кому рекомендовано пройти обстеження:

  • здоровим чоловікам у віці 45+ років (за відсутності скарг - за рекомендацією лікаря);
  • чоловікам у віці 50+ років;
  • при обтяженому сімейному анамнезі по раку простати;
  • за наявності скарг на біль внизу живота чи у промежині, розлади сечовипускання, гематурію (кров у сечі), гемоспермію (кров в еякуляті).
     

Для чого використовується ПСА-скринінг?

  • рання діагностика раку передміхурової залози;
  • рання діагностика запальних захворювань та аденоми передміхурової залози;
  • діагностика ішемії чи інфаркту простати;
  • диференційна діагностика раку передміхурової залози з її доброякісними утвореннями, а також інфекційно-запальними процесами сечовивідних шляхів;
  • оцінка ефективності терапії раку простати;
  • контроль результатів хірургічного лікування раку;
  • своєчасна діагностика рецидивів раку простати.
     

Крім діагностики, за цим показником оцінюють успішність лікування: значне зменшення концентрації ПСА свідчить про позитивні результати терапії.

Щоб результат дослідження був точним, важливо правильно підготуватися. Венозну кров для ПСА-скринінгу слід здавати не раніше ніж через тиждень після біопсії простати, масажу або пальцевого ректального обстеження передміхурової залози, трансректального УЗД й інших механічних впливів через пряму кишку, велоергометрію. За 4 години до обстеження не можна їсти, воду можна пити.

ДІЛА пропонує до замовлення для скринінгу раку передміхурової залози Комплекс №229 "Індекс вільного ПСА ((ПСА вільн/ПСА заг)х100%)".

Чому виникають злоякісні новоутворення і як цьому запобігти?

Зупинимось на основних факторах ризику у виникненні злоякісних новоутворень:

  1. Тютюнопаління. Рак, пов'язаний з тютюнопалінням, становить значну частку ракових захворювань, таких як рак легень, гортані, рота, ротоглотки, гортані, стравоходу, підшлункової залози та нирок, тощо. Більше 20% смертей від раку в Україні були викликані вживанням тютюну.
  2. Алкоголь. На сьогодні відомий той факт, що безпечних доз алкоголю не існує, тому вживання алкоголю у помірних кількостях — це ризик появи різних онкозахворювань, зокрема раку товстої кишки, молочної залози, легень, нирок і печінки.
  3. Надлишкова вага та малорухливий спосіб життя. Підтримання здорової маси тіла може знизити ймовірність виникнення різних онкологічних недуг, зокрема раку молочної залози, простати, легень, товстої кишки та нирок. Для істотної користі необхідно щонайменше 150 хвилин помірної або 75 хвилин енергійної аеробної активності на тиждень.
  4. Інфекції. Значний прогрес у профілактиці раку зумовлений знанням того, що хронічні та стійкі інфекції, спричинені певними вірусами, такими як вірус гепатиту В (ВГB), вірус гепатиту С (ВГC) і вірус папіломи людини (ВПЛ), і бактеріями, такими як Helicobacter pylori, пов'язані з раком печінки, шийки матки та шлунку. Профілактика полягає у своєчасній вакцинації проти вірусів, які викликають рак печінки і шийки матки.
  5. Сонячне опромінення. Рак шкіри є одним із найбільш поширених онкологічних захворювань, і водночас йому порівняно легко запобігти – уникати соляріїв, використовувати сонцезахисні креми, не перебувати на відкритому сонці у години пікової активності (з 11:00 до 16:00).

Більше чверті випадків раку можна запобігти, дотримуючись елементарних норм здорової поведінки, проходженню регулярних медичних оглядів та скринінгових обстежень, уважному ставленню до власного здоров’я.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому