Укр
icon
icon
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для пацієнтів
0 800 217 887
Консультація лікаря для пацієнтів
0 800 219 696
Гаряча лінія для лікарів
0 800 752 180
Гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Як проводиться дослідження в лабораторії: шлях від пробірки до результату

06.11.2017
Фото - Як проводиться дослідження в лабораторії: шлях від пробірки до результату
Чи замислювалися ви, що відбувається у лабораторії зі зразками біоматеріалу (кров та інші фізіологічні рідини, частинки тканин організму) після його взяття медичною сестрою відділення? Сьогодні багато уваги приділяється роботі приватних лабораторій, які нібито «спеціалізуються» на невірних результатах досліджень, тому обізнаність про повний шлях пробірки з біоматеріалом не зашкодять нікому. Ми постараємось привідкрити завісу таємниці над тим, що приховано від очей клієнтів і доступно лише співробітникам лабораторії.
 
Прямуючи до лабораторії, біологічний матеріал проходить декілька етапів. Кожен зразок має свій термін зберігання, від чого залежить його підготовка та транспортування.

Загальні вимоги до взяття біологічного матеріалу

При взятті біоматеріалу на дослідження проводяться заходи, спрямовані на виключення помилки при переміщенні досліджуваного матеріалу в лабораторний центр. 
  • необхідно дотримуватись оптимальних термінів і умов для взяття біоматеріалу на дослідження. У відділеннях лабораторії ДІЛА для взяття крові використовуються вакуумні системи типу «вакутейнер», які не лише забезпечують прискорене всмоктування крові у вакуумну пробірку, де вона негайно вступає в контакт з необхідним для збереження консервантом, а й зменшують неприємні відчуття у пацієнта та скорочують час проведення процедури;
  • відбір біологічного матеріалу для дослідження проводиться із дотриманням вимог, що виключають його забруднення сторонньою мікрофлорою та у необхідному обсязі (недостатня кількість матеріалу може бути причиною хибнонегативних результатів дослідження);
  • відібраний біологічний матеріал обов’язково маркується та штрих-кодується, а повністю комп’ютеризована система реєстрації зразків виключає його переплутування під час транспортування;
  • контейнери для транспортування матеріалу забезпечують герметичність, стерильність, цілісність зразків;
  • матеріал доставляється в лабораторію з урахуванням правил транспортування для різних видів досліджень особами, які отримали спеціальний інструктаж і мають відповідний допуск до вказаних робіт.
Щоб виключити вплив сторонніх факторів на досліджувані показники потрібно чітко слідувати Правилам підготовки до лабораторних досліджень. 

Основні принципи транспортування біоматеріалу

Транспортуванню біоматеріалу приділяється особлива увага, адже, якщо не доставити його до лабораторії вчасно, на пацієнта можуть очікувати недостовірні результати дослідження. Тому над розрахунком умов зберігання та транспортування матеріалу працює спеціальна служба, яка:
  • здійснює пакування і транспортування відповідно до типу біоматеріалу (захист від прямого попадання світла й вологи або при певній температурі);
  • стежить за виконанням правил транспортування (біоматеріал транспортується у спеціальних термоконтейнерах, які виключають вплив зовнішньої температури та захищають від струшування). Контейнери, окрім холодових елементів, оснащені датчиками температури, які допомагають уникнути найпоширеніших помилок, пов'язаних з перепадами температури. Наприклад, якщо при вилученні біоматеріалу його температура збігається з необхідною для зберігання, але датчик вказує на різкі зміни температурного режиму під час транспортування, то такий матеріал не підлягає дослідженню, потрібне повторне взяття біоматеріалу.
З регіонів біоматеріал доставляється логістичними службами, які мають спеціальні ліцензії. В Києві співробітники кур'єрської служби МЛ ДІЛА на спеціально обладнаних автомобілях збирають упакований відповідним чином біоматеріал і оперативно доставляють його до лабораторного центру компанії. Кур'єрська служба працює за графіком, відхилення становить не більше 5 хвилин. Автомобілі оснащені GPS-навігаторами, що дозволяє контролювати терміни доставки.
 
Якщо виконання даних умов для зберігання зразка недостатньо – взяття біоматеріалу проводиться лише у відділеннях, розташованих у безпосередній близькості до лабораторного центру для забезпечення вчасної доставки (деякі дослідження в МЛ ДІЛА виконуються тільки в м. Київ).

Контроль якості при виконанні досліджень у лабораторії

Лабораторія ДІЛА регулярно бере участь в національних та міжнародних програмах контролю якості.
Ключовий пріоритет лабораторії ДІЛА - відповідальність за точні і достовірні результати досліджень. У компанії впроваджена система менеджменту якістю (СМЯ), яка спрямована на безперервне підвищення якості всіх організаційних процесів шляхом постійного вдосконалення:
  • якості продукції;
  • якості організації процесів;
  • рівня кваліфікації персоналу.
Контроль точності досліджень здійснюється на всіх рівнях:
 
1. Міжнародні стандарти.
У компанії ДІЛА впроваджена високоефективна система управління якістю, сертифікована відповідно до міжнародних стандартів ISO 9001:2015 «Системи управління якістю. Вимоги» та ДСТУ EN ISO 15189:2015 «Медичні лабораторії - вимоги до якості і компетентності». Завдяки участі лабораторії в міжнародних програмах зовнішнього контролю якості RIQAS (Великобританія), INSTAND (Німеччина) і інших забезпечується регулярний моніторинг точності досліджень.
 
2. Внутрішньолабораторний контроль.
Щодня в лабораторії ДІЛА проводиться дослідження контрольних зразків Randox (Великобританія) і BIO-RAD (США), що забезпечує постійне відстежування стабільності функціонування всієї аналітичної системи.
 
3. Персональна відповідальність.
Співробітники компанії усіх рівнів несуть особисту відповідальність за кожний етап роботи і націлені на отримання якісного результату, що дозволило побудувати довготривалі довірчі відносини з пацієнтами і партнерами. 
 
Стабільну якість послуг в лабораторії ДІЛА забезпечують:
  • Інвестиції у високотехнологічне обладнання та реагенти
Дослідження проводяться з використанням тест-систем та витратних матеріалів від виробників, які є лідерами у своїй галузі: Abbott, Siemens, Roche і інші.
  • Автоматизація та безперервність виробничого процесу
Наявність технологій останнього покоління та новітнього обладнання дозволяє мінімізувати вплив «людського фактора» в процесі проведення досліджень. Безперервність виробничого циклу дає можливість в будь-який час задовольнити потреби наших пацієнтів і партнерів.

Отримання результатів дослідження

На наступному етапі проводиться перевірка результатів дослідження кваліфікованим лабораторним фахівцем на предмет його аналітичної достовірності, біологічної імовірності або правдоподібності, а також зіставлення кожного результату з референсними інтервалами. Клінічна верифікація (перевірка, підтвердження) точності лабораторних досліджень на ринку України проводиться тільки нашими експертами.
 
Після підтвердження готовності результатів дослідження смс-повідомленням, їх можна отримати в будь-який зручний для себе спосіб:
  • забрати бланк у найближчому відділенні (окрім обстеження на ВІЛ);
  • подивитись в електронній пошті та роздрукувати власноруч;
  • отримати на сайті без реєстрації лише по коду дослідження;
  • подивитись в Особистому кабінеті після реєстрації на сайті.
Слід зауважити, що в прейскуранті зазначений максимальний термін виконання лабораторного дослідження. Якщо обстеження проводилося в Києві і прилеглих районах, то висока ймовірність отримати результат у той же день (для досліджень, які виконуються 1 день), так як з відділення в лабораторний центр біоматеріал відправляється 2-3 рази протягом робочого дня і в момент його надходження в лабораторію одразу ж приймається в роботу.
 
Завдяки високій якості та ряду унікальних для України досліджень лабораторія ДІЛА отримала звання Експерта з лабораторної діагностики серед практикуючих лікарів. Кожному клієнту користування послугами лабораторії надає унікальну можливість отримати точний та достовірний результат досліджень і необхідну професійну інформаційну підтримку від власних спеціалістів компанії, які завжди готові допомогти заради здоров’я кожної людини.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому