гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Антиген - HLA-B27

Повернутися

Діагностичний напрямок

Суглобовий синдром

Загальна характеристика

HLA-B27 належить до найбільш вивчених антигенів і виявлення його носійства має велике значення в ранній діагностиці та у виборі тактики лікування при ряді аутоімунних захворювань. Антиген HLA-B27 є молекулою головного комплексу гістосумісності 1-го класу - MHC-I (MHC-major histocompatibility complex), розташованого на короткому плечі хромосоми 6 і кодує молекулярні структури системи HLA (лейкоцитарні антигени людини). Антиген HLA-B27 виявляють при ревматоїдному артриті, псоріатичному артриті, хронічних запальних захворюваннях кишківника, що протікають із сакроілеїтом і спондилітом, увеїті і реактивному артриті інфекційного генезу. В якості інфекційних тригерів передбачаються Klebsiella pneumoniae, Salmonella, Yersinia, Shigella, Chlamidia trachomatis. З виявленням антигену HLA-B27, також асоціюється група захворювань, при яких уражаються не тільки периферичні суглоби, але і крижово-клубове зчленування, хребет за типом анкілозуючого спондилоартриту. Ці захворювання часто супроводжуються розвитком грізних ускладнень у вигляді периферичних артритів, офтальмопатій, уражень сечостатевого тракту, кишківника і шкіри. За сучасними уявленнями роль антигену HLA-B27 полягає в презентації Т-клітинам артрітогенного пептиду, що викликає аутоімунну відповідь, спрямовану проти власних тканин організму.

Показання для призначення

1. Діагностика анкілозуючого спондилоартриту (хвороби Бехтерева), необхідність його виключення у хворого, родичі якого страждають цим захворюванням. 2. Диференційна діагностика при ревматоїдному артриті, неповній формі синдрому Рейтера (без уретриту або увеїту), синдромі Рейтера з важкою формою артриту та ін. артритах. 3. Прогнозування більш важкого перебігу суглобового синдрому у носіїв генетичного маркера HLA-B27.

Маркер

Високочутливий (ДЧ 90%) і високоспецифічний (ДС 92%) маркер діагностики анкілозуючого спондилоартриту.

Клінічна значущість

Визначення антигенів HLA-B27 у пацієнтів допомагає проводити диференційну діагностику асоційованих аутоімунних захворювань.

Склад показників:

Антиген - HLA-B27

Метод: Полімеразна ланцюгова реакція в реальному часі
Діапазон вимірювань: не застосовується

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 120Р
не виявлено

                                                                    

Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 4 години Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Цільна ВК/ЕДТА ПЛР. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Система з ЕДТА без розподільного геля, 2,0 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: зберігати у холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год.

Інтерференція:

  • Не виявлено
  • Не виявлено

Інтерпретація:

  • Анкілозуючий спондиліт і синдром Рейтера. Ювенільний ревматоїдний артрит, псоріатичний артрит, хронічні запальні захворювання кишківника, що протікають з сакроілеїтом і спондилітом, увеїт і реактивний артрит, викликаний Yersinia spp., Chlamydia spp., Salmonella spp., Shigella spp. У здорових антиген HLA-B27 зустрічається в 7-10%.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому