гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Комплекс №138 "Післяопераційний моніторинг раку щитоподібної залози"

Повернутися

Діагностичний напрямок

Оцінка стану щитоподібної залози

Загальна характеристика

Програма дозволяє виявити рецидив та метастазування диференційованого раку після тиреоїдектомії та проводити моніторинг ефективності лікування

Показання для призначення

Моніторинг диференційованого раку після тиреоїдектомії з метою виявлення рецидиву захворювання і метастазування

Маркер

ТТГ і Т4 вільн - Маркер функціонального стану гіпофіза та щитоподібної залози. Тиреоглобулін - Онкомаркер диференційованого раку щитоподібної залози.

Клінічна значущість

Моніторинг стану ЩЗ у післяопераційному періоді

Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 6 тижнів Виключити хірургічне або радіоактивне лікування. За 2 тижні Виключити сканування радіойодом або пункційну біопсію щитоподібної залози. За 3 доби Виключити ангіографію з контрастом Флуоресцеїн. Припинити прийом прийом препаратів біотину, полівітамінів, біодомішок для волосся, нігтів, шкіри. Припинити прийом препаратів біотину, полівітамінів, біодомішок для волосся, нігтів, шкіри. За 24 години виключити фізичні навантаження та стреси. За 4 години Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. Для дітей до 1 року - бажано дотриматись максимально можливого проміжку між годуваннями, або безпосередньо перед наступним годуванням.Важливо:УЗД щитоподібної залози не є протипоказанням до дослідження крові на тиреоглобулін.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

Інтерференція:

  • Рівень ТТГ підвищують: Аміодарон, бензеразид, галоперідол, літій, анальгин, бета-адреноблокатори (атенолол, метопролол, пропранолол), кальцитонін, метоклопрамід, ловастатин, метимазол, морфін, фенотіазини, рифампіцин, 131I , фізичне навантаження.
    Рівень Т4 вільн.: аміодарон, пропранолол, фуросемід, амфетаміни, гепарин, даназол, вальпроєва кислота, аспірин, еритропоетин.
    ТГ-Маніпуляції на щитоподібній залозі.
    АТТГ-Не виявлена.
  • Рівень ТТГ знижують: Бромкриптин, карбамазепін, кортикостероїди, допамін, гепарин (в/в введення), леводопа, фентоламін, соматостатин, октреотид, тироксин, трийодтиронін, йодиди, бета-адреноміметики, наявність аутоантитіл до ТТГ. У разі забору крові на ТТГ у період часу до 72 год після введення йодвмісного контрасту,псевдо-занижені результати ТТГ (менше від 0,01 млМО/л), що актуально в процесі моніторингу за пацієнтами, прооперованими з приводу раку ЩЗ, які отримують супресивні дози тироксину.
    Рівень Т4 вільн.: фенобарбітал, глюкокортикоїди, дофамін, сульфаніламіди, похідні сульфанілсечовини, антиконвульсанти (карбамазепін, фенітоїн), метадон, рифампіцин, ранітидін.
    ТГ-Наявність аутоантитіл до тиреоглобуліну.
    АТТГ-Не виявлена.

Інтерпретація:

  • У пацієнтів, які пройшли тіреоідектомію і аблатівну терапію радіойодом залишкової тканини щитоподібної залози (видалення залишкової тканини, ад'ювантна терапія та лікування), статус «без захворювання» включає:
    • відсутність клінічних ознак пухлини;
    • відсутність візуалізаційних даних пухлини - поглинання ізотопу за результатами радіоізотопного сканування та УЗД шиї;
    • низькі рівні ТГ в сироватці крові під час супресії ТТГ (TГ <0,2 нг / мл) або після стимуляції (TГ <1 нг / мл) при відсутності інтеферуючих антитіл.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому