гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Комплекс №245 "Пренатальний скринінг І трим. FMF (РАРР-А, віл.β-ХГЛ), з розрахун-м ризиків ASTRAIA"

Повернутися

Діагностичний напрямок

Обстеження вагітних

Загальна характеристика

ВАЖЛИВО! Дослідження можна замовити лише у відділенні за наявності Направлення від лікаря.

Якщо направлення від лікаря електронне, то оплата можлива онлайн, або у відділенні ДІЛА.

 

 

Даний скринінг:

  • є методом визначення ризику наявності у плода хромосомних аномалій, а також ризику ускладнень вагітності;

  • рекомендовано МОЗ України та світовими медичними спільнотами (ACOG, FMF, ISPD, ISUOG та ін.) УСІМ вагітним незалежно від віку та інших факторів ризику хромосомної патології у плода;

  • забезпечує ефективний коефіцієнт виявлення ризиків та низькі показники хибнопозитивних результатів.

 

Розрахунок ризиків відбувається за допомогою програмного забезпечення ASTRAIA, що є міжнародно прийнятою системою оцінки пренатальних ризиків, схваленою Фондом Медицини Плода (FMF), а також сертифікована в Україні.

Програма розрахунку ризиків ASTRAIA використовує дані ультразвукового дослідження плода виключно від спеціаліста УЗД, що має сертифікацію Фонду Медицини Плода (FMF).

Важливо! Необхідно суворо дотримуватися рекомендацій лікаря щодо терміну виконання ультразвукового дослідження (УЗД) і забору крові.  У разі тривалого періоду від дати проведення УЗД до дати забору крові (>48 год), показники розрахунку можуть істотно відрізнятися

Термін вагітності розраховується програмою автоматично за даними КТР, що має відповідати 45-84 мм.

  • У разі максимальної величини КТР (84 мм) забір крові можливий лише в день проведення УЗД. 
  • КТР=81-83 мм – забір крові можливий протягом 24 год від дати УЗД  
  • КТР=80 мм – забір крові можливий протягом 48 год від дати УЗД  

Рекомендовано повторити УЗД перед забором крові для проведення розрахунку ризику у разі проміжку від УЗД більше 5-ти діб, оскільки показник розрахунку може не відповідати клінічній ситуації. 

Дослідження можна пройти тільки за направленням лікаря.
Розрахунок ризиків відбувається за допомогою програмного забезпечення Astraia, що є єдиною міжнародно прийнятою системою оцінки пренатальних ризиків, схваленою Фондом Медицини Плода (FMF).
Програма розрахунку ризиків Astraia використовує дані ультразвукового дослідження плода виключно від спеціаліста УЗД, що має сертифікацію Фонду Медицини Плода (FMF).


У разі виникнення запитань щодо отримання ліцензії FMF або у разі, якщо сертифікований FMF спеціаліст бажає самостійно надати файл ліцензії ДІЛА, прохання звернутися за номером: 0 800 219 696 або надіслати лист на email: [email protected].

Показання для призначення

вагітним у І триместрі. Дослідження проводиться у межах з 11 тижнів +2 дні -14 тижнів +1 день вагітності  за даними УЗД (КТР – куприко- тім'яний розмір).

Маркер

Кількісна оцінка результатів досліджень за програмою Astraia для скринінгу вагітних з метою оцінки ризику хромосомних аномалій плоду і вад розвитку.

Клінічна значущість

Пренатальний скринінг дає можливість:
• сформувати серед вагітних групу високого ризику щодо ймовірності розвитку у плода синдромів Дауна, Едвардса, Патау;
• сформувати серед вагітних групу високого ризику щодо ускладнень вагітності: прееклампсії, затримки розвитку плода та передчасних пологів
• обґрунтувати направлення вагітної на медико-генетичне консультування, інвазивну діагностику;

Забезпечуються вкрай ефективні коефіцієнти виявлення і низькі показники хибнопозитивних результатів.


Чутливість для:
Трисомії 21 – 90%;
Трисомії 18 – 97%;
Трисомії 13 – 92%.
Частота хибнопозитивних результатів – 4%.


Ризики прееклампсії (ПЕ), затримки розвитку плода (ЗРП) та передчасних пологів (ПП).
Підхід FMF до скринінгу на ПЕ полягає у використанні теореми Байєса для поєднання ризику з боку материнських характеристик та анамнезу з результатами різних комбінацій біофізичних та біохімічних вимірювань, проведених у різний термін вагітності.
Цей підхід оснований на такій гіпотезі: якщо б вагітність тривала необмежений період часу, у всіх пацієнток розвинулася б ПЕ, але чи реалізується ця подія до певного гестаційного терміну, залежить від того, чи буде вагітна розроджена до або після маніфестації ПЕ.
Ризик прееклампсії, затримки розвитку плода (ЗРП) та спонтанних передчасних пологів можна вирахувати по анамнезу матері та характерних особливостях перебігу вагітності, однак точність виявлення значно покращується за рахунок використання маркерів.


Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 4 години Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду.Важливо:Дослідження виконується за наявності спеціального первинного направлення від лікаря (паперового або електронного). У вигляді виключення замовлення може бути оформлене за наявності УЗД та іншого паперового носія за наявності усіх обов'язкових даних для розрахунку ризику.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифуговану пробірку зберігати в холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год. Коментар: вказати термін вагітності.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому