гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Комплекс №223 "Катехоламіни (адреналін + норадреналін) у добовій сечі"

Повернутися

Діагностичний напрямок

Оцінка стану надниркових залоз

Загальна характеристика

Однією з причин вторинної артеріальної гіпертензії є пухлина феохромоцитома.
Характерні ознаки вторинної артеріальної гіпертензії:
• гіпертензія одразу має більш важкий перебіг- гіпертонія 2 або 3 ступеня, або раптовий розвиток,  або у літніх пацієнтів швидко прогресує, або розпочалась у молодому віці (<40 років),
• підвищення артеріального тиску (постійне або кризовий перебіг) не піддається традиційній терапії, спрямованій на нормалізацію тиску.
Серед пацієнтів з ознаками вторинної артеріальної гіпертензії обстеження щодо феохромоцитоми показано, коли на фоні підвищеного тиску повторюються напади пітливості, головного болю, тривоги, серцебиття.

Крок 1.  Дослідити катехоламіни у добовій сечі (тому що в крові впродовж доби концентрація катехоламінів значно змінюється під впливом емоційного та фізичного навантаження).
Крок 2. Дослідити катехоламіни у плазмі, якщо отримано сумнівні або негативні результати дослідження сечі, або при гіпертонічних кризах, які повторюються через значні проміжки часу, або в період виражених клінічних симптомів. 

Важливо! Якщо гіпертензія не постійна, а кризова, визначення рівня катехоламінів доцільно проводити в період підвищення артеріального тиску.

Показання для призначення

В комплексі обстежень для диференційної діагностики феохромоцитоми як причини вторинної артеріальної гіпертензії.

Маркер

Маркер феохромоцитоми.

Клінічна значущість

Скринінг феохромоцитоми.


Правила підготовки пацієнта

сеча добова

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 3 доби Не вживати продукти, насичені амінами (ваніль, шоколад, кава, какао, чай, кола, пиво, банани, авокадо, томати, алкоголь). За 24 години виключити фізичні навантаження та стреси. Погодити з лікарем відміну тетрациклінових антибіотиків, резерпіну, транквілізаторів, адреноблокаторів, інгібіторів МАО, симпатоміметиків.Примітки:у вкладенні. Біоматеріал доставити у відділення МЛ ДІЛА протягом 2 годин після збору останньої порції.

A4_instr_kateholaminy.pdf

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

сеча добова

Біоматеріал для дослідження: Сеча добова з консервантом. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Стерильний контейнер з кришкою, 30-40 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: відібрати сечу з консервантом у три епендорфи (близько 1 мл у кожний), заморозити. Умови доставки: Температура -20 градусів, 72 год.

Інтерпретація:

  • Для феохромоцитом наднирникового походження характерним є підвищення рівня і адреналіну, і норадреналіну, а позанаднирникові пухлини, зазвичай, продукують тільки норадреналін.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому