гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Шляхи до збільшення ефективності профілактики та лікування раку молочної залози

28.10.2019
Фото - Шляхи до збільшення ефективності профілактики та лікування раку молочної залози
 
Жовтень – у всьому світі місяць свідомого ставлення до проблеми раку молочної залози. В цей час особливо активно проводяться акції з інформування населення з питань профілактики та лікування даного захворювання, а також акції підтримки хворих. 
 
Рак молочної залози залишається другою за частотою причиною смерті від раку серед жінок. Цей вид раку розвивається у кожної восьмої жінки протягом життя. 
 
Проте останні десятиріччя відзначились суттєвим прогресом можливостей лікування раку молочної залози. Раннє виявлення та таргетна терапія дозволили досягти близько 40% зниження частоти смерті від цього захворювання.
 
За сучасними науковими даними можна виділити наступні групи заходів з профілактики раку молочної залози:
 
1. Вплив на фактори способу життя (куріння, вживання алкоголю, заву вагу, сидячий спосіб життя).
 
2. Охоплення високоефективними способами мамографічного скринінга (перспективними є застосування комбінації мамографії з томосинтезом з ультразвуковою діагностикою та/або магнітонорезонансною томографією), які дозволяють подолати проблему високої мамографічної щільності молочних залоз.
 
3. Розширення застосування тестів для визначення генетичної схильності до розвитку раку молочних залоз, зокрема мутацій генів BRCA1/BRCA2.
 
Близько 10% випадків раків молочної залози є спадковими. Мутації генів BRCA1/BRCA2 це найпоширеніші з мутацій генів, що підвищують ризик онкологічних захворювань, частота їх носійства становить 1-2% в популяції. Для носіїв мутації гену BRCA 1 середній кумулятивний ризик розвитку раку молочної залози до 80 років складає 67%, а раку яєчників - 45%. Для носіїв BRCA 2 ці ризики складають відповідно 66% та 12%.
 
Виявлення мутацій генів BRCA1 і BRCA2 в МЛ ДІЛА дозволяє розробити план посиленого скринінгу для здорових носіїв або визначити оптимальний об’єм оперативного лікування і хіміотерапії для пацієнток з раком молочної залози. 
 
 
Джерела:
Thompson, Patricia A., Christina Preece, and Alison T. Stopeck. "Breast cancer prevention." Fundamentals of cancer prevention. Springer, Cham, 2019
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому