Рус
icon
icon
7:00 - 20:00
Горячая линия для пациентов
0 800 217 887
Консультация врача для пациентов
0 800 219 696
Горячая линия для врачей
0 800 752 180
Горячая линия для пациентов
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультация врача для пациентов
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
Горячая линия для врачей
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Многоканальный телефон для жителей города Киев

Вплив препаратів біотину на результати лабораторних досліджень

06.02.2019
Фото - Вплив препаратів біотину на результати лабораторних досліджень
 
У багатьох лабораторних тест-системах використовується технологія на основі біотину, в тому числі - для визначення тиреоглобуліну, рівня антитіл до рецептору тиреотропного гормону. FDA встановлено, що прийом біотину в кількості, яка перевищує рекомендовану щоденну дозу, може значно впливати на результати лабораторних досліджень, однак залишится невиявленим. Спотворені результати досліджень приводять до помилок діагностики та призначення некоректної терапії. Інтерференція біотину може бути причиною як завищених, так і занижених результатів в залежності від технології дослідження. Наприклад, в журналі Clinical Chemistry and Laboratory Medicine (CCLM) 2016р. представлені випадки хибного встановлення діагнозу гіпертиреозу у пацієнтів, які приймали біотин в високих дозах. При концентрації біотину в крові ≥5 ng/mL результат дослідження тиреоглобуліну може мати хибне заниження до 10% (при концентрації біотину вище, ніж вказано, інтерференція може складати >10%). Помилково занижений рівень тиреоглобуліну-клінічно значимого біомаркеру для моніторингу диференційованих форм тиреоїдного раку, може привести до неможливості точної діагностики і потенційно серйозних клінічних наслідків, таких як не виявлення рецидиву, метастазування раку щитоподібної залози.
 
Рекомендована добова доза споживання біотину становить близько 0,03 мг, і такий його рівень зазвичай не призводить до значимого спотворення результатів досліджень. Однак значна кількість осіб, які опікуються своїм здоров'ям та красою, вживають добавки для укріплення волосся, шкіри та нігтів, які можуть містити до 20 мг біотину. З іншого боку лікарі, при деяких станах (таких як розсіяний склероз) призначають дози біотину до 300 мг на добу. Доведений період напіввиведення біотину 2-20 годин в залежності від дози, але в одному з досліджень рівень антитіл до рецептора ТТГ повернувся до нормального значення лише через 7 днів після закінчення терапії біотином. 
 
Тобто, проблема інтерферуючого впливу препаратів біотину на результати лабораторних досліджень є поширеною, може залишатися не виявленою та має ризики для здоров'я. В 2017 році FDA видано рекомендації щодо попередження інтерферуючого впливу препаратів біотину на хід лабораторних досліджень. 
 
  1. Доступних в даний час даних недостатньо для надання рекомендацій щодо безпечного обстеження пацієнтів, які приймають біотин у високих дозах, в тому числі недостатньо даних щодо кліренсу біотину у крові.
  2. Запобігти впливу високих доз біотину на поширені імунохімічні лабораторні методики досліджень цілком можливо шляхом виявлення на передлабораторному етапі пацієнтів, які приймають біотин. 
  3. Необхідно, щоб пацієнти інформували лікуючого лікаря про прийом полівітамінних комплексів, в тому числі у вітамінах для вагітних, біологічно активних добавках для зміцнення волосся, шкіри та нігтів. Слід обговорити чи не вплине біотин на результат лабораторного обстеження
  4. Якщо пацієнт приймає біотин і інформував лікаря, слід (при відсутності протипоказань) відмінити препарат біотину, та через ≥7 днів провести заплановане лабораторне дослідження.
  5. Пацієнт може не знати про наявність біотину в прийнятих препаратах або пацієнт може приймати препарат біотину і не інформувати лікаря. На лабораторному етапі виявити зразки, що містять біотин, важко, тому лабораторії не зможуть дізнатися про вміст біотину в зразку біоматеріалу пацієнта, в результаті лікарі можуть приймати рішення, засновані на неправильних результатах досліджень. Якщо результат лабораторного дослідження не відповідає клінічному стану обстежуваного пацієнта, слід не виключати можливість впливу біотину як можливого джерела помилки.
 
Медична лабораторія ДІЛА проводить дослідження тиреотропного гормону, вільного Т4, вільного Т3 із застосуванням біотиннезалежної методики, що забезпечує достовірність результатів дослідження функціонального стану щитоподібної залози.
Скачайте наши приложения
для iOS и Android
Закажите вызов медсестры на дом