Загальна характеристика
Діаміноксидаза (ДАО,DAO) - фермент, що відіграє ключову роль у розпаді гістаміну, що надходить з їжею. Гістамін - це біогенний амін, синтезується з амінокислоти гістидину в тучних клітинах, базофилах, тромбоцитах і деяких нейронах, де знаходиться внутрішньоклітинно в пухирцях, виділяється при стимуляції і є медіатором алергічних і псевдоалергічних реакцій. Відсутність толерантності до гістаміну (ВТГ) - стан непереносимості гістаміну, що надходить з їжею, причиною якої є дефіцит/недостатня активність ферменту діаміноксідази або зміна співвідношення надходження гістаміну і ферменту, що виявляється клінічною симптоматикою, схожою з симптомами при алергічних захворюваннях. ВТГ спостерігається у 1% населення різних країн світу, до 80% складають жінки середнього віку. "Неалергічні чинники », які вивільняють гістамін/блокують DAO і призводять до ВТГ - це продукти харчування, багаті на гістамін, лікарські препарати, хімічні та фізичні агенти, алкоголь, гіпоксія, нейропептиди, ензими, а також пошкодження ентероцитів при захворюваннях шлунково-кишкового тракту , нестача вітаміну B6. Гістамін при ВТГ накопичується в організмі і викликає загальноалергічні симптоми (Не IgE-обумовлена алергія), які часто інтерпретуються як симптоми харчової алергії. DAO-асоційована генетична схильність до сповільненого руйнування гістаміну вивчена мало.
Тип біоматеріалу та способи взяття:
Тип БМ | ||||
---|---|---|---|---|
венозна кров |
Правила підготовки пацієнта
венозна кров
Правила доставки біоматеріалів до лабораторії
венозна кров
Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.
У лабораторному довіднику можна ознайомитися з докладним описом дослідження