Укр
icon
icon
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для пацієнтів
0 800 217 887
Консультація лікаря для пацієнтів
0 800 219 696
Гаряча лінія для лікарів
0 800 752 180
Гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ
Повернутися

Діаміноксидаза

clock icon Термін виконання: 10 дн.
920 грн

Діагностичний напрямок

Ентеропатії

Загальна характеристика

Діаміноксидаза (ДАО,DAO) - фермент, що відіграє ключову роль у розпаді гістаміну, що надходить з їжею. Гістамін - це біогенний амін, синтезується з амінокислоти гістидину в тучних клітинах, базофилах, тромбоцитах і деяких нейронах, де знаходиться внутрішньоклітинно в пухирцях, виділяється при стимуляції і є медіатором алергічних і псевдоалергічних реакцій. Відсутність толерантності до гістаміну (ВТГ) - стан непереносимості гістаміну, що надходить з їжею, причиною якої є дефіцит/недостатня активність ферменту діаміноксідази або зміна співвідношення надходження гістаміну і ферменту, що виявляється клінічною симптоматикою, схожою з симптомами при алергічних захворюваннях. ВТГ спостерігається у 1% населення різних країн світу, до 80% складають жінки середнього віку. "Неалергічні чинники », які вивільняють гістамін/блокують DAO і призводять до ВТГ - це продукти харчування, багаті на гістамін, лікарські препарати, хімічні та фізичні агенти, алкоголь, гіпоксія, нейропептиди, ензими, а також пошкодження ентероцитів при захворюваннях шлунково-кишкового тракту , нестача вітаміну B6. Гістамін при ВТГ накопичується в організмі і викликає загальноалергічні симптоми (Не IgE-обумовлена алергія), які часто інтерпретуються як симптоми харчової алергії. DAO-асоційована генетична схильність до сповільненого руйнування гістаміну вивчена мало.

Показання для призначення

1. Діагностика непереносимості гістаміну. 2. Диференційна діагностика непереносимості гістаміну від IgE-обумовленої алергії, хронічного запалення слизової кишківника (при хворобі Крона, виразковий коліт идр.) 3. Моніторинг перебігу, контроль терапії і безгістамінової дієти.

Маркер

Маркер непереносимості гістаміну або синдрому відсутності толерантності до гістаміну (ВТГ)

Клінічна значущість

Дослідження дозволить: • Провести діагностику та диференційну діагностику відсутності толерантності до гістаміну від IgE-обумовленої алергії ін. гістамін-асоційованих розладів (хронічне запалення слизової оболонки кишківника при хворобі Крона, виразковий коліт та ін.). • Своєчасно призначити і проводити моніторинг терапії і безгістамінової дієти. • Поліпшити якість життя пацієнта і попередити розвиток ускладнень.

Склад показників:

Діаміноксидаза

Метод: Твердофазний імуноферментний аналіз
Діапазон вимірювань: 0.13 - 50
Одиниця виміру: Одиниць на мілілітр

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 130Р
> 10
Непереносимість гістаміну:
<3      висока ймовірність 
3 - 10 проміжний результат
>10    низька ймовірність

Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 3 доби Припинити прийом препаратів біотину, полівітамінів, біодомішок для волосся, нігтів, шкіри. За 8 годин Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. не палити. виключити фізичні навантаження та стреси. Не вживати алкоголь. Погодити з лікарем відміну лікарських препаратів, перерахованих у розділі «Інтерференція» даного дослідження. Якщо відміна ліків неможлива, назвіть препарати працівнику ДІЛА перед взяттям біоматеріалу. Для дітей до 1 року - бажано дотриматись максимально можливого проміжку між годуваннями, або безпосередньо перед наступним годуванням.Важливо:Дослідження проводити до переходу на безгістамінову дієту.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

Інтерференція:

  •  Рівень ДАО підвищується при терапії гепарином, на безгістаміновій дієті, при прийомі антигістамінних препаратів.

  • Знижує рівень ДАО:
    1) дефіцит вітамінів та мінералів. Синтез діаміноксидази відбувається за участі вітаміну С (аскорбінова кислота), В6 (піридоксину гідрохлорид), а також іонів металу – цинку та міді. Тому різні стани, що супроводжується зниженням цих вітамінів та мінералів, будуть сприяти зниженню активності діаміноксидази;

    2) вживання алкогольних напоїв;

    3) прийом препаратів:
    м’язових релаксантів (панкуроній,алкуроній, Д-тубокурарин); наркотичних (тіопентал); анальгетиків (морфін,петидин, метамізол, кодеїн), нестероїдних протизапальних препаратів (ацетилсаліцилова кислота, ібупрофен); місцевіих анестетиків (прилокаїн, лідокаїн, аркаїн, прокаїн); кардіотоніків ( добутамін, дофамін); антигіпертензивних препаратів(верапаміл, алпренолол, дигідралазин); антиаритмічних засобів (пропафенон,верапаміл, хінідин); діуретиків ( амілорид,фуросемід); препаратів, що впливають на перистальтику кишківника (метоклопрамід); антибіотиків (цефуроксим, цефотіам, ізоніазид, клавуланова кислота, пентамідин, хлорохін, доксициклін, неоміцин В, акріфлавін, D-циклосерин); муколітики (ацетилцистеїн, амброксол); бронхолітиків (амінофілін, теофілін); антагоністів Н2-рецепторів (циметидин); цитостатиків (циклофосфамід), антидепресантів (амітриптилін, інгібітори моноамінооксидази 1), анксіолітиків (діазепам, барбітурати), антипсихотиків (галоперидол).


Інтерпретація:


  • Причини дефіциту ферменту ДАО:
    •Непереносимість глютену
    •Запальні й автоімунні захворювання кишечника
    •DAO-блокуючі продукти: алкоголь, енергетичні напої та чай
    •Генетичні мутації (поширені у людей азіатського походження)
    •Лікарські препарати: нестероїдні протизапальні препарати, антидепресанти, імуномодулятори, та ін.
    Рівень DAO <3 Од / мл вказує на високу ймовірність наявності ВТГ, рівень <10 Од / мл припускає ймовірність ВТГ, у той час як активність >= 10 Од / мл робить діагноз ВТГ малоймовірним. У деяких пацієнтів з однозначною клінічною картиною захворювання може бути виявлена нормальна активність DAO. У цих ситуаціях визначення рівня гістаміну є корисним доповненням для діагностики. Можливі причини зниженої активності ДАО: знижений синтез ферменту в слизовій оболонці кишківника при гострих і хронічних запаленнях , нестача вітаміну B6 як кофактора діамінооксідази.


Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому