Загальна характеристика
Гастрин-17 - це гормон, який важливий для регуляції процесу травлення. Він виробляється майже виключно G-клітинами антрального відділу шлунка. Основною функцією гастрину є стимуляція секреції соляної кислоти та пепсину в шлунку. Це призводить до підвищення кислотності шлункового соку до оптимального кислотно-лужного балансу, необхідного для переварювання їжі. У той же час гастрин збільшує вироблення слизу клітинами шлунка, що захищає стінки органу від негативного впливу кислот. Ще однією важливою функцією є затримка випорожнення шлунка для того, щоб їжа ретельно розщеплювалася. Коливання концентрації гастрину в плазмі підкоряються добовому ритму: мінімальні показники виявляються з 3 до 7 ранку, максимальні - вдень або після вживання їжі. Базальна концентрація гастрину підвищується з віком. Підвищений базальний рівень даного гормону стимулює збільшення кількості соляної кислоти, що може викликати виразку шлунка.
Крім цього, гастрин стимулює виділення пепсиногену, внутрішнього чинника, секретину, а також бікарбонатів і ферментів підшлунковою залозою, жовчі в печінці, активує моторику шлунково-кишкового тракту.
Тип біоматеріалу та способи взяття:
Тип БМ | ||||
---|---|---|---|---|
венозна кров |
Правила підготовки пацієнта
венозна кров
Правила доставки біоматеріалів до лабораторії
венозна кров
Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК ***. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати, відібрати сироватку у два епендорфи по 1 мл у кожний, заморозити. Умови доставки: Температура -20 градусів, 48 год.
У лабораторному довіднику можна ознайомитися з докладним описом дослідження