гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Колегія ендокринологів

16.11.2018
Фото - Колегія ендокринологів

16.11.2018 в м.Київ відбувася черговий професійний захід від МЛ ДІЛА – Колегія ендокринологів на тему «Дискусійні питання ендокринології. Приховані і субклінічні порушення вуглеводного обміну і кісткового метаболізму» який зібрав близько 80 фахівців для обговорення алгоритмів ведення пацієнтів щодо даних клінічних задач.

Модератор Колегіі завідувач кафедри ендокринології Національного медичного університету імені О.О.Богомольця, професор  Комісаренко Юлія Ігорівна у привітальному слові наголосила на необхідності лабораторної діагностики дефіциту вітаміну D для адекватної корекції даного стану для досягнення оптимального ефекту лікування порушення вуглеводного обміну, кісткового метаболізму.

Перший доповідач - старший науковий співробітник відділу хірургії поєднаної патології і захворювань заочеревинного простору Національного інституту хірургії і трансплантології імені О.О. Шалімова НАМН, к.мед.н., Гулько Олег Миколайович, висвітлив сучасний стан проблеми діагностики нейроендокринних пухлин підшлункової залози висвітлив. Олег Миколайович підкреслив, що органічний гіперінсулінізм є показанням до оперативного втручання, однак різноманітність клінічної симптоматики та слабка настороженість лікарів викликають труднощі в діагностиці інсуліноми, і в середньому, час до встановлення органічного характеру гіперінсулінізму складає близько 3 років. Спікер звернув увагу аудиторії на етапність діагностики інсуліноми: перший етап - лабораторна діагностика,  інструментальне обстеження – надалі. Оптимальним комплексом лабораторних досліджень є визначення рівня глюкози в плазмі венозної крові з одночасним визначенням рівнів Проінсуліну, інсуліну, С-пептиду. Доповідач інформував лікарів щодо сучасних інструментальних методик візуалізації інсуліноми - враховуючи, що 90% нейроендокринних пухлин травного тракту та їх метастазів мають соматостатинові рецептори, окрім традиційних методів візуалізації (УЗД, КТ, МРТ, ангіографія) в теперішній час використовується сцинтиграфія соматостатинових рецепторів та ПЕТ КТ Ga68-DOTATOC.

Науковий консультант МЛ ДІЛА, к.мед.н., доцент кафедри ендокринології Національного медичного університету імені О. О. Богомольця Бобрик Марина Іванівна в своїй доповіді надала діагностичні алгоритми при гіперінсулінізмі, як з гіперглікемією, так і з гіпоглікемією. Велику зацікавленість аудиторії викликала інформація щодо сучасних  лабораторних маркерів предикції цукрового діабету. В цілому, доповідач підкреслила, що у відповідності до актуальних керівництв медичної практики, експерти МЛ ДІЛА рекомендують універсальний комплекс предикції, скринінгу, діагностики, моніторингу ефективності лікування гіперінсулінізму як з гіперглікемією (інсулінорезистентність, цукровий діабет 2 типу) так і з гіпоглікемією (диференційна діагностика гіпоглікемічних станів/інсуліноми)-Проінсулін інтактний, індекс НОМА, С-пептид, Глікований гемоглобін. Марина Іванівна зупинилася на перевагах обстеження в МЛ ДІЛА, які дозволяють провести повний діагностичний пошук в оптимальні терміни, отримати достовірні результати досліджень для різних вікових груп, а саме - на відміну від інших лабораторій, в МЛ ДІЛА дослідження глюкоза у венозній крові - біоматеріал - плазма, вакутейнер - з фторидом натрия, референтні значення-згідно протоколів; HbA1c-метод високопродуктивна рідинна хроматографія; Проінсулін інтактний-наявний нижній референс, висока аналітична чутливість методики.

Спікер від Українського науково-медичного центру проблем остеопорозу ДУ “Інститут геронтології імені Д.Ф. Чеботарьова НАМН України” к.мед.н., Бистрицька Марина Анатоліївна у своїй доповіді представила досвід Українського науково-медичного центру проблем остеопорозу щодо алгоритмів діагностики та лікування остеопорозу у пацієнтів з ендокринною патологією. Менеджмент остеопорозу був розглянутий на клінічних випадках з практики Марини Анатоліїївни, що викликало значну зацікавленість у аудиторії та дискусії серед лікарів. Спікер підкреслила-необхідно знати причину, яка призвела до розвитку остеопорозу. Подальші дії залежать від  причини розвитку остеопорозу і прогнозів пацієнта (оборотний чи необоротний стан призвів до остеопорозу). Обов´язковим при скринінгу/моніторингу ефективності лікування остеопорозу є визначення рівнів ß-CROSS LAPS, остеокальцину, 25 ОН Д, кальцію загального, кальцію іонізованого, фосфору, паратгормону, креатиніну

Марина Анатоліївна відзначила переваги МЛ ДІЛА на відміну від інших лабораторій:   ß-CROSS LAPS -включені референси за віком, розраховані рівні ß-CROSS LAPS, які відповідають двократному збільшенню ризику переломів шийки стегна (ранжовані за статтю та віком), зберігається резерв сироватки (можливість дозамовлення певних досліджень).

Ендокринологічна колегія з МЛ ДІЛА дозволила лікарям у ході активних дискусій обговорити практичне впровадження новітніх діагностичних алгоритмів ведення пацієнтів з порушеннями вуглеводного обміну і кісткового метаболізму. Учасники відзначили практичну направленість наукових доповідей колегії та високо оцінили можливість отримати у провідних фахівців відповіді на питання з щоденної практики.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому