гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Комплекс №73 "Бактеріальний вагіноз та ІПСШ"

Повернутися

Діагностичний напрямок

Запальні захворювання органів малого тазу

Загальна характеристика

Аномальні вагінальні виділення (АВВ) характеризуються зміною кольору, консистенції, появою нехарактерного запаху, часто, але не завжди пов’язують із зудом, подразненням зовнішніх статевих органів чи іншими проявами. При діагнозі АВВ немає ознак гострих запальних захворювань органів малого тазу.

Найрозповсюдженішими причинами АВВ є:

  • бактеріальний вагіноз; 
  • вульвовагінальний кандидоз (молочниця); 
  • аеробний вагініт;
  • трихомоніаз.

а також:

  • хламідійна і гонорейна інфекції;
  • неінфекційні патології.

Таким чином, після виключення інфекцій, що передаються статевим шляхом (трихомоніазу, хламійної та гонорейної інфекцій), виконується оцінка піхвових виділень на бактеріальний вагіноз.

Бактеріальний вагіноз - це  стан при якому порушується співвідношення компонетнів нормальної мікрофлори піхви, яка заміщається умовно патогенними мікроорганізмами.  Відбувається зниження кількості лактобактерій та значне збільшення концентрації  інших мікроорганізмів, особливо анаеробних грамнегативних паличок.

Показання для призначення

  1. при аномальних (надмірних) вагінальних виділеннях, якщо є підозра на можливе інфікування інфекціями, що передаються статевим шляхом;
  2. перед гінекологічними плановими оперативними втручаннями, введенням внутрішньоматкової спіралі (ВМС), при наявності ризиків можливих інфекцій, що передаються статевим шляхом;
  3. вагітним з передчасними пологами в анамнезі,  при наявності ризиків можливих інфекцій, що передаються статевим шляхом.


Маркер

Маркер бактеріального вагінозу та наявності збудників інфекції - Trichomonas vaginalis, Chlamydia trachomatis, Mycoplasma hominis, Mycoplasma genitalium, Neisseria gonorrhoeae, Ureaplasma urealyticum, Ureaplasma parvum в біоматеріалі, який досліджується

Клінічна значущість

Результати досліджень дозволять

  • комплексно оцінити піхвові виділення на інфекції, які передаються статевим шляхом та  співвідношення нормальної мікрофлори піхви з визначенням  важкокультивованих анаеробних мікроорганізмів;
  • призначити адекватне лікування або провести контроль ефективності лікування за індивідуальними показами.

Правила підготовки пацієнта

урогенітальний зішкріб (жіночий)

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):Утримуватися від статевих контактів 48 годин. За 2 години Утримуватися від сечовипускання.Важливо:Припинити прийом інтравагінальних засобів різного призначення (супозиторії, сперміциди, спринцювання, тампони, місцеві процедури та ін.) за 48 годин. Здавати до лікування або через 21 день після закінчення антибактеріальної, антимікотичної терапії (якщо інше не визначено лікарем). Проходити обстеження не раніше ніж через 48 годин після гінекологічного огляду, вагінального УЗД, кольпоскопії та інших інтравагінальних гінекологічних процедур.Примітки:Дослідження не проводиться під час менструації. У незайманих (virgo) та до 14 років, незалежно від наявності статевого життя, приймається тільки доставлений БМ. У вагітних жінок взяття матеріалу з шийки матки або з цервікального каналу у відділеннях МЛ ДІЛА не проводиться.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

урогенітальний зішкріб (жіночий)

Біоматеріал для дослідження: Зішкребок із уретри, цервіксу, вагіни. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Епендорф з транспортним середовищем. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 72 год.

Інтерференція:

  • Прийом антибіотиків і / або інших антибактеріальних, протигрибкових, місцевих протизаплідних препаратів спотворює результати дослідження.

Інтерпретація:

  • Позитивний результат одного з показників дозволяє визначити причину і тяжкість дисбіозу піхви
  • 1. Негативний результат всіх показників свідчить про відсутність в біологічному матеріалі досліджуваних збудників
    2. Виявлення їх в низькому титрі показує нормальне кількісне співвідношення нормобіоти і умовно-патогенної флори, що характерно для нормоценоза.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому