гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
F
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Прокальцитонін

Повернутися

Діагностичний напрямок

Інфекційне ураження організму

Загальна характеристика

Прокальцитонін (ПКТ) - це поліпептид і неактивний попередник гормону кальцитоніну, який виробляється при запаленні. Однак, ПКТ не володіє гормональною активністю і не впливає на метаболізм кальцію. У нормі весь ПКТ, що  утворюється, перетворюється в кальцитонін в С-клітинах щитоподібної залози у відповідь на гормональні стимулятори і практично не надходить у кровоток. При важких бактеріальних інфекціях і сепсисі відбувається підвищення концентрації ПКТ в крові за рахунок екстратиреоідного синтезу - в лейкоцитах, нейроендокринних клітинах легень, кишківника, в печінці під впливом прозапальних стимуляторів. Основні індуктори синтезу ПКТ - ендотоксини ( ЛПС) і прозапальні цитокіни IL-6 і TNF-?. Прокальцитонін є маркером діагностики сепсису, оцінки системної запальної реакції і ступеню ризику розвитку септичного шоку у тяжкохворих пацієнтів (спільно з ін. клініко-физикальними даними). ??Швидкий і точний діагноз у пацієнтів з сепсисом має вирішальне значення при виборі стратегії лікування, що дозволяє зменшити смертність пацієнтів.. 

Показання для призначення

1. У комплексі досліджень для ранньої діагностики та диференційної діагностики у пацієнтів з наявністю або ризиком розвитку сепсису і системної запальної реакції (шок нез*ясованого генезу великі оперативні втручання, травми, опіки та ін.). 2. Діагностика інфекцій у новонароджених. 3. Моніторинг ефективності проведеного лікування. 4. Оцінка тяжкості стану, перебігу захворювання та прогноз результату сепсису.

Маркер

Маркер генералізації
бактеріальної інфекції, сепсису і системної запальної реакції
 

Клінічна значущість


Дослідження дозволяє провести:
- діагностику ризику і моніторинг септичного шоку, бактеріємії і септицемії у дорослих і дітей (у тому числі новонароджених),
- діагностику системної вторинної інфекції після операції, при важких травмах, опіках, поліорганної недостатності
- моніторинг терапевтичної відповіді на антибактеріальну терапію.  


Склад показників:

Прокальцитонін

Метод: Хемілюмінесцентний імуноаналіз
Діапазон вимірювань: 0.03 - 1000
Одиниця виміру: Нанограм на мілілітр

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 1Д
< 20

                                                                    
1Д - 3Д
< 2

                                                                    
3Д - 130Р
< 0,1

                                                                    

Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 4 години Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифуговану пробірку зберігати в холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год.

Інтерференція:

  • Не виявлено
  • Не виявлено

Інтерпретація:

  • 1. Підвищені значення ПКТ в значній мірі свідчать про бактеріальну інфекцію з системною дією. 2. Залежно від анамнезу, концентрації ПКТ більш 0, 1 нг / мл можуть вказувати на клінічно значиму бактеріальну інфекцію, що вимагає лікування антибіотиками (0, 1 - 0,5 нг / мл - можливо локальне запалення або локальна інфекція, ПКТ повторити через 6 -12:00). 3. Значення концентрації ПКТ більше 0,5 нг / мл інтерпретуються як патологічні, що підтверджують підозру на септичний синдром. Значення ПКТ від 0,5 до 2 нг / мл знаходяться в «сірій зоні», в якій діагноз сепсису не можна поставити з упевненістю (можливо системна запальна реакція, проводиться антибактеріальна терапія). У цих випадках рекомендується повторити вимірювання ПКТ через 6-24 години, щоб поставити точний діагноз. При незміненому або підвищується більш 4 днів рівні ПКТ провести оцінку проведеної терапії сепсису. 4. Рівень ПКТ вище 2 нг / мл в з високою ймовірністю свідчить про інфекційний процес з системним запаленням. 5. Концентрація більше 10 нг / мл спостерігається майже виключно у пацієнтів з важким сепсисом або септичним шоком (моніторинг рівня ПКТ щоденно).
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому