Укр
icon
icon
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для пацієнтів
0 800 217 887
Консультація лікаря для пацієнтів
0 800 219 696
Гаряча лінія для лікарів
0 800 752 180
Гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ
Повернутися

N-кінцевий фрагмент попередника мозкового натрійуретичного пептиду (NT-proBNP)

clock icon Термін виконання: 14 год.
1450 грн

Діагностичний напрямок

Серцева недостатність

Загальна характеристика

NT-proBNP - N-кінцевий 78-амінокислотний неактивний пептид. У людини міокард шлуночків секретує NT-proBNP з високомолекулярного 108-амінокислотного попередника proBNP (1-108) у відповідь на збільшення напруги стінки шлуночків, підвищення вентрікулярного об'єму і тиску. Pro-BNP розщеплюється на 32-амінокислотний активний натрійуретичний гормон (BNP-32) і неактивний NT-proBNP. У плазмі циркулюють всі три форми. Підвищений рівень NT-proBNP в крові позитивно корелює зі ступенем серцевої недостатності і може виявлятися при мінімальних клінічних симптомах і асимптоматичною лівошлуночковою дисфункцією.

Показання для призначення

1. Первинна діагностика серцевої недостатності.
2. Диференційна діагностика причин серцевої недостатності (у неясних випадках, при суперечливій клінічній симптоматиці або змішаній етіології захворювання).
3. Моніторинг проведеної терапії, оцінка тяжкості стану і прогноз перебігу серцевої недостатності (чим вищі рівні даного показника, тим вище ступінь ризику розвитку кардіоваскулярних подій).

Маркер

Маркер серцевої недостатності, ранньої кардіальної дисфункції.

Клінічна значущість

В клінічній діагностиці серцевої недостатності, в неясних випадках з неоднозначною клінічною картиною або змішаною етіологією захворювання, при хронічній серцевій недостатності - для оцінки тяжкості стану, в прогностичних цілях і для моніторингу проведеної терапії (збільшення рівня маркеру в 2-3 рази від його вихідного рівня говорить про гостре погіршення стану). NT-proBNP рекомендований до використання в якості скринінгового дослідження у пацієнтів з високим кардіоваскулярним ризиком, які мають в анамнезі цукровий діабет, інфаркт міокарда.

Склад показників:

N-кінцевий фрагмент попередника мозкового натрійуретичного пептиду (NT-proBNP)

Метод: Хемілюмінесцентний імуноаналіз
Діапазон вимірювань: 20 - 700000
Одиниця виміру: Пікограм на мілілітр

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 75Р
< 125

                                                                    
75Р - 130Р
< 450

                                                                    

Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 4 години Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. Для дітей до 1 року - бажано дотриматись максимально можливого проміжку між годуваннями, або безпосередньо перед наступним годуванням.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Плазма ВК/ Li-He. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер літій-гепарин з гелем, 3,0 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифуговану пробірку зберігати в холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

Інтерференція:

  • Не виявлена.
  • Не виявлена.

Інтерпретація:

  • Серцева недостатність. Гіпертрофія лівого шлуночка; міокардити, відторгнення серцевого трансплантату; аритмогенний правий шлуночок зі зниженою фракцією викиду; хвороба Кавасакі; первинна легенева гіпертензія; ОКС; легенева емболія; перевантаження правого шлуночку; ниркова недостатність (акумуляція внаслідок зниження кліренсу NT-proBNP); асцитичний цироз; ендокринні порушення (первинний гіперальдостеронізм, синдром Кушинга); гострий інфаркт міокарда (вивільнення BNP в результаті некрозу тканин); літній вік.
  • Ожиріння.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому