гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Комплекс №243 "Пренатальний скринінг І триместру (РАРР-А, вільн.β-ХГЛ) з розрахунком ризиків PRISCA"

Повернутися

Діагностичний напрямок

Обстеження вагітних

Загальна характеристика


ВАЖЛИВО! Дослідження можна замовити лише у відділенні за наявності Направлення від лікаря.

Якщо направлення від лікаря електронне, то оплата можлива онлайн або у відділенні ДІЛА.

 

Біохімічний скринінг I триместру вагітності, «подвійний тест» (вільна бета-субодиниця ХГЛ і РАРР-А) проводиться з метою оцінки ризику можливої хромосомних аномалій плоду (синдрому Дауна, Едвардса та Патау). 


При направленні заповнюється спеціальний бланк, в якому зазначаються індивідуальні дані вагітної (вік, вага, наявність додаткових факторів ризику) та результати УЗД (дата УЗД, КТР, кількість плодів, термін вагітності на УЗД). Для розрахунку комбінованого ризику I триместру (чутливість 90%) необхідні дані про товщину комірцевого простору (ТКП) та візуалізацію носової кістки. 


Термін вагітності та обмеження для розрахунку пренатального ризику 

Розрахунок графіку програмою PRISCA в І триместрі можливо провести: 

  1. За даними ультразвукового дослідження (УЗД) – для розрахунку терміну вагітності використовується показник КТР (куприко-тім’яний розмір). Для проведення розрахунку значення КТР мають бути в діапазоні min 38 мм – max 81 мм. В залежності від значень КТР існують терміни можливого забору крові на біохімічні маркери (чим більше значення КТР, тим менше буде проміжок між УЗД та забором крові), а саме: 
  • КТР=81 мм – забір крові можливий лише в день виконання УЗД 
  • КТР=80 мм – забір крові можливий протягом 24 год від дати УЗД 
  • КТР=78-79 мм – забір крові можливий протягом 48 год від дати УЗД 
  • КТР=76-77 мм – забір крові можливий протягом 3-х діб 
  • КТР=73-75 мм – забір крові можливий протягом 4-х діб 
  • КТР=38-72 мм – забір крові можливий протягом 5-ти діб 

Рекомендовано повторити УЗД перед забором крові для проведення розрахунку ризику у разі проміжку більше 5-ти діб, оскільки показник розрахунку може бути не достовірним та не відповідати клінічній ситуації. 

  1. За датою першого дня останньої менструації (ДОМ) / Переносу ембріона при екстракорпоральному заплідненні (ЕКЗ) тільки при одноплідній вагітності – для розрахунку терміну вагітності використовується дата першого дня останньої менструації. Термін вагітності має відповідати 10 тижн.+3 дн. – 13 тижн.+6 дн. на момент забору крові. 


Показання для призначення

вагітним у І триместрі. Дослідження проводиться у межах 10 тижнів + 3 дні – 13 тижнів + 6 днів вагітності. Оптимальні терміни проведення дослідження – від 11 до 13 тижнів вагітності.

Маркер

Оцінка ризиків хромосомних аномалій (синдромів Дауна, Едвардса та Патау)

Клінічна значущість

Результати досліджень дозволять оцінити ризики можливих хромосомних аномалій (синдромів Дауна, Едвардса та Патау). Кількісна оцінка результатів, отриманих при проведенні цих профільних досліджень, буде проводитися за допомогою автоматизованої програми PRISCA (Версія 5.0.2.37 TYPOLOG Software Siemens Healthcare Diagnostics Products Ltd.).


Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 4 години Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду.Важливо:Дослідження виконується за наявності спеціального первинного направлення від лікаря (паперового або електронного). У вигляді виключення замовлення може бути оформлене за наявності УЗД та іншого паперового носія за наявності усіх обов'язкових даних для розрахунку ризику.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому