Діагностичний напрямок
Діагностика харчової алергії
Загальна характеристика
Креветки є комерційно важливим видом ракоподібних і вважаються високоалергенним продуктом харчування, що викликає серйозні реакції, такі як анафілаксія. Серед різних видів ракоподібних креветки є головною причиною алергії у дорослих і дітей. Поширеність алергії на молюсків коливається від 1,3 до 5,2%, залежно від різних харчових звичок різних країн Алерген креветки присутній в м’язовій частині живота та хвоста. Повідомляється, що жителі Азії мають більшу поширеність алергії на молюсків порівняно із західними країнами. Крім того, виявлено, що у дітей алергія на молюсків менша, ніж у дорослих. Алергія на креветки в першу чергу спричинена вживанням м’яса креветок, у другу чергу – через обробку креветок і продуктів з них у морській харчовій промисловості та вдихання аероалергенів, що утворюються під час обробки креветок. Вплив креветок на чутливу людину може спричинити анафілаксію, шкірні симптоми, кропив’янку та ангіоневротичний набряк, шлунково-кишкові симптоми, респіраторні симптоми (риніт та професійна астма). Основними алергенами креветок є тропоміозин і аргінінкіназа. Тропоміозин креветок є пан-алергеном, який має перехресну реакцію з тропоміозином інших ракоподібних, молюсків, кліщів домашнього пилу, тарганів і паразитів. Сенсибілізованим особам рекомендується уникати споживання м’яса креветок і контакту з м’ясом креветок (обробка), щоб запобігти алергічним реакціям.Особи, які знаходяться поблизу місця приготування молюсків шляхом варіння, приготування на пару або смаження, схильні до розвитку алергічних реакцій через вдихання парів. Рибалки, працівники переробки, м’ясорубки, кухарі та навіть працівники ресторанів ризикують розвинути алергічну реакцію на молюсків).
Маркер
Маркер алергії до креветки
Клінічна значущість
Виявлення сенсибілізації до креветки на рівні екстракту алергену
Склад показників:
Алерген креветка, sIgE (f24)
Одиниця виміру: Кілоодиниця алергена на літр
Референтні значення: