Діагностичний напрямок
Діагностика харчової алергії
Загальна характеристика
Пшениця — це злак, що є найважливішим джерелом їжі в усьому світі. Про алергію на пшеницю повідомляють приблизно 3,6% населення Європи, вона є третьою за поширеністю харчовою алергією (після молока та яєць) у Німеччині, Фінляндії та Японії. Діти мають більшу поширеність алергії на пшеницю порівняно з дорослими, але більшість переростає алергію до 16 років. Алергію на пшеницю не слід плутати з целіакією.
Целіакія — це довічний стан, спровокований непереносимістю глютену, який можна знайти в пшениці, житі та ячмені.
Алергія на пшеницю це супроводжується симптомами ураження шкіри, ШКТ, СС системи та дихальні шляхи, і найчастіше це: біль у животі, діарея, нудота, блювання, спазми в животі, кропив’янка, свербіж, екзема, хрипи, утруднення носового дихання, задишка, повторюваний кашель, можливий розвиток анафілактичних реакцій. Можливий розвиток анафілаксії, спричиненої фізичним навантаженням, рідкісної реакції, яка виникає, коли вживання виробів з пшениці поєднується з фізичним навантаженням. Тут симптоми варіюються від алергічної кропив’янки до анафілаксії. У деяких людей із алергією вдихання пшеничного борошна також може спричинити стан, який іноді називають астмою пекаря, і викликає симптоми алергічного риніту
Найпоширенішою причиною перехресних реакцій при алергії на пшеницю є інші зернові (наприклад, жито та ячмінь), рис, кукурудза та пилок трав.
Насправді пшениця використовується в багатьох продуктах харчування та нехарчових продуктах, у тому числі в тих, про які ви можете не підозрювати. Хоча цей список включає більш очевидні продукти, такі як тістечка, крекери та пластівці, він також включає морозиво, хот-доги, смажені в клярі продукти, пиво, цукерки, молочні продукти .Непродовольчі товари, зокрема тісто для ліплення, засоби для купання та косметика, можуть містити пшеницю.
Продукт без глютену не завжди не містить пшениці. Швидше, маркування вказує на те, що продукт містить безпечний рівень глютену для тих, хто страждає на целіакію. Оскільки деякі люди з алергією на пшеницю реагують на невеликі кількості алергену, безглютенові продукти не вважаються безпечними для тих, хто має алергію на пшеницю
Маркер
Маркер алергії до пшениці
Клінічна значущість
Виявлення сенсибілізації до пшениці на рівні екстракту алергену
Склад показників:
Алерген пшениці, sIgE
Одиниця виміру: Кілоодиниця алергена на літр
Референтні значення:
Правила підготовки пацієнта
венозна кров
Правила доставки біоматеріалів до лабораторії
венозна кров
Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.