Графік роботи на Великдень

×
гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Мікоплазмоз, Mycoplasma genitalium, ПЛР – якісн., з визначенням резистентності до азитроміцину

Повернутися

Діагностичний напрямок

Запальні захворювання органів малого тазу

Загальна характеристика

M. genitalium є поширеною ІПСШ, яка викликає негонококовий уретрит у чоловіків, цервіцит та запальні захворювання органів малого тазу у жінок. Через відсутність клітинної стінки, лише обмежена кількість класів антимікробних препаратів є ефективними проти M. genitalium, включаючи тетрацикліни, макроліди, фторхінолони і стрептограміни. У європейському регіоні резистентність до макролідів зросла з 30% у 2015–2017 роках до 43% у 2018–2021 рр., а резистентність до фторхінолонів від 7% до 12% у 2018–2021 роках. Тому для вибору ефективного антибактеріального препарату рекомендоване визначення маркерів резистентності Mycoplasma genitalium до азитроміцину та моксифлоксацину. Дослідження проводиться молекулярним методом, тому, що Mycoplasma genitalium потребує дуже складних умов культивування (бакпосіву).

Показання для призначення

• Позитивний результат обстеження на Mycoplasma genitalium за наявності або відсутності скарг
• Гострі та хронічні запальні процеси урогенітального тракту (уретрит, цервіцит, запальні захворювання органів малого тазу).
• Безпліддя.
• Профілактичне обстеження на ІПСШ.

Маркер

Маркер наявності збудника інфекції Mycoplasma genitalium  в біоматеріалі, який досліджується. З допомогою мультиплексної полімеразної ланцюгової реакції в реальному часі визначають мутації  A2058G, A2058C, A2058T, A2059G, A2059C та A2059T, що є маркерами резистентності Mycoplasma genitalium до азитроміцину.

Клінічна значущість

Встановлення етіології гострого та хронічного інфекційного процесу урогенітального тракту, в т.ч. його верхніх відділів, та можливість підібрати ефективне лікування з урахуванням генетичних маркерів резистентності до азитроміцину.


Склад показників:

ДНК Mycoplasma genitalium

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 130Р
не виявлено

                                                                    

Резистентність до азитроміцину:

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 130Р
не встановлено

                                                                    

Мутації в регіоні V гена 23S рРНК:

Мутація A2058C

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 130Р
не виявлено

                                                                    

Мутація A2058T

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 130Р
не виявлено

                                                                    

Мутація A2058G

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 130Р
не виявлено

                                                                    

Мутація A2059C

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 130Р
не виявлено

                                                                    

Мутація A2059T

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 130Р
не виявлено

                                                                    

Мутація A2059G

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 130Р
не виявлено

                                                                    

ЗАКЛЮЧЕННЯ:

Правила підготовки пацієнта

урогенітальний зішкріб (жіночий)

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):Утримуватися від статевих контактів 24 години. За 2 години Утримуватися від сечовипускання.Важливо:Припинити прийом інтравагінальних засобів різного призначення (супозиторії, сперміциди, спринцювання, тампони, місцеві процедури та ін.) не менш, ніж за 24 години. Здавати до лікування або через 21 день після закінчення антибактеріальної, антимікотичної терапії (якщо інше не визначено лікарем). Проходити обстеження не раніше ніж через 24 години після гінекологічного огляду, вагінального УЗД, кольпоскопії та інших інтравагінальних гінекологічних процедур.Примітки:Дослідження не проводиться під час менструації. У незайманих (virgo) та до 14 років, незалежно від наявності статевого життя, приймається тільки доставлений БМ. У вагітних жінок взяття матеріалу з шийки матки або з цервікального каналу у відділеннях МЛ ДІЛА не проводиться.

секрет простати

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):Утримуватися від статевих контактів 48 годин. Припинити прийом будь-яких місцевих лікарських препаратів та процедур в ділянці взяття біоматеріалу. За 2 години Утримуватися від сечовипускання.

сеча

Важливо:Здавати до лікування або через 21 день після закінчення антибактеріальної, антимікотичної терапії (якщо інше не визначено лікарем).Примітки:Для дослідження відбирають першу порцію ранкової сечі в кількості 15-25 мл. Рекомендовано використовувати стерильний контейнер 60 мл, Vacuette 9,5 мл без консерванту: з контейнера із сечею відібрати необхідний об'єм у вакуумну пробірку Vacuette без консерванту за допомогою спеціального тримача для перенесення сечі, який входить в комплект. Допускається дослідження першої порції сечі, отриманої через 3 і більше годин після попереднього сечовипускання. Для жінок: не слід проводити збір сечі під час менструації. Послугу «Взяття біологічного матеріалу», що передбачає вакуумні контейнери VACUETTE, для збереження властивостей біоматеріалу та дотримання стандарту виконання дослідження можна заздалегідь придбати у відділеннях ДІЛА або її потрібно буде оплатити під час реєстрації замовлення.

еякулят

Важливо:Здавати до лікування або через 21 день після закінчення антибактеріальної, антимікотичної терапії (якщо інше не визначено лікарем). Детальнішу інформацію щодо переліку відділень, доступних для прийому/взяття БМ запитуйте за телефоном: 0 800 217 887Примітки:Перед збором еякуляту обов'язково провести туалет зовнішніх статевих органів. Біоматеріал збирати в стерильний контейнер.

урогенітальний зішкріб (чоловічий)

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 48 годин Припинити прийом будь-яких місцевих лікарських препаратів та процедур в ділянці взяття біоматеріалу. За 2 години Утримуватися від сечовипускання.Важливо:Здавати до лікування або через 21 день після закінчення антибактеріальної, антимікотичної терапії (якщо інше не визначено лікарем). Важливо: дослідження не потребує додаткового споживання рідини й наповнення сечового міхура.

інший тип матеріалу

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 48 годин Припинити прийом будь-яких місцевих лікарських препаратів та процедур в ділянці взяття біоматеріалу.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

урогенітальний зішкріб (жіночий)

Біоматеріал для дослідження: Зішкребок із уретри, цервіксу, вагіни. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Епендорф з транспортним середовищем. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 72 год.

урогенітальний мазок (жіночий)

Біоматеріал для дослідження: Мазок із уретри (ж). Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Епендорф з транспортним середовищем. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 72 год.

секрет простати

Біоматеріал для дослідження: секрет простати. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Стерильний контейнер для збору біоматеріалу, 1 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: зберігати у холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год.

сеча

Біоматеріал для дослідження: Сеча ПЛР. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Стерильний контейнер для збору біоматеріалу, 30 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: зберігати у холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год.

еякулят

Біоматеріал для дослідження: Еякулят. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Стерильний контейнер для збору біоматеріалу, 2 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: зберігати у холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год.

урогенітальний зішкріб (чоловічий)

Біоматеріал для дослідження: Зішкребок із уретри. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Епендорф з транспортним середовищем. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 72 год.

інший тип матеріалу

Біоматеріал для дослідження: Інший тип матеріалу. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Епендорф з транспортним середовищем. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год.

Інтерференція:

  • Не виявлена

  • Прийом антибіотиків і / або інших антибактеріальних, протигрибкових, місцевих протизаплідних препаратів спотворює результати дослідження.

Інтерпретація:

  • Позитивний результат:
    Якщо в біологічному матеріалі виявлена ДНК Mycoplasma genitalium у неї оцінюються мутації генів, відповідальні за антибіотикорезистентність до азитроміцину.
    Присутність однієї з мутацій A2058G, A2058C, A2058T, A2059G, A2059C, A2059T регіоні V гена 23S рРНК, що відповідають за резистентність до азитроміцину – показання до альтернативної терапії M. genitalium.
    При виявленні будь-якої з мутацій резистентності до азитроміцину робиться заключення: «Резистентність до азитроміцину встановлено».

  • Негативний результат
    Негативний результат щодо наявності ДНК M. genitalium:
    - Якщо в біологічному матеріалі ДНК мікроорганізму не виявленj - оцінка антибіотикорезистентності не проводиться.
    Негативний результат щодо резистентності M. genitalium до азитроміцину:
    - Відсутність мутацій A2058G, A2058C, A2058T, A2059G, A2059C та A2059T регіоні V гена 23S рРНК, що відповідають за резистентність до азитроміцину – показання до стандартного лікування M. genitalium.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому